Αυξήθηκε η κρατική επιχορήγηση στον Δήμο Φαρσάλων

ΚΑΤΑ 1.764.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ 2024, ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΑΚΗΣ ΕΣΚΙΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ *«ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΟΦΙΑ ΧΑΤΖΗΠΛΗ *«ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ» ΤΟΝΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ *ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΟ ΔΙΛΟΦΟ

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2024 15:00

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιώργου Γκαντέλου
Κατά πλειοψηφία πέρασε προχθές το βράδυ στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων ο προϋπολογισμός του Δήμου ύψους 23.960.338,04 ευρώ για το έτος 2024, που βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν του περασμένου έτους.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2024, στάθηκε ιδιαίτερα στην ετήσια ΚΑΠ του 2024 που δίνει το κράτος στους δήμους, τονίζοντας ότι φέτος για τον Δήμο Φαρσάλων θα είναι αυξημένη κατά 1.764.000 ευρώ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι από τα 2.736.000 ευρώ που ήταν το έτος 2023, η ΚΑΠ θα ανέλθει στα 4.500.000 ευρώ για το 2024. Επίσης ο κ. Εσκίογλου ανάφερε πως δημοπρατήθηκε το φράγμα στο Δίλοφο Φαρσάλων (Κακλετζόρεμα).
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Βούλα Μπαλαμπάνη σε τοποθέτησή της για τον προϋπολογισμό του 2024, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: “είναι ισοσκελισμένος με εγγεγραμμένα έσοδα και δαπάνες ύψους 23.960.338,04 ευρώ αντίστοιχα», ενώ σημείωσε πως εγγράφηκαν τα νομοθετημένα έσοδα και το ύψος τους προσδιορίζεται με βάση τα πραγματικά στοιχεία απόδοσης κάθε εσόδου και ειδικότερα ως μήνας αναφοράς λήφθηκε ο Οκτώβριος 2023/2022. Ακόμα τόνισε πως οι πιστώσεις έχουν αξιολογηθεί να καλύψουν τις απολύτως αναγκαίες και επιβεβλημένες δαπάνες που εμπίπτουν στους σκοπούς του δήμου, ενώ για πρώτη φορά εντάχθηκαν και πιστώσεις που αφορούν τις δαπάνες των καταργούμενων νομικών προσώπων από 1/1/2024 (ΟΠΑΚΠΑ-ΔΗΚΕΦΑ).
Ειδικότερα: «8.100.000,00 ευρώ αφορούν τα λειτουργικά έξοδα χρήσης (μισθοδοσίες, αντιμισθίες αιρετών, αναλώσιμα υλικά, υπηρεσίες, συντηρήσεις), 9.500.000,00 ευρώ αφορούν έργα και μελέτες που εγκρίθηκαν κατά την ψήφιση τεχνικού προγράμματος, καθώς και προμήθειες πάγιου εξοπλισμού και 6.500.000,00 ευρώ αφορούν πληρωμές παρελθόντων οικονομικών ετών, αποδόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία καθώς και τις προβλέψεις μη είσπραξης των βεβαιωθέντων εσόδων των παρελθόντων ετών».
Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Σωκράτης Αλειφτήρας, εστίασε στα έσοδα από ιδίους πόρους, στα έσοδα από συγχρηματοδοτούμενα έργα (ΕΣΠΑ, Αντ. Τρίτσης), στην κατάργηση των νομικών προσώπων (ΟΠΑΚΠΑ, ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ.) και στις διαδικασίες που ακολουθεί ο Δήμος για τις ανείσπρακτες οφειλές.
«Νοικοκυρεμένο», χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2024, σε τοποθέτησή της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σοφία Χατζηπλή, τονίζοντας ότι περιλαμβάνει δαπάνες για έργα, αντιπλημμυρικές μελέτες κ.α. σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν υπάρχει αύξηση των δημοτικών τελών, και ότι ως μήνας αναφοράς ελήφθη ο Οκτώβριος του 2023, όπου ο Δήμος και η περιοχή είχε δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις κακοκαιρίες, του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Κυριακή Παναγιωτοπούλου στην τοποθέτησή της σημείωσε ότι «δεν έχει αναπτυξιακή πολιτική ο προϋπολογισμός», και αναφέρθηκε σε κάθε προϋπολογισμό από το 2019, τονίζοντας ότι « βλέπει τις ίδιες πιστώσεις που γεμίζουν απλά σελίδες, με ανεκπλήρωτα έργα όπως η Βλαχόστρατα, ο δρόμος Σταυρός-Ν. Μοναστήρι, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, η αναβάθμιση δημοτικού σταδίου κ.α. και με εξασφαλισμένες πιστώσεις που άφησε η διοίκηση του πρ. Δημάρχου κ. Άρη Καραχάλιου».
Πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει ένα έργο από την αρχή έως το τέλος της τωρινής δημοτικής αρχής, παρά μόνο τα αντιπλημμυρικά». Υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει απολογισμός για τα έτη 2021 και 2022 σκόπιμα» και πως βλέπει στους πίνακες υστέρηση εσόδων το 2023, σε σχέση με το 2022, που αποδίδεται -όπως σημείωσε η ίδια -στο ότι το 2023 ήταν προεκλογική χρονιά.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή της και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία Ίφου καθώς στάθηκε στο ότι δεν έχει γίνει απολογισμός τα προηγούμενα έτη, καθώς και στα ανεκτέλεστα έργα που μεταφέρονται από παλαιότερους προϋπολογισμούς.
Σημείωσε πως δεν φαίνεται «καμία εξέλιξη για ανάπτυξη» και δεν γνωρίζει κατά πόσο θα είναι υλοποιήσιμος και πραγματικός.
Για τον προϋπολογισμό ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Απόστολος Αναγνώστου σημείωσε ότι «βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική που διαχρονικά υπηρετείται τόσα χρόνια. Δεν λαμβάνει υπόψη την πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου που αυτή την περίοδο χτυπιέται από την ακρίβεια και λεηλατούνται τα εργατικά εισοδήματα και δεν παίρνει υπόψη ανάγκες του Δήμου σε υγεία, παιδεία, υποδομές, δουλεύοντας προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».
Ακολούθησαν δευτερολογίες μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.
Στη συνεδρίαση ψήφισαν θετικά τον προϋπολογισμό οι 15 σύμβουλοι του Δημάρχου, ενώ τον καταψήφισαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης 9 σύμβουλοι (απουσίαζε ο δημοτικός σύμβουλος Ταξ. Κουτσοκέρας). Επίσης, συμμετείχαν 9 πρόεδροι των κοινοτήτων Κων/νος Βαρακλιώτης (Φαρσάλων), Γιώργος Μπόγκας (Βασιλί), Γιώργος Θλιβερός (Αγίου Γεωργίου), Θανάσης Λελεντζής (Ναρθακίου), Κατερίνα Κατμέρου (Κρήνης), Βασίλης Μαγνήσαλης (Πολυνερίου), Χρήστος Δημακόπουλος (Κατωχωρίου), Νίκος Φωτίου (Δασολόφου) και Βλάσης Κοντογιώργος (Ζωοδόχου Πηγής) που ψήφισαν θετικά τον προϋπολογισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass