Γιορτάστηκε η απελευθέρωση της Αγιάς

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΘΩΜΑΝΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Σεπ 2023 14:10

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Την 142η επέτειο της απελευθέρωσής της από τους Οθωμανούς γιόρτασε χθες Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου η κωμόπολη της Αγιάς.
Πρόκειται για τον δέκατο τρίτο κατά σειρά εορτασμό της εξόχως σημαντικής αυτής επετείου για την περιοχή, που αφορά στην αποτίναξη από πάνω της του οθωμανικού ζυγού και την προσάρτησή της στην τότε ελεύθερη Ελλάδα, γεγονός που κατέστη δυνατό με την είσοδο στην κωμόπολη του απελευθερωτικού ελληνικού στρατού την 1η Σεπτεμβρίου του 1881 δίνοντας, έτσι, τέλος σε 458 χρόνια σκλαβιάς και υποταγής.


Το πρωί, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των εορταζόντων θαυματουργών πολιούχων, Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου του ασκητή της ερήμου και Αγίου Αντωνίου του Νέου του εν Βεροίας, αμέσως μετά τον όρθρο και την πανηγυρική θεία λειτουργία, τελέσθηκε δοξολογία χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αμορίου κ. Νικηφόρου.
Εν συνεχεία, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Χρήστος Σκαρκάλης, πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ηρακλείδης», μίλησε για τη σπουδαιότητα της ημέρας, για τα δύσκολα χρόνια της υποδούλωσης της επαρχίας στους Οθωμανούς και για την πορεία προς την ελευθερία.
Αμέσως μετά την ομιλία, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ πεσόντων αγωνιστών στο Ηρώο της πόλης και κατατέθηκαν στεφάνια από τον αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας, από τον δήμαρχο Αγιάς Αντώνιο Γκουντάρα, από τον διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Αγιάς Μιχάλη Κουπατσιάρα, από τον διοικητή του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς Χρήστο Καρνάβα και από τον κ. Σκαρκάλη εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης και των Συλλόγων Θυμάτων Πολέμων.
Το «παρών» έδωσαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, η αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λαρισαίων Μαίρη Καμηλαράκη, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αγιάς Αντώνιος Μπελιάς, Γιάννης Αγγελάκας και Γρηγόρης Καλαγιάς, η υποψήφια περιφερειάρχης Θεσσαλίας Ελευθερία Τζανακούλη και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγιάς Θεόδωρος Ριζούλης.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της 26ης Γιορτής Μήλου και του Αγιώτικου Πανηγυριού συνεχίζεται σήμερα Σάββατο ως εξής:
7:30 μ.μ., Καινοτόμες δράσεις για παιδιά με το «Innovation Park Joist»
9:30 μ.μ., «Μουσικές του Κόσμου» με την Καλλιόπη και τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass