Λαρισαίοι πραγματογνώμονες για τις φωτιές στον Βόλο

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥΣ - ΑΠΟΣΠΑΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΑΤΑ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 111 ΠΜ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2023 13:23

Δύο Λαρισαίοι –μεταξύ άλλων– πραγματογνώμονες ορίστηκαν στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που παρήγγειλε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Βόλου, με αφορμή τις φωτιές των τελευταίων ημερών στη Μαγνησία.
Οι πραγματογνώμονες θα κληθούν να απαντήσουν, μεταξύ άλλων και στο ερώτημα από πού προήλθαν οι τόσες εστίες των πυρκαγιών που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στο περιβάλλον, σε κτιριακές υποδομές, κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, ενώ σειρά θεμάτων ανέδειξε η φωτιά που απείλησε αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης, μετά μάλιστα και τις εκρήξεις σε βόμβες γενικής χρήσεις που προκάλεσαν υλικές ζημιές σε κτίρια της Νέας Αγχιάλου, προκαλώντας επίσης φόβο και ανησυχία.


Ο διοικητής της 111 ΠΜ, που σύμφωνα με μαρτυρίες παρενέβη σωτήρια, αντιλαμβανόμενος ότι η φωτιά πλησιάζει ανεξέλεγκτη, απομάκρυνε έγκαιρα το προσωπικό και εγκατέλειψε τελευταίος τις εγκαταστάσεις στην περιοχή «Καράμπα», λίγα μόλις λεπτά πριν τις εκρήξεις, αναμενόταν να αποσπαστεί χθες στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, ενώ χθες επίσης αναμενόταν να ολοκληρωθεί η ΕΔΕ που διενεργείται με εντολή του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.  
Πόρισμα που θα απαντήσει σε ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων, εάν η φωτιά εισήλθε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή αν οι εκρήξεις προκλήθηκαν από το θερμικό φορτίο της έντασης της φωτιάς που προκάλεσε τις εκρήξεις στις αποθηκευμένες σε εξωτερικό χώρο, κατά τα ΝΑΤΟικά πρότυπα, βόμβες γενικής χρήσης.
Εάν θα πρέπει να αλλάξει το μοντέλο αποθήκευσης τέτοιων πυρομαχικών (σε κλίνες, επιχωματωμένες και περιφραγμένες εγκαταστάσεις κ.λπ.) μετά το παράδειγμα της Νέας Αγχιάλου είναι θέμα που θα πρέπει να απασχολήσει διακλαδικά τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά στο μεταξύ η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος θα πρέπει να απαντήσει στο ερώτημα, τι έφταιξε και η φωτιά έφθασε στην αποθήκη πυρομαχικών, όταν μάλιστα εγκαίρως είχε ενημερωθεί για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.  
Διάσταση για την οποία η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, η Δωροθέα Κολυνδρίνη, σε δηλώσεις της στο «Ράδιο ΕΝΑ» του Βόλου, έβαλε στο κάδρο των ευθυνών τον διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, υποστράτηγο Κων.  Δαδούδη, επιρρίπτοντας ευθύνες για τον συντονισμό.
«ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕ...»
Σημειώνεται πως ο κ. Δαδούδης είχε αντικαταστήσει από το πρωί τον κ. Φαλάρα και είχε την ευθύνη για τον συντονισμό των ενεργειών την περασμένη Πέμπτη, το απόγευμα της οποίας έγιναν οι εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, από το μέτωπο της φωτιάς που προήλθε από το Αερινό, την ώρα που δεύτερο μέτωπο φωτιές απειλούσε τη Νέα Αγχίαλο. Σημειώνεται πως το βράδυ της περασμένης Πέμπτης και σε σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων  που έγινε στο Αϊδίνι Νέας Αγχιάλου, ο κ. Δαδούδης φέρεται ειπών ότι ο ίδιος... αγνοούσε την ύπαρξη των αποθηκών με τα πυρομαχικά, όταν το Κέντρο Επιχειρήσεων είχε ενημερωθεί εγκαίρως όχι μόνο για την ύπαρξη της αποθήκης, αλλά για την ανάγκη η φωτιά να μην πλησιάσει τη στρατιωτική εγκατάσταση.  
Προς το παρόν πάντως ο διοικητής της 111 ΠΜ είναι αυτός που αποπέμπεται από τη διοίκηση της Πτέρυγας, ενώ από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει κινηθεί κάποια διαδικασία αναζήτησης τυχόν ευθυνών.  
ΣΕ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
Να διευκρινιστεί πως η αποθήκευση των συγκεκριμένων βομβών (γενικής χρήσης 500 lb κ.λπ.) γίνεται σύμφωνα με ΝΑΤΟϊκά πρότυπα που εφαρμόζονται σε όλες τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και δεν φαίνεται να υπήρξε κάποια παράλειψη στην περίπτωση της 111 Π.Μ. Μετά και την  προχθεσινή εξέλιξη ωστόσο, σε συνδυασμό με την έρευνα ειδικών στην «Καράμπα» αλλά και το πόρισμα  της ΕΔΕ, ενδεχομένως να αναδειχθούν διαστάσεις που θα υποχρεώσουν τη στρατιωτική ηγεσία να αναθεωρήσει τα υπάρχοντα σχέδια προστασίας. Το μείζον ωστόσο ερώτημα που μένει να απαντηθεί στο πλαίσιο της ίδιας ΕΔΕ είναι αν η φωτιά πέρασε στην αποθήκη πυρομαχικών ή η έκρηξη προκλήθηκε από το θερμικό φορτίο, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
ΠΟΛΛΕΣ ΕΣΤΙΕΣ
Άσχετα από την εισαγγελική έρευνα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης  Εγκλημάτων Εμπρησμού  του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος  ερευνά και η ίδια τους λόγους για τους οποίους εκδηλώθηκαν στη Μαγνησία τόσες εστίες.
Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί και η διάσταση αν οι εστίες εκδηλώθηκαν από το δίκτυο ηλεκτρισμού,  ενώ από την εισαγγελική έρευνα θα εξεταστούν στοιχεία που παρέχουν τυχόν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ (συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού). Θα διερευνηθούν τα αδικήματα εγκληματικής οργάνωσης, εμπρησμός κατά εξακολούθηση δασικής και μη έκτασης με κίνδυνο για ανθρώπους και επιχειρήσεις, με βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, και για ενέργειες που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο.
Η εξέταση των εστιών φωτιάς και κυρίως η αιτία εκδήλωσής τους θα αποτελέσει το αντικείμενο της διερεύνησης της υπόθεσης των τριών πραγματογνωμόνων, οι οποίοι ανέλαβαν ήδη καθήκοντα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass