Ταχύτατα οι αποζημιώσεις, εξειδικευμένη καταγραφή ζημιών ανά καλλιέργεια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ -ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Δημοσίευση: 20 Απρ 2021 15:06

Ολες οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς θα αποζημιωθούν με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα,

τόνισε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός απαντώντας σε Ερωτήσεις των κ. Μιχάλη Κατρίνη (ΚΙΝΑΛ) και Γιάννη Δελλή (ΚΚΕ).
Η πραγματική εικόνα των ζημιών από τον παγετό, όπως είπε ο κ. Λιβανός, θα είναι εφικτό να εκτιμηθεί μετά την καρποδεσία, δηλαδή στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου. Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τη Βουλή ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ και έχουν γίνει προσλήψεις επί πλέον 146 γεωπόνων από τη λίστα του ΕΛΓΑ. «Θα υπάρξει μέριμνα για εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι, με προσοχή και σχολαστικότητα, ώστε να μην υπάρξει αφενός ούτε μία περίπτωση μη καταγραφής ζημιάς παραγωγού και αφετέρου να αποφευχθούν οι επιτήδειοι που θα επιδιώξουν να επωφεληθούν ενώ δεν έχουν υποστεί καμία ζημία, ζημιώνοντας πάντα τους πληγέντες συναδέλφους τους», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.
Επίσης στην παρέμβασή του, ο κ. Σπήλιος Λιβανός κάλεσε την αντιπολίτευση «να μην ενθαρρύνει μαξιμαλιστικά αιτήματα αλλά πιστή και ακριβή αποτύπωση της πραγματικότητας. Είναι κρίσιμο, δεδομένου και των σφιχτών δημοσιονομικών πλαισίων να αποζημιώσουμε όσους επλήγησαν». Μίλησε για «το απόλυτο νοικοκύρεμα στα οικονομικά του ΕΛΓΑ, τα δύο τελευταία χρόνια, η ταχύτητα στην αντιμετώπιση όλων των τελευταίων φυσικών καταστροφών, και η πρωτοφανής καταβολή σε μια δόση του συνόλου της αποζημίωσης για τις ζημιές του 2020, αποτελούν εγγύηση για την αποτελεσματική λειτουργία του οργανισμού» και γνωστοποίησε την πρωτοβουλία επικοινωνίας και συνεργασίας, που ανέλαβε με τους ομολόγους του υπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που και αυτές επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε επίπεδο ΕΕ. Στόχος, η διεκδίκηση εξεύρεσης κονδυλίων για τις αποζημιώσεις τέτοιων φαινομένων, και σε αυτήν την προσπάθεια σας θέλουμε αρωγούς».

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΩΝ
Ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ σε ιδιωτικά συμφέροντα να θέσουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των αγροτών, έστειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση για τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρου Αραχωβίτη. Ο υπΑΑΤ τόνισε ότι από 1.1.2021 έχουν ήδη γίνει πληρωμές ύψους 319 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τις 30 Ιουνίου θα γίνουν πληρωμές ακόμα 352 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, η καταβολή των γεωργικών ενισχύσεων στους Έλληνες αγρότες προχωρά κανονικά. Ανακοίνωσε ακόμη ότι σήμερα καταβάλλονται 8,5 εκατ. ευρώ ενίσχυσης de minimis στα ροδάκινα. Η βασική ενίσχυση θα πληρωθεί στις 22-23 Απριλίου, ενώ οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα έχουν πληρωθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, 27-28/4. «Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας καταβάλλονται οι βασικές ενισχύσεις σε σύκα, βαμβάκι, θερμοκηπιακά, ανθοκομικά, ενώ οι υπόλοιπες συνδεδεμένες ενισχύσεις ξεκινούν να πληρώνονται τη Μεγάλη Δευτέρα και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Συνεπώς, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δεν υπάρχει αδυναμία πληρωμών, αλλά ότι ο προγραμματισμός των πληρωμών προχωράει κανονικά, με συνέπεια και υπευθυνότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι το ΟΣΔΕ άνοιξε στις 15 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία θα είναι 22 Ιουνίου. Για το θέμα του Τεχνικού Συμβούλου, ανέφερε πως «τηρώντας πάντα τους κανόνες της νομιμότητας και της διαφάνειας, έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την προκήρυξη δύο διαγωνισμών, σύμφωνα με τη ροή των εργασιών του Οργανισμού και των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι αφορούν όλες τις εργασίες τις σχετικές με τις αιτήσεις του 2021 και 2022 και εκτείνονται ημερολογιακά μέχρι το 2022 και 2023 αντίστοιχα. Έτσι εξασφαλίζεται πλήρως η ομαλή και απρόσκοπτη επιχειρησιακή συνέχεια του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., υπερβαίνοντας καθυστερήσεις και εμπόδια που προκύπτουν από την αρχιτεκτονική της Δημόσιας Διοίκησης και τις δικαστικές αντεκδικήσεις υποψηφίων αναδόχων».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ ΓΙΑ ΡΟΔΑΚΙΝΑ
Κατά την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λαρίσης του ΚΚΕ κ. Γιώργου Λαμπρούλη για αποζημιώσεις των ροδακινοπαραγωγών, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός τόνισε ότι η κατάσταση με τα ροδάκινα φέτος κρίνεται αρκετά περίπλοκη, αλλά το μόνο βέβαιο, όπως σημείωσε, είναι η ισχυρή βούληση της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να στηρίξουν τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.
Όπως είπε ο ΥΠΑΑΤ, ανάλογα με την ποικιλία που δηλώνει κάθε παραγωγός, αντιστοιχεί και η ανάλογη ασφαλιστική εισφορά. «Οι παραγωγοί που επέλεξαν και δήλωσαν την ειδική φθηνή ασφαλιστική εισφορά, δεν έλαβαν την υψηλή αποζημίωση των 0,68 ανά κιλό την οποία, όμως, έλαβαν όσοι είχαν φροντίσει να δηλώσουν τις καλλιέργειες στη μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας βεβαίως και περισσότερα χρήματα». Και τόνισε ότι η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να καλύψει τους παραγωγούς, αλλά δεν μπορεί να παρανομήσει γιατί όταν παρακάμπτονται οι κανονισμοί της ΕΕ τελικά αυτός που πληρώνει είναι ο Έλληνας φορολογούμενος.
Οι παραγωγοί που επέλεξαν και δήλωσαν την ειδική φθηνή ασφαλιστική εισφορά, δεν έλαβαν την υψηλή αποζημίωση των 0,68 ανά κιλό την οποία, όμως, έλαβαν όσοι είχαν φροντίσει να δηλώσουν τις καλλιέργειες στη μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, πληρώνοντας βεβαίως και περισσότερα χρήματα».

ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
Σχετικά με όσους ασφαλίστηκαν με το χαμηλό κόστος, ο κ. Λιβανός τόνισε πως «έλαβαν τις αποζημιώσεις που τους αντιστοιχούν, δηλαδή 0,32 ανά κιλό στα ροδάκινα και 0,43 ανά κιλό στα νεκταρίνια. Όσοι κατέβαλαν τα υψηλά ασφάλιστρα, κατά δίκαιο τρόπο έλαβαν την αποζημίωση των 0,68 ανά κιλό για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους. Το πρόβλημα αφορούσε στην επιλογή δήλωσης ασφαλίστρου από κάθε παραγωγό. Σε σχέση με την αποκατάσταση πρέπει να τονιστεί ότι αποκλειστικά για τεχνικούς και μόνο λόγους, ο ΕΛ.Γ.Α δεν μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις των λαθών που προέκυψαν, καθώς οι δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2020 έχουν κλείσει προ πολλού. Όπως αντιλαμβάνεστε αποκλείεται η παρέμβαση με οποιονδήποτε άλλον τρόπο».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass