Μετρημένες οι εκδρομές από τη Λάρισα

ΟΙ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ «ΒΥΘΙΣΑΝ» ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΟΛΙΤΩΝ, ΕΞΗΓΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΒΔΑΣ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2023 18:00

Του Κώστα Γκιάστα

Οι πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία και έχουν πληγώσει όλες τις τοπικές κοινωνίες φαίνεται πως επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και το τουριστικό κομμάτι.

Δεν είναι μόνο το γεγονός πως οι επισκέψεις στην περιοχή έχουν μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αλλά και ότι περιορίζεται και ο αριθμός εκείνων που θα φύγουν από τη Λάρισα για να περάσουν κάποιες γιορτινές στιγμές σε άλλα μέρη. Αυτό διαπιστώνει τουλάχιστον τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Νομού Λάρισας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Ελλάδας με έδρα τη Λάρισα κ. Γρηγόρης Λαβδάς.
Στην προσπάθειά του να εντοπίσει τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει κάτι τέτοιο, λέει πως «ο λόγος είναι ένας και δεν χρειάζεται μεγάλη συζήτηση. Είναι οι πλημμύρες. Δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία όλης της Θεσσαλίας που έχουν πάθει ζημιά από τις ακυρώσεις μετά τα όσα συνέβησαν. Είναι και το ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν πάθει τέτοιες ζημιές και το τελευταίο πράμα που σκέφτονται τώρα είναι να κάνουν κάποια εκδρομή. Ακόμη κι εκείνοι που δεν έχουν πάθει κάτι άμεσα, είναι πολύ συγκρατημένοι αυτή την περίοδο».
Υπό φυσιολογικές συνθήκες τονίζει πως τέτοια περίοδο ήδη θα είχαν κλειστεί κάποιες εκδρομές από τα τουριστικά λεωφορεία της πόλης με προορισμούς σε γειτονικές χώρες, αλλά και εντός Ελλάδας. Όμως, μέχρι στιγμής ο κόσμος εμφανίζεται ιδιαίτερα συγκρατημένος. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λαβδά, στο τέλος αυτής της εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης θα υπάρχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το μέγεθος της «ζημιάς», η οποία φαίνεται αναπόφευκτη.
Εν τω μεταξύ, πριν λίγες ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων είχε συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών και θα ακολουθήσουν νέες συναντήσεις στα Υπουργεία Τουρισμού και Οικονομικών. Μάλιστα, απέστειλαν και ενημερωτικές επιστολές για μια σειρά ζητημάτων που τους απασχολούν.
Ένα από αυτά σχετίζονται με τις καταστροφές στη Θεσσαλία. Ζητούν χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης προς τους ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων (τουριστικών λεωφορείων) στις περιοχές της Θεσσαλίας που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες, καθότι, όπως σημειώνουν, το σύνολο των λεωφορείων έχει τεθεί σε ακινητοποίηση. Ειδικότερα, έχει επέλθει παύση όλων των μόνιμων δρομολογίων (εργοστάσια, βιοτεχνίες, συσκευαστήρια) που εκτελούνταν σε καθημερινή βάση, καθώς και των εκδρομών εξαιτίας της έλλειψης τουριστικού ενδιαφέροντος.
Ένα άλλο ζήτημα που θέτουν, είναι πως ενόψει της λήξης της παράτασης στις 31-12-2023, που δόθηκε στις 22-12-2022 σχετικά με το όριο ηλικίας απόσυρσης από την κυκλοφορία των τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης, ζητούν να δοθεί νέα γενναία χρονική παράταση για την υπόψη απόσυρση. Παράλληλα, θέλουν να εξεταστεί το ενδεχόμενο άρσης της απόφασης για το όριο ηλικίας των τουριστικών λεωφορείων, «μιας κι όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει «παλαιό ή ηλικιωμένο λεωφορείο», όταν αυτό συντηρείται άριστα και όταν τόσο το ΚΤΕΟ όσο και το Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποιούν τους προβλεπόμενους ελέγχους αναφορικά με την κατάσταση και την εμφάνιση αυτών» σημειώνουν.
Ακόμα, στο ίδιο έγγραφο αναφέρουν το ζήτημα των τελών κυκλοφορίας για το 2024. «Το ύψος αυτών μας απασχολούσε ήδη και στην προ Covid εποχή, θεωρώντας το αφενός μεν ως υψηλό, αφετέρου δε ως άδικο σε σχέση με τα μειωμένα ποσά, κατά 50%, που ισχύουν για τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ. Γι’ αυτό, βασιζόμενοι στην ευαισθησία και τη θέληση που σας διακρίνει, για να παραμείνει ο κλάδος μας «όρθιος», ζητάμε να μεριμνήσετε, ώστε τα τέλη κυκλοφορίας να παραμείνουν μειωμένα, στα ίδια επίπεδα, όπως ακριβώς ήταν και για το τρέχον έτος 2023, βάσει του άρθρου 16 του Νόμου 5000/22 (ΦΕΚ Α’ 226/9-12-2022). Κρίνεται, πλέον, επιτακτική η ανάγκη θέσπισης νόμου για την εξίσωση του αντιτίμου των τελών κυκλοφορίας των τουριστικών λεωφορείων με αυτό των ΚΤΕΛ» αναφέρουν.
Τέλος, ζητούν αποσαφήνιση των διατάξεων που ρυθμίζουν την άσκηση δραστηριότητας εκμίσθωσης επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με οδηγό από τουριστικά γραφεία, γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.ά., όπως και την άρση απαγόρευσης μεταφοράς ασυνόδευτων δεμάτων από λεωφορεία που εκτελούν λεωφορειακές γραμμές εξωτερικού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass