Μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και πολιτών

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΕΛΗ ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΟΙΚΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ -ΠΟΛΥΩΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΠΟΥ ΟΞΥΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2021 21:00

Μέτρα στήριξης επαγγελματιών και επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία,

όπως και ελάφρυνσης πολιτών οι οικίες των οποίων επλήγησαν από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου, υπερψήφισε χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας μετά από εισήγηση της δημοτικής αρχής. Τα μέτρα αφορούν την πλήρη απαλλαγή επιχειρήσεων από την καταβολή ανταποδοτικών τελών για το διάστημα αναστολής της λειτουργίας τους, όπως και της διαγραφής των τελών τραπεζοκαθισμάτων επιχειρήσεων εστίασης την ίδια περίοδο.
Το δεύτερο σκέλος των χθεσινών μέτρων αφορά στο σκέλος της απαλλαγής από τα ανταποδοτικά τέλη, τον δημοτικό φόρο και το ΤΑΠ για οικίες που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμες λόγω του σεισμού.
Στην πολύωρη χθεσινή συνεδρίαση, με πρωτοβουλία της παράταξης Καραλαριώτου που έθεσε το θέμα των ΣΔΙΤ, συζητήθηκε και το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων της Λάρισας, όπου στο ήδη οξυμένο πρόβλημα των νηπιαγωγείων της Λάρισας προστίθεται και το πρόβλημα που δημιούργησε ο σεισμός του Μαρτίου. Μόνο για το σχολικό συγκρότημα των ΕΠΑΛ Λάρισας, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά από τον δήμαρχο Λάρισας, Απ. Καλογιάννη, θα απαιτηθούν εργασίες συντήρησης ο προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η επιλεγείσα λύση, όπως οι προκάτ αίθουσες στο σχολείο της Φαλάνης, δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία για «προσωρινή» επίλυση του προβλήματος, αντί της μόνιμης λύσης με την ανέγερση νέου σχολείου.

ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΤΕΛΩΝ
Αναλυτικότερα για το σκέλος των απαλλαγών την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θαν. Αδαμόπουλος, σημειώνοντας την απόφαση της δημοτικής αρχής να ανακουφίσει οικονομικά τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις με την πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ανταποδοτικών τελών για το διάστημα αναστολής λειτουργίας. Όπως και της διαγραφής των τελών τραπεζοκαθισμάτων για τις επιχειρήσεις εστίασης την ίδια περίοδο.
Τα μέτρα στήριξης του Δήμου Λαρισαίων αφορούν μεγάλη ομάδα επαγγελματιών και επιχειρήσεων και εστιάζονται στην απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων (π.χ. τραπεζοκαθίσματα, κλπ) όσων δεν κάνουν χρήση του παραχωρημένου κοινόχρηστου χώρου και στην απαλλαγή καταβολής των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού για τους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος.
Όπως διευκρινίζεται από τη δημοτική αρχή «πρόκειται για σημαντικές ελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές, με κρατική εντολή για ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα και οι οποίες προετοιμάζονται για την επαναλειτουργία τους».
Παράλληλα, στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης τέθηκε και η πρόταση για τις απαλλαγές για μισθώματα των δημοτικών ακινήτων που στεγάζονται επιχειρήσεις, οι οποίες διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, υλοποιούνται και από τον Δήμο Λαρισαίων τα όσα προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο και τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Σημειώνεται τέλος, ότι στην περίπτωση καταβολής των παραπάνω τελών κατά το διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών. Λεπτομέρειες για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν όσοι επαγγελματίες υπάγονται στα μέτρα στήριξης, θα ανακοινωθούν άμεσα από τον Δήμο Λαρισαίων».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου στήριξε τα μέτρα, προτείνοντας την επέκτασή τους και μέσω της ΔΕΥΑΛ. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ, Π. Κρίκης επέκρινε την κυβέρνηση για τις «εγκληματικές ευθύνες» μη στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, προσθέτοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα του Δήμου είναι «φειδωλά», αναφέροντας το παράδειγμα της μίσθωσης δημοτικών εγκαταστάσεων, αντιπροτείνοντας την ένταξη του συνόλου των πληττόμενων επιχειρήσεων. Ο δημοτικός σύμβουλος Παν. Νασιώκας υπερψήφισε τα μέτρα, όπως και ο επικεφαλής παράταξης, Κων. Βαϊούλης.

ΤΡΟΦΕΙΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την απαλλαγή καταβολής τροφείων των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Λαρισαίων για όσο χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού Covid-19.

ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΟΙΚΙΕΣ
Για το σκέλος της απαλλαγής από τα ανταποδοτικά τέλη, δημοτικό φόρο και ΤΑΠ για οικίες που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή υποστεί λειτουργικές ζημιές που τις καθιστούν μη κατοικήσιμες λόγω του σεισμού της 3ης Μαρτίου 2021, η αντιπολίτευση υπερψήφισε την εισήγηση που επίσης έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θαν. Αδαμόπουλος. Με τον κ. Κρίκη να σημειώνει την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων και της πλήρους αποζημίωσης των σεισμόπληκτων από τον κυβέρνηση, ενώ σε ερώτηση του κ. Βαϊούλη για την καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων σε Λαρισαίους δικαιούχους, σε αντίθεση με κατοίκους χωριών, ο κ. Αδαμόπουλος σημείωσε ότι έως τη Μεγ. Πέμπτη θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
«Έχουμε καθυστερήσεις» τόνισε στην παρέμβασή του ο κ. Καλογιάννης αναφερόμενος στη διαδικασία των ελέγχων που ακολουθείται πλέον από την αρμόδια Διεύθυνση (ΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Υποδομών και όχι από τις Υπηρεσίες του Δήμου Λαρισαίων, σημειώνοντας τις πιέσεις που ασκεί ο Δήμος στο Συντονιστικό.

ΚΕΘΕΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε και το θέμα του ΚΕΘΕΑ με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Με τον κ. Καλογιάννη να σημειώνει πως «επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας», υπενθυμίζοντας την ψήφιση, προ μηνών της ΠΝΠ για τη διοίκηση του ΚΕΘΕΑ, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να προασπίσει το ΚΕΘΕΑ και μην αποδεχθεί την «αλλοίωση της φυσιογνωμίας» του φορέα μέσω το ν/σ.
Τη συνεδρίαση παρακολούθησε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ , με τους Αλέξ. Τάντο και Ευαγγελία Νταφούλη παρεμβαίνοντας, αφού αναφέρθηκαν στην προσφορά του Κέντρου, ζήτησαν να αποσυρθεί το ν/σ που «καταργεί τα βασική θεραπευτική διαδικασία» τονίζοντας επίσης την αντίθεσή τους στον επιχειρούμενο διορισμό προέδρου και διοίκησης.
Η κ. Καραλαριώτου ζήτησε να διαφυλαχθεί ο χαρακτήρας του ΚΕΘΕΑ, σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη «να επιμείνουμε σε διάλογο αφήνοντας υπερβολές και κορώνες», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κρίκης καταδίκασε την «απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ». Ο κ. Νασιώκας τόνισε την ανάγκη «οι αλλαγές να μην θίγουν τον βασικό πυρήνα λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ», ενώ ο κ. Βαϊούλης επικρίνοντας τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τη δημόσια διοίκηση, σημείωσε την ανάγκη διατήρησης του αυτοδιοίκητου στο ΚΕΘΕΑ προτείνοντας να αποσυρθεί το ν/σ και να γίνει διαβούλευση. Στο πλαίσιο της συνεδρίασης τοποθετήθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δημ. Παπαποστόλου και Παν. Νταής και μετά τις δευτερολογίες αποφασίστηκε τα τρία ψηφίσματα που κατέθεσαν παρατάξεις να απασχολήσουν τη διαπαραταξιακή επιτροπή σε μια προσπάθεια έκδοσης ομόφωνου ψηφίσματος.

ΝΕΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΣΔΙΤ
Στη χθεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων μετά και τον σεισμό, συζήτηση που έγινε με πρωτοβουλία της παράταξης Καραλαριώτου, που πρότεινε να δρομολογηθεί η κατασκευή 8 νέων νηπιαγωγείων στη Λάρισα και του δημοτικού σχολείου της Φαλάνης με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ, διαδικασία που όπως είπε ακολουθείται ήδη σε άλλες περιφέρειες. Για να αναφερθεί αναλυτικότερα στο προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τον σεισμό σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως και τα προβλήματα από καταγγελίες των συμβάσεων μίσθωσης. Ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απ. Καλογιάννης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για έλλειψη του «στρατηγικού σχεδιασμού» για το κτιριακό πρόβλημα, υπενθύμισε τη συζήτηση που προκάλεσε ο Δήμος Λαρισαίων το 2019 παρουσία του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γ. Δοδοντσάκη, η οποία κατέληξε σε ιεράρχηση των αναγκών ανέγερσης νέων διδακτηρίων.
Ο κ. Καλογιάννης άσκησε ωστόσο κριτική στη διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αικ. Καραγιώργου με αφορμή για την «απόκλιση» που σημειώνεται σε δυο έγγραφα της Διεύθυνσης, καθώς στο έγγραφο του 2021 καταγράφεται το αίτημα για 9 νέα σχολεία έναντι 4 νέων κτιρίων που αναφέρονταν στο έγγραφο του 2020. «Να έχουν βάση και τεκμηρίωση οι προτάσεις» τόνισε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας «να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία με την εκπαίδευση και με τεκμηριωμένη καταγραφή αναγκών να διεκδικηθούν λύσεις», υπενθυμίζοντας ότι ο Δήμος Λαρισαίων ανταποκρινόμενος στην πρωτοβουλία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού «έχει καταθέσει πρόταση και οικόπεδα» για ένταξη στο ΣΔΙΤ.
Την ανάγκη δημιουργίας νέων σχολικών μονάδων «με βάση καταγεγραμμένες ανάγκες» σημείωσε και ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Γ. Δοδοντσάκης, σημειώνοντας πως «ταυτίζεται» με τον δήμαρχο.
Η κ. Καραγιώργου υπεραμύνθηκε των εγγράφων της λέγοντας ότι αυτό του 2020 κατέγραφε «τις ανάγκες που είχαν προτεραιότητα» και αυτό του 2021 «τις πραγματικές συνολικές ανάγκες» για να ζητήσει από τον κ. Καλογιάννη «να ανασκευάσει» τα λεγόμενά του «γιατί αποτελούν προσβολή για το πρόσωπό μου» όπως είπε. Με την κ. Καραγιώργου εστιάζοντας στα ακατάλληλα κτίρια των νηπιαγωγείων να σημειώνει την ανάγκη να ληφθούν υπόψη τα αιτήματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, τονίζοντας τέλος ότι «υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα» στο θέμα της χωροταξικής κατανομής.
«Δεν υπάρχει καμία διάθεση προσβολής» διευκρίνισε ο κ. Καλογιάννης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «καταγραφής των αναγκών με τεκμηριωμένες αποφάσεις» με δεδομένο ότι η αρμοδιότητα των σχολικών υποδομών μεταφέρθηκε τους ΟΤΑ χωρίς αυτή να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους.
Αναλυτικές αναφορές στα προβλήματα έκαναν οι αντιδήμαρχοι Μακ. Δαούλας και Σωτ. Βούλγαρης. Ο κ. Κρίκης έκανε λόγο για «μαλλιοτράβηγμα υπηρεσιακών διευθυντών και δημοτικής αρχής» που ανέδειξε το κτιριακό πρόβλημα, επικρίνοντας παράλληλα την κυβέρνηση καθώς θα ανοίξουν τα σχολεία σε λίγες ημέρες «χωρίς να έχει ληφθεί κανένα μέτρο, ενώ η συζήτηση θα αφορά μόνο το self test». Τέλος για τα ΣΔΙΤ παρατήρησε ότι «θα τα πληρώσουμε τριπλάσια» όπως και «πολλαπλάσια θα είναι τα κόστη λειτουργίας που θα επιβαρύνουν τις πλάτες των δημοτών». «Το κτιριακό πρόβλημα θα επιδεινωθεί στη Λάρισα λόγω των προβλημάτων του σεισμού» κατέληξε ο κ. Κρίκης.
Με τον κ. Δοδοντσάκη, δηλώνοντας προσβεβλημένος από τα λεγόμενα του κ. Κρίκη, να παρεμβαίνει ζητώντας την ανάκλησή τους. Ο κ. Νασιώκας σημείωσε την ανάγκη η δημοτική αρχή «να καταθέσει ρεαλιστική πρόταση με ορθολογισμό», ενώ ο κ. Βαϊούλης αφού επέκρινε τη συνδικαλιστική και κομματική προσέγγιση του κτιριακού προβλήματος τόνισε πως, παρά την πολύωρη συνεδρίαση δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις των αντιδημάρχων Γ. Σούλτη και Ντ. Διαμάντου, των δημοτικών συμβούλων Ιωάν. Παναγιώτου, Δημ. Παπαποστόλου, Ελ. Ξυνοπούλου, Παν. Νταή, οι δευτερολογίες επικεφαλής παρατάξεων, ενώ μετά από περίπου πέντε ώρες συζήτησης η συνεδρίαση διακόπηκε, για να συνεχιστεί σήμερα το μεσημέρι με τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass