Μέτρα για τον περιορισμό κινδύνων από πλημμύρες

ΠΡΟΤΕΙΝΕ Η ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΒΑΝΑ ΤΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2023 16:25

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Μια ενδιαφέρουσα ομιλία πραγματοποίησε χθες στο Δημοτικό Σχολείο Σταυρού στα Φάρσαλα η κ. Βάνα Τσιμοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Διαχείρισης Υποδομών στο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών ΗΖ της Ολλανδίας με θέμα τη «Διαχείριση φυσικών καταστροφών - Προεκτάσεις για τον τόπο μας», ομιλία την οποία διοργάνωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Στην ομιλία της η κ. Τσιμοπούλου, η οποία κατάγεται από τον Σταυρό Φαρσάλων, εξέτασε τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών με εστίαση στις πλημμύρες. Μετά από μια σύντομη εισαγωγή στα χαρακτηριστικά των φυσικών καταστροφών και τις ανησυχητικές επιπτώσεις που έχει σε αυτές η κλιματική αλλαγή, ακολούθησε μια εξήγηση της φιλοσοφίας διαχείρισης καταστροφών που ακολουθείται παγκοσμίως για τον καθορισμό πολιτικών και την εφαρμογή μέτρων προστασίας, μαζί με παραδείγματα μέτρων και τα χαρακτηριστικά τους.
Στη συνέχεια, αναλύθηκαν σημαντικές ιδιαιτερότητες του Σταυρού Φαρσάλων και προτάθηκε μια γκάμα μέτρων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τον κίνδυνο πλημμύρας στο μέλλον. Υπενθυμίζουμε ότι η περιοχή του Σταυρού επλήγη σημαντικά από τις πλημμύρες τόσο από τον “Ιανό”, όσο και πρόσφατα από τις κακοκαιρίες “Daniel” και “Elias”, όπως άλλωστε και συνολικά η περιοχή των Φαρσάλων.
Τέλος, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία σε μεγάλες παρεμβάσεις και εφαρμογή έκτακτων μέτρων. Επισημάνθηκε ότι οι επιτυχημένες παρεμβάσεις διαχείρισης πλημμυρών απαιτούν διαβούλευση με τους κατοίκους, ενώ τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τη γνώση της τοπικής κοινωνίας. Την ομιλία παρακολούθησαν κάτοικοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτικών συλλόγων της περιοχής.
Σημειώνεται ότι η Βάνα Τσιμοπούλου είναι πολιτικός μηχανικός με εξειδίκευση στην υδραυλική μηχανική και τη διαχείριση κινδύνων πλημμύρας. Έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα στη διαχείριση αντιπλημμυρικών έργων από το Πανεπιστήμιο του Delft της Ολλανδίας το 2015. Στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής, ανέπτυξε αναλυτικά και αριθμητικά μοντέλα για την υποστήριξη της λήψης αποφάσεων διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας στις Κάτω Χώρες και την Ιαπωνία. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Van Oord, HKV Consultants και Lynkeus Srl και έχει συμμετάσχει σε έργα σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, της Τουρκίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βουλγαρίας, της Ιαπωνίας, της Ινδονησίας και της Σαουδικής Αραβίας. Από το 2015 έχει διδάξει σε τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ολλανδίας και από τον Ιανουάριο του 2023 κατέχει την έδρα Αναπληρώτριας καθηγήτριας διαχείρισης υποδομών στο Πανεπιστήμιο εφαρμοσμένων επιστημών ΗΖ της Ολλανδίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass