Κτήμα των Λαρισαίων η σπουδαία δωρεά Γραμματίδη

Εκδήλωση αποδοχής και παρουσίασης στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2023 14:55

«Σήμερα καθιστούμε τον Δήμο Λάρισας θεματοφύλακα αυτής της κληρονομιάς, ώστε να είναι για πάντα κομμάτι ιστορικό της Λάρισας, που τόσο αγάπησε ο πατέρας μας, υλικό μελέτης για κάθε ιστορικό και πηγή έμπνευσης για κάθε νέο άνθρωπο από το παράδειγμα ενός αγωνιστή της δημοκρατίας και της ζωής, όπως ο Χρήστος Γραμματίδης χαρακτήριζε τον ίδιο» τόνισε χθες ο επίτιμος πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητήριου και νομικός Γιάννος Γραμματίδης, μιλώντας στην εκδήλωση αποδοχής και παρουσίασης της δωρεάς, που έγινε χθες στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό Κέντρο.

Ο κ. Γραμματίδης, παρουσία του αδελφού Στρατή, δώρισαν από το αρχείο του πατέρα τους, βουλευτή Λάρισας και υφυπουργού Γεωργίας, Χρήστου (Τάκη) Γραμματίδη, 15 δερματόδετους τόμους της ιστορικής εβδομαδιαίας εφημερίδας της Λάρισα το «Νέον Βήμα» (είναι η πρώτη εφημερίδα της Ελλάδας, όπως αναφέρθηκε χθες που έκλεισε σε ένδειξη αντίστασης στο πραξικόπημα του Απριλίου 1967), 4 τόμους της έκδοσης «Πολεμικός Τύπος», 96 δερματόδετους τόμους των Επισήμων Πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων (1927-1981) που καλύπτουν τις πιο ταραχώδεις περιόδους της πολιτικής ζωής του τόπου και βέβαια, περιέχουν αγορεύσεις και όλων των βουλευτών του Νομού Λάρισας και 10 σπάνιους παλαιούς χάρτες της Ελλάδας, αγορασμένους στο Λονδίνο σε πολυτελείς κορνίζες.
Η εκδήλωση άνοιξε με τη συνεργάτιδα της οικογένειας Γραμματίδη, Λένα Λιάγκουρα, να καλωσορίζει τους προσκεκλημένους, αναγιγνώσκοντας το βιογραφικό του Τάκη Γραμματίδη, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, απευθύνοντας χαιρετισμό, σημείωσε, μεταξύ άλλων, την αξία της δωρεάς και την «ιδιαίτερη σημασία για τη Λάρισα» και χαρακτηρίζοντας την απόφαση της οικογένειας παράδειγμα προς μίμηση, διαβεβαίωσε ότι θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο της Πόλης. Την απόφαση της δωρεάς χαιρέτισαν τόσο ο νέος δήμαρχος Θαν. Μαμάκος όσο και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κων. Αγοραστός, με τον κ. Γραμματίδη στην ομιλία του να αποσαφηνίζει πως η δωρεά στοχεύει στην «ενίσχυση της ιστορικής μνήμης για πρόσωπα που διαδραμάτισαν σοβαρό ρόλο στα εθνικά, αλλά και τοπικά δρώμενα, φωτίζοντας παράλληλα ανέκδοτες πτυχές της πολιτικής ιστορίας του τόπου, μεταπολεμικά».
«Η ιστορική καταγραφή κάθε ζωής είναι κληρονομιά» τόνισε ο ομιλητής, προσθέτοντας ότι «συμβάλλει στη συνέχεια της μνήμης και στη διαμόρφωση παραδειγμάτων για την εξέλιξη των κοινωνιών. Η ιστορική καταγραφή έχει διάφορες μορφές και πρέπει να είναι υποχρέωση για κάθε φυσικό καταγραφέα. Ο φυσικός καταγραφέας είναι και θεματοφύλακας κάθε τέτοιας κληρονομιάς. Στη δική μας οικογένεια, στην οικογένεια Γραμματίδη, ο αδελφός μου Στρατής κι εγώ είμαστε οι φυσικοί καταγραφείς και θεματοφύλακες της κληρονομιάς του πατέρα μας Χρήστου ή Τάκη Γραμματίδη. Είναι πίστη μας ότι καταγράφοντας την ιστορία του συμβάλλουμε στη διάδοση ενός παραδείγματος ζωής ικανού να διαμορφώσει συνειδήσεις και χαρακτήρες των νεότερων, να προβάλει τη δύναμη των ιδεών και να συμπληρώσει την ιστορία του τόπου που μας γέννησε, της Λάρισας».
«Η δωρεά που αποφασίσαμε να κάνουμε στον Δήμο Λάρισας περιλαμβάνει το πλήρες αρχείο των εκδόσεων της εβδομαδιαίας εφημερίδας το «Νέον Βήμα» που εξέδιδε στη Λάρισα ο πατέρας μας από το 1958 μέχρι το 1967.
Η ύλη του Νέου Βήματος απεικονίζει την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Λάρισας και της ευρύτερης γεωγραφικής της περιοχής της εποχής εκείνης, περιέχει έργα γνωστών και αγνώστων πεζογράφων και ποιητών, περιγράφει τοπικές συνήθειες κι έθιμα και, λόγω της πολιτικής ιδιότητας του Γραμματίδη, εκθέτει απόψεις και γεγονότα που στιγμάτισαν τόσο την τοπική όσο και την πανελλήνια μεταπολεμική ιστορία.
Αναφορές που φωτίζουν την εποχή της μετάβασης από την Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή στην Κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου και του βασιλικού πραξικοπήματος και της αποστασίας, εποχή που αμαύρωσε την πολιτική ιστορία της Ελλάδας και οδήγησε στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών» κατέληξε ο ομιλητής, κάνοντας αναλυτική αναφορά στην προσφορά του Χρήστου Γραμματίδη «στη γενέτειρά του Λάρισα ως νομαρχιακός σύμβουλος, δημοσιογράφος, βουλευτής και υφυπουργός Γεωργίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass