Προβληματισμός για την παράταση του σχολικού έτους

ΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΓΟΝΕΩΝ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΟΗΜΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΟΥΝ ΟΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ * Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ, ΕΝΩ Ο ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΝΩΝ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2021 20:03

Της Νατάσας Πολυγένη

Δυναμώνουν το τελευταίο διάστημα οι φωνές εκπαιδευτικών και γονέων που καλούν την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει την απόφασή της για παράταση του διδακτικού έτους στα Δημοτικά, στα Γυμνάσια και στην Α’ και Β’ Λυκείου, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα παιδιά προέρχονται από έναν μακροχρόνιο και αφύσικο για την ηλικία τους περιορισμό και «εγκλεισμό» που επέβαλλε η καραντίνα, με εμφανή τα σημάδια στη διάθεση και τη συμπεριφορά τους. Ένα ακόμα βασικό ζήτημα, που βάζουν στο τραπέζι ως επιχείρημα για να ολοκληρωθεί το σχολικό έτος κανονικά και όχι με παράταση, είναι η προστασία από τον κορονοϊό των υποψήφιων των Πανελλαδικών Εξετάσεων που έχουν μικρότερα αδέρφια σε άλλες τάξεις. Φυσικά, υπάρχει και η αντίθετη άποψη εκείνων των εκπαιδευτικών και γονέων, που θεωρούν ότι θα ήταν παράλογο να μην αξιοποιηθεί η ευκαιρία για διά ζώσης διδασκαλία σε μια χρονιά που όλοι θεωρούν ότι η εξ αποστάσεως δεν βοήθησε ουσιαστικά στην εμπέδωση της ύλης, αλλά μονάχα στην επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρης Παπαποστόλου, δήλωσε ότι παρότι έχει ανακοινωθεί η παράταση της σχολικής χρονιάς μέχρι τις 25 Ιουνίου, ωστόσο επίσημα δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση και μάλιστα η δική του εκτίμηση είναι ότι η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί κανονικά και δεν θα υπάρξει παράταση. «Έχουμε πει αρκετές φορές, ότι δύο χρονιές τώρα οι μαθητές ιδιαίτερα των μικρών τάξεων έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα εξαιτίας του κορονοϊού. Δυστυχώς και αυτό το διάστημα το επιπλέον που έχει ανακοινωθεί δεν θα προσφέρει κάτι ουσιαστικό, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία για όσους έχουν ολοκληρώσει την ύλη να κάνουν ασκήσεις εμπέδωσης. Όμως η ανησυχία των γονιών που έχουν παιδιά που δίνουν Πανελλαδικές εξετάσεις και παιδιά που συνεχίζουν το σχολείο εντείνεται καθώς φοβούνται για διασπορά. Εκτιμώ ότι η σχολική χρονιά θα τελειώσει στην ώρα της για τη διασφάλιση των Πανελληνίων» αναφέρει χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ζητούν να μην παραταθεί το σχολικό έτος υπό τον φόβο να μην παγιωθεί αυτή η τακτική, ο κ. Παπαποστόλου απαντά: «Αυτή δεν είναι λογική. Πρόκειται για ιδιαίτερες συνθήκες. Σε τελική ανάλυση μιλάμε ουσιαστικά για τέσσερις επιπλέον μέρες. Τα σχολεία κανονικά τελειώνουν 15 Ιουνίου και οι εκπαιδευτικοί βρισκόμασταν στο σχολείο μέχρι 21 Ιουνίου. Περισσότερο οι γονείς υποψηφίων που έχουν και μικρότερα παιδιά σε Γυμνάσιο και Δημοτικό ανησυχούν».
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας κ. Αθανάσιος Φούντας, υπογραμμίζει ότι θα ήταν παράλογο να ζητήσουν να μην ισχύσει η παράταση του σχολικού έτους, όταν εδώ και μήνες είναι κοινή πεποίθηση ότι η εξ αποστάσεως δεν λειτούργησε όσο θα έπρεπε και τα παιδιά είχαν κενά. «Οι μαθητές για δεύτερη χρονιά βιώνουν πρωτόγνωρες εκπαιδευτικές συνθήκες, καθώς τα περισσότερα μαθήματα έγιναν εξ αποστάσεως - γεγονός που, όπως όλοι παραδέχονται, δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία και επαφή των μαθητών με τον εκπαιδευτικό τους και τους συμμαθητές τους. Η εμπέδωση της ύλης μέσω τηλεκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι στο επίπεδο της διά ζώσης. Είναι λοιπόν μια «ελλειμματική» χρονιά. Ζητήσαμε να μη γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις με στόχο να αξιοποιηθεί το διάστημα της παράτασης για εμβάθυνση της ήδη διδαχθείσας ύλης και κάλυψη των κενών. Είναι θετικό ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος για διά ζώσης διδασκαλία, διαγωνίσματα και φυσικά την ανάκτηση όσο είναι δυνατόν της καθημερινότητας του μαθητή με τον εκπαιδευτικό και τους συμμαθητές του».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass