Αφαιρέθηκε η γαλάζια σημαία του Στομίου

ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ 12 ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ -ΟΡΓΙΣΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΝΤΑΓΚΑ

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2023 15:00

Με πέντε γαλάζιες σημαίες ξεκίνησε το φετινό καλοκαίρι ο νομός Λάρισας, τρεις στον Δήμο Τεμπών, και δύο στον Δήμο Αγιάς, με τέσσερις όμως συνεχίζει μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας, που αφαιρεί αυτήν που είχε δοθεί στην παραλία του Στομίου του Δήμου Αγιάς.


Μαζί με αυτή άλλες 12 βραβευμένες ακτές, από το Διεθνές Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης «Γαλάζια Σημαία», έχασαν το βραβείο τους για το 2023 επειδή δεν οργανώθηκαν σύμφωνα με τα κριτήρια του Προγράμματος.
Σύμφωνα με τη διαδικασία του Προγράμματος, οι διαχειριστές όφειλαν να οργανώσουν εγκαίρως τις ακτές και να στείλουν τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία. Καταληκτική ημερομηνία ανάρτησης της Γαλάζιας Σημαίας ήταν η 1η Ιουλίου.
Μέχρι και χθες στις εν λόγω ακτές δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την οργάνωσή τους σύμφωνα με τα κριτήρια που αφορούν: παροχή υπηρεσιών προς τους λουόμενους και επισκέπτες (συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ), καθαριότητα, ορθή πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών. Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων και η Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος αποφάσισαν, κατά τα προβλεπόμενα, να αποσύρουν τις βραβεύσεις για να διαφυλαχθεί το κύρος και η αξιοπιστία του θεσμού.
Παράλληλα, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, έχουν ξεκινήσει επισκέψεις ελέγχου από αξιολογητές της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και διεθνείς αξιολογητές σε όλες τις βραβευμένες ακτές της χώρας, επισκέψεις που, επί το πλείστον, γίνονται απροειδοποίητα. Εφόσον διαπιστωθούν ελλείψεις στην τήρηση των κριτηρίων και σε άλλες ακτές, θα ακολουθήσουν και άλλες αποσύρσεις.
Η απόσυρση στις περί ου ο λόγος ακτές γίνεται για λόγους πλημμελούς οργάνωσης, ενώ η ποιότητα των νερών κολύμβησης παραμένει, κατά τα πρότυπα του Προγράμματος, εξαιρετική.
Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι 13 ακτές, οι οποίες αποσύρονται, είναι οι εξής:
Ακτή Πλάκα, Δήμος Ναυπλιέων, Π.Ε. Αργολίδας
Ακτή Τουρκοπόδαρο/White Rocks Hotel, Δήμος Αργοστολίου, Π.Ε. Κεφαλονιάς
Ακτή Σκουτάρι, Δήμος Ανατολική Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Γύθειο 2/Σελινίτσα, Δήμος Ανατολικής Μάνης, Π.Ε. Λακωνίας
Ακτή Στόμιο, Δήμος Αγιάς, Π.Ε. Λάρισας
Ακτή Πόντι, Δήμος Λευκάδας, Π.Ε. Λευκάδας
Ακτή Τσαμπίκα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου
Ακτή Τσαμπίκα Συμιακή, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου
Ακτή Ενυδρείο 1-Άγαλμα Διαγόρα, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου
Ακτή Ενυδρείο 2-Grand Hotel, Δήμος Ρόδου, Π.Ε. Ρόδου
Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ
Από την πλευρά του Δήμου Αγιάς, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νίκος Ντάγκας, με τον οποίο επικοινωνήσαμε, εμφανώς οργισμένος και απογοητευμένος από τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η ΕΕΠΦ, δήλωσε:
«Πληρούμε με το παραπάνω όλα τα ποιοτικά στοιχεία που ζητά ο θεσμός της Γαλάζιας Σημαίας. Τα σοβαρά ποιοτικά στοιχεία που πρέπει να παρέχουμε είναι η καθαρότητα της θάλασσας, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενημέρωση του κοινού, η εκπαίδευση σε εθελοντικές δράσεις, η υποστήριξη των ΑμεΑ, η ναυαγοσωστική κάλυψη, στοιχεία που εγκριθήκανε και τα αποδεχθήκανε. Δυστυχώς, όμως, η μία μας σημαία, αυτή στο Στόμιο, κόπηκε για λίγα εκατοστά διαφορά στη διάσταση του πίνακα ανακοινώσεων! Το θεωρούμε πραγματικά αστείο μια παραλία πεντακάθαρη 26 χιλιομέτρων, που πληροί όλους τους όρους, να χάνει τη σημαία της για τον πίνακα ανακοινώσεων. Ένας πίνακας που για μας είναι από τους καλύτερους, από τους ακριβότερους, στεγανός, διπλής όψης, με διπλά τζάμια, δίπλα στον ιστό της σημαίας. Πραγματικά αναρωτιόμαστε για ποιον λόγο αυτός ο θεσμός λειτούργησε κατ’ αυτόν τον τρόπο σε μια τέτοια διαδικασία, γιατί στάθηκε στη λεπτομέρεια και όχι στην ουσία. Αυτή είναι μια πρώτη απάντηση. Θα δούμε στη συνέχεια ποια θα είναι η πραγματική μας αντίδραση σε όλο αυτό».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass