ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Σχέδιο εκκένωσης σε περίπτωση πυρκαγιάς

Τι οφείλουν να κάνουν οι Υπηρεσίες, πώς να προφυλαχθούν οι πολίτες -Παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κων. Δαμιανό

Δημοσίευση: 26 Απρ 2021 15:04

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Ένα συγκροτημένο σχέδιο ενεργειών για την οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών για λόγους

προστασίας από επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών στον Δήμο Φαρσάλων, συντάχθηκε και παρουσιάστηκε από το μέλος - υπεύθυνο πολιτικής προστασίας και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων κ. Κων/νο Δαμιανό, ο οποίος έχει διατελέσει κατά το παρελθόν ως αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. Το σχέδιο εγκρίθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του Δήμου καθώς και από το Δημοτικό Συμβούλιο, αποσπώντας θετικά σχόλια για σύνταξή του.
Σκοπός αυτού του σχεδίου ενεργειών είναι η αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης από επικείμενη καταστροφή λόγω δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή που γειτνιάζει με το περιαστικό δάσος Φαρσάλων και συγκεκριμένα το τμήμα που περικλείεται μεταξύ της περιφερειακής οδού του δάσους και της οδού Ελ. Βενιζέλου.
Οι ενέργειες που θα γίνουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του Δήμου Φαρσάλων αποβλέπουν:
α) Στην προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών καθώς και στην παροχή υπηρεσιών και μέσων για την οργανωμένη απομάκρυνση των ατόμων που θα χρειαστεί να εκκενώσουν τις περιοχές διαμονής τους.
β) Στη λήψη των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να διατηρηθεί η ψυχραιμία των πολιτών και να περιοριστούν κατά το δυνατόν οι επιπτώσεις στον κανονικό ρυθμό των λειτουργιών της πόλης.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά ενεργειών που πρέπει να έχουν γίνει νωρίτερα από τις υπηρεσίες του Δήμου και κυρίως η Τεχνική και Κοινωνική και καθορίζουν το προσωπικό με το οποίο θα συνδράμουν στις επιμέρους δράσεις βάσει και των μέσων που διαθέτουν για την υλοποίηση της οργανωμένης απομάκρυνσης του πληθυσμού.
Οι ενέργειες που ιεραρχικά υλοποιούνται σε μια οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών είναι οι εξής:
-Εκτίμηση της κατάστασης και σχετική εισήγηση από τον εκάστοτε επικεφαλής αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος προς τον δήμαρχο.
-Άμεσος καθορισμός σημείου συγκέντρωσης φορέων που κύρια εμπλέκονται.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Σε εκδήλωση πυρκαγιάς στο περιαστικό Δάσος Φαρσάλων και στην περίπτωση εκείνη που υπάρχει πιθανότητα απειλής κατοίκων της γειτνιάζουσας με τον κίνδυνο περιοχής, (της περικλειομένης από την περιφερειακή οδό του δάσους και την οδό Ελ. Βενιζέλου) και εφ’ όσον εισηγείται την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών ο επικεφαλής αξιωματικός της Π.Υ. ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου και εκτιμάται η όλη κατάσταση από τους συναρμόδιους φορείς, που κλήθηκαν από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο δήμαρχος αποφασίζει για την οργανωμένη απομάκρυνση των δημοτών που κατοικούν στην προαναφερόμενη περιοχή για προληπτικούς και μόνο λόγους.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Σε περίπτωση απόφασης δημάρχου, για οργανωμένη απομάκρυνση των δημοτών της υπό απειλή περιοχής, είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο για τον συντονισμό των ενεργειών που κρίνονται απαραίτητες, για την υλοποίηση αυτού του Σχεδίου.

ΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
 Σε τέτοια περίπτωση (λήψης απόφασης οργανωμένης απομάκρυνσης κατοίκων απειλούμενης περιοχής), την αρμοδιότητα ειδοποίησης των κατοίκων έχει το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων και γίνεται με ντουντούκες, με διερχόμενο όχημα ή και πόρτα-πόρτα παρέχοντας απαιτούμενες πληροφορίες και καταγράφοντας τους δημότες που δεν έχουν ίδια μεταφορικά μέσα για απομάκρυνση, τους ανήμπορους και ασθενείς, δίδοντας την πληροφορία στον δήμαρχο ή το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για την άμεση διάθεση ασθενοφόρου του Ε.Κ.Α.Β., τη διάθεση λεωφορείου του Αστικού ΚΤΕΛ ή μισθωμένου από τοπικό γραφείο τουρισμού και φορτηγού αυτοκινήτου του Δήμου για τη μεταφορά προσώπων και πραγμάτων. Η οργανωμένη απομάκρυνση θα πραγματοποιηθεί μέσω των οδών Ελ. Βενιζέλου (ανατολικά), αριστερά Αθηνάς προς Κ.Υ. Φαρσάλων και μέχρι αυτό, δεξιά Πλαστήρα μέχρι οδό Βόλου κάθετα Λεωνίδου τέρμα, όπου βρίσκονται το Πολιτιστικό Κέντρο Φαρσάλων και το Κ.Α.Π.Η. τα κτίρια των οποίων θα αποτελούν τους χώρους φιλοξενίας των δημοτών από την κενωθείσα περιοχή. Το Αστυνομικό Τμήμα Φαρσάλων έχει την αρμοδιότητα και ευθύνη ελέγχου και διαχείρισης της κυκλοφορίας στο προαναφερόμενο δρομολόγιο για την απρόσκοπτη διέλευση των οχημάτων των υπό απομάκρυνση δημοτών, καθώς και τη σηματοδότηση αυτού με ενημερωτικές πινακίδες μέχρι τους χώρους φιλοξενίας.
Επίσης έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με την επικρατούσα κατάσταση, να μονοδρομήσει την οδό Ελ. Βενιζέλου με κατεύθυνση από Δύση προς Ανατολή, με σκοπό τη διευκόλυνση του έργου της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Ομοίως το Αστυνομικό Τμήμα έχει την αρμοδιότητα της πρόληψης και καταστολής τυχόν εγκλημάτων κατά της περιουσίας των δημοτών που απομακρύνθηκαν από τις οικίες τους.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων έχει την αρμοδιότητα για την παρουσία ενός Σταθμού Α’ Βοηθειών στο σημείο της οργανωμένης απομάκρυνσης επί της οδού Ελ. Βενιζέλου στο ύψος της πρώην ΛΕΣΧΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ και ενός Σταθμού Α’ Βοηθειών στον χώρο φιλοξενίας του Κ.Α.Π.Η. και για όσο χρόνο θα διαρκέσει η απομάκρυνση και η φιλοξενία.ΤΟ Ε.Κ.Α.Β.
Έχει την αρμοδιότητα αποστολής ασθενοφόρου στην περιοχή που οργανωμένα θα εκκενωθεί από τους δημότες, με έργο τη μεταφορά ασθενών και Α.Μ.Ε.Α. δημοτών, μέχρι τα σημεία φιλοξενίας, ευρισκόμενο σε συνεχή επικοινωνία με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Οι πρόεδροι της ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ. και του Ο.Π.Α.Κ.Π.Α. με το προσωπικό τους αλλά και αυτό του «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» και με την επιστασία της διευθύντριας της Υπηρεσίας Κοινωνικής Προστασίας, να δημιουργήσουν ομάδα τουλάχιστον τριών (3) προσώπων για την υποδοχή των φιλοξενουμένων δημοτών στο Κ.Α.Π.Η. και με το λοιπό προσωπικό τους θα αναλάβουν το κομμάτι της προνοιακής υποστήριξης (τροφή, νερό κ.λ.π.) των φιλοξενουμένων και στους δύο (2) χώρους φιλοξενίας.
Με ευθύνη τους οι πρόεδροι να συντάξουν κατάσταση με ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και τον ρόλο του καθενός που τους ανατέθηκε, των υπαλλήλων τους την οποία έγκαιρα να αποστείλουν στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για την επισύναψη στο παρόν Σχέδιο.

Η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Η πρόεδρος της Κοινότητας Φαρσάλων με τους κοινοτικούς συμβούλους θα συγκροτήσει την Ομάδα υποδοχής στον χώρο φιλοξενίας του Πολιτιστικού Κέντρου που θα παρέχει κάθε διευκόλυνση για την εγκατάσταση των προς φιλοξενία δημοτών. Κατάσταση με ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα των συμβούλων να αποσταλεί έγκαιρα στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου για επισύναψη στο παρόν Σχέδιο.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΕΣ
Οι Αντιδημαρχίες του Δήμου με ευθύνη των αντιδημάρχων να συντάξουν καταστάσεις με ονοματεπώνυμα, τηλέφωνα και ειδικότητα του προσωπικού τους που θα συνδράμει στην υλοποίηση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών της προαναφερόμενης περιοχής καθώς και τους αριθμούς κυκλοφορίας των οχημάτων που διαθέτουν και το είδος (π.χ. Ι.Χ.Ε., Αγροτικό, Φορτηγό κ.λ.π.), τις οποίες να αποστείλουν έγκαιρα στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για την επισύναψη στο παρόν σχέδιο.

Η Δ.Ε.Υ.Α. ΦΑΡΣΑΛΩΝ
 Η Δ.Ε.Υ.Α. με ευθύνη του αντιπροέδρου της, ομοίως να συντάξει κατάσταση με ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα του προσωπικού της καθώς και τους αριθμούς των οχημάτων και της χρήσης αυτών, που θα λάβουν μέρος στην οργανωμένη απομάκρυνση της παραπάνω αναγραφομένης περιοχής και στο αντικείμενό της. Η κατάσταση έγκαιρα να αποσταλεί στο Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για την επισύναψη στο παρόν Σχέδιο.

Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ
Ενημερώνει τους δημότες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, την οργανωμένη απομάκρυνση, την αποφυγή πανικού, την κατάσταση της κυκλοφορίας, τους χώρους φιλοξενίας, τους Σταθμούς Ε.Κ.Α.Β. και Α’ Βοηθειών. Η ενημέρωση γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο (Δελτία τύπου και ανακοινώσεις που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Δήμου ή σε διάφορα σημεία της πόλης, με ανακοινώσεις σε ηλεκτρονικά και έντυπα τοπικά ΜΜΕ).

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass