Ξεκίνησαν οι αλωνισμοί σε κριθάρια - σιτάρια

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ: ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΤΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2021 21:01

Του Γ. Ρούστα

Με ανάμεικτα συναισθήματα μπήκαν στα χωράφια να αλωνίσουν κριθάρια- σιτάρια, οι παραγωγοί δημητριακών

του νομού Λάρισας, καθώς από τη μία παρατηρείται μείωση της παραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών και από την άλλη αυξημένη ζήτηση στην αγορά με συνέπεια και υψηλές φιλοδοξίες στην τιμή πώλησης. Στα σιτηρά ακούγεται ότι η τιμή εκκίνησης θα είναι 25-26 λεπτά, όσο πήγε πέρυσι με τη λήξη της αγοράς και στα κριθάρια η τιμή θα ξεκινήσει με 20 λεπτά!
Όπως έχει γράψει η «Ε», φέτος οι ζημιές που σημειώθηκαν στα σιτάρια του κάμπου από τους παγετούς του Μαρτίου και του Απριλίου και στη συνέχεια από τον πασχαλινό λίβα είναι μεγάλες. Οι γεωπόνοι μιλούν για καχεκτικά φυτά και για σημαντική απώλεια παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΓΑ αναγκάστηκε κατόπιν αιτήματος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας να ανοίξει ξανά το σύστημα υποβολής δηλώσεων ζημιάς για τους παραγωγούς, αφού μέρα με τη μέρα η εικόνα που αντικρίζουν οι παραγωγοί είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση «οι αλωνισμοί ξεκίνησαν προ ημερών με τα κριθάρια και αναμένεται να κορυφωθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα οι θεριζοαλωνιστικές μηχανές θα μπούνε και στα σιτοχώραφα. Η μέση στρεμματική απόδοση θα είναι αισθητά μειωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Γιάννης Κουκούτσης υποστηρίζει στην «Ε» ότι «πρόθεσή μας και φέτος, είναι να παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά των δημητριακών, δίνοντας την υψηλότερη τιμή στην αγορά, συμπαρασύροντας και τους ιδιώτες. Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε θα είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό να αποθηκεύσει τις ποσότητες κριθαριού και σταριού κι όταν εκτιμήσει ο ίδιος, να μας δώσει εντολή πώλησης. Ουσιαστικά του παραχωρούμε δωρεάν τις αποθήκες μας. Επιπλέον μπορούμε να απορροφήσουμε ποσότητες δημητριακών και από μη μέλη του Συνεταιρισμού».
Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεταιρισμός Πλατυκάμπου πέρυσι προμηθεύτηκε 1000 τόνους κριθάρι, τους οποίους και αγόρασε με 13 λεπτά\κιλό. Στα σιτηρά προμηθεύτηκε συνολικά 2.500 τόνους, με αρχική τιμή πώλησης στα 26 λεπτά, όσο έφτασε με τη λήξη της σεζόν και πλήρωσε τους παραγωγούς μετρητοίς.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass