«Η Πολιτεία οφείλει πολλά στην Ομογένεια...»

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 26 Ιουλ 2023 16:25

Στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του Νομοσχεδίου περί άρσης των περιορισμών στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων στο εξωτερικό, τοποθετήθηκε η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία υπογράμμισε πως «το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που σεβάστηκε και δεν εργαλειοποίησε ποτέ το θέμα της ψήφου των αποδήμων.
Το ΠΑΣΟΚ άνοιξε το θέμα με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Το ΠΑΣΟΚ έθεσε τις διεκδικήσεις στη σχετική διακομματική Επιτροπή. Το ΠΑΣΟΚ εκκίνησε την πρωτοβουλία να είναι από τους αποδήμους ο ένας στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου της Επικρατείας».
«Η ΝΔ, λίγο μετά τις εκλογές, για λόγους επικοινωνίας και όχι ουσίας, επανέρχεται «δριμύτερη», αλλά όχι καλύτερη. Καμία διαβούλευση, καμία συζήτηση με τους απόδημους, κανένα εθνικό σχέδιο για την ομογένεια, για τη γενιά του «brain drain», για τα σχολειά στο εξωτερικό, τους συλλόγους, τις εκκλησίες, για όλα όσα τους συνδέουν με τη «μητέρα – πατρίδα». Εμείς διατηρήσαμε σταθερή στάση συνέπειας, χωρίς να διολισθήσουμε στον εμπαιγμό των αποδήμων, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ή στην εργαλειοποίηση του θέματος, όπως η ΝΔ», σημείωσε.
«Πόσοι είναι οι απόδημοι; Πότε θα απογραφούν για να προχωρήσουμε σε διαδικασίες διευκόλυνσής τους και ουσιαστικής συμμετοχής τους, όπως η επιστολική ψήφος; Ποιο είναι το εθνικό σας σχέδιο για τους απόδημους; Περίμενα ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για το θέμα, θα ήταν υπερβατική, θα περιείχε ένα εθνικό σχέδιο για την ομογένεια. Στις εκλογές του Μαΐου ψήφισαν 18.000 απόδημοι, στις δε εκλογές του Ιουνίου 17.300. Έχει χαθεί η συνεκτική ύλη με τους απόδημους και αποτελεί ιστορική πρόκληση να δημιουργήσουμε ξανά εστίες και δεσμούς σε όλη την οικουμένη. Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει πάγια, αναλλοίωτη στον χρόνο, εκπεφρασμένη θέση για την ψήφο των Ελλήνων στο εξωτερικό, μια αξιακή θέση αρχής, βάσει της οποίας υπερψηφίζουμε το Νομοσχέδιο», τόνισε η Ευαγγ. Λιακούλη.
Η γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας επισήμανε πως «η Πολιτεία οφείλει ακόμη πολλά στην Ομογένεια, ο δρόμος είναι μακρύς. Είμαστε αποφασισμένοι να διανύσουμε όσα χιλιόμετρα κι αν χρειαστούν, μέχρι να συνδέσουμε και πάλι τον «ομφάλιο λώρο» του απόδημου Ελληνισμού, με το «μητρικό σώμα» της Ελλάδας. Διαθέτουμε την αναγκαία ιστορική εμπειρία και σύγχρονο σχέδιο, όπως ταιριάζει στους συμπατριώτες μας, που είναι πολύ μακριά, οι καρδιές τους είναι τόσο κοντά μας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass