Προκαταβολές τώρα και δίκαιες αποζημιώσεις ζήτησαν πληγέντες

ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 21 Απρ 2021 21:02

Του Γιώργου Ρούστα Φωτ.: Αλ. Παπαγεωργίου

Μαζική και ιδιαίτερα αγωνιστική ήταν η κινητοποίηση που πραγματοποίησαν εκατοντάδες

αγρότες από τον Τύρναβο, το Δαμάσι, το Αργυροπούλι, τα Δένδρα - Πλατανούλια, με τα τρακτέρ τους, στην πλατεία του Τυρνάβου, ύστερα από κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς.
Βασικό αίτημά τους οι δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκάλεσε ο παγετός στις 9 Απρίλη, κυρίως στα αμπέλια και στα αχλάδια, η αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, αλλά να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προστασία της παραγωγής τους. «Αν δεν μας δοθούν γρήγορα οι προκαταβολές και στο 100% οι αποζημιώσεις, δεν υπάρχει μέλλον για την αγροτιά» δήλωσαν οι παραγωγοί.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γ. Γκανάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δαμασίου, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες ζημιές που ήρθαν να προστεθούν στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες από τους σεισμούς που σημειώθηκαν τον Μάρτιο και στις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις.
Ο Γιώργος Σακοράφας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμπελώνα, επισήμανε πως οι ζημιές στην παραγωγή ήρθαν να προστεθούν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες με τις εξευτελιστικές τιμές, το υψηλό κόστος παραγωγής.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος τόνισε ότι «οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, στις περισσότερες περιπτώσεις φτάνουν το 100% της παραγωγής για χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών. Όλοι οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής μένουν χωρίς εισόδημα έχοντας πραγματοποιήσει μεγάλο μέρος από τα καλλιεργητικά έξοδα. Πρέπει άμεσα να δοθούν προκαταβολές και ταυτόχρονα να αλλάξει ο αντιδραστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, διαθέτοντας μια σειρά από «κόφτες», οι οποίοι έχουν ως αποτέλεσμα διαχρονικά οι αποζημιώσεις να απέχουν σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών. Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή, αν δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής μας, διότι, κύριοι της Κυβέρνησης, ο καμένος τη φωτιά δεν τη φοβάται. Η υπομονή μας τελείωσε, χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες, δεν θα δεχτούμε άλλες».


ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ
Αμέσως μετά την κινητοποίηση, αντιπροσωπεία των Αγροτικών Συλλόγων μετέβη στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα και επέδωσε το ψήφισμα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο κ. Λιόντο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζο Μαρούδα, «οι απαντήσεις που λάβαμε δεν μας ικανοποίησαν, αφού έχουν πιάσει δουλειά μόλις 5 εποχικοί γεωπόνοι από τους 32 που αναμένονται στο τοπικό Υποκατάστημα, κάτι που σημαίνει ότι θα αργήσουν κι τώρα τα πορίσματα και κατ’ επέκταση και η καταβολή των αποζημιώσεων. Στο ίδιο έργο θεατές και το 2021» δήλωσε στην «Ε» ο αγροτοσυνδικαλιστής.


ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Υπενθυμίζεται ότι οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Τυρνάβου απαιτούν: Να δοθούν επαρκείς προκαταβολές στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις στο 100% για τις ζημιές.
Συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση. Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν ανασταλούν εδώ και τώρα αυτά τα άρθρα, δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί.
Να γίνει άμεσα αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ και να παίρνει υπόψη τις κλιματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί. Να μειωθούν ουσιαστικά τα αρδευτικά τέλη για το 2021. Να γίνει η αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για τη μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω του παγετού. Να αποκατασταθεί άμεσα η αδικία σε βάρος των παραγωγών υπερπρώιμων ροδάκινων και νεκταρινιών που έλαβαν μειωμένη αποζημίωση από λάθος του συστήματος ΟΣΔΕ και να τους δοθούν τα επιπλέον ποσά που δικαιούνται. Να χρηματοδοτηθούν στο σύνολό τους έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επίγεια και εναέρια αντιχαλαζική και αντιπυρική προστασία, για τον παγετό, αντιπλημμυρικά έργα, κ.λπ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass