Ψυχανθή για πλημμυρισμένα χωράφια

ΓΙΑ ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΙΟΤΗΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΑΝ ΕΙΔΙΚΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Δημοσίευση: 19 Ιαν 2024 14:05
Φωτογραφία από χωράφι που έχει μπαζωθεί  από φερτά υλικά στο Νέο Μοναστήρι Φωτογραφία από χωράφι που έχει μπαζωθεί από φερτά υλικά στο Νέο Μοναστήρι

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Η μείωση της παραγωγικότητας γεωργικής γης και η καταγραφή των ζημιών που προκάλεσαν στα εδάφη οι πρόσφατες καταστροφικές κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» ήταν το θέμα ομιλίας στο νέο Μοναστήρι Δομοκού, στο Γεωπονικό Γραφείο «Γκανίδη», με ομιλητές τους γεωπόνους – εδαφολόγους κ. Χρίστο Τσαντήλα και Λευτέρη Ευαγγέλου.

Απευθυνόμενοι στους πληγέντες αγρότες, οι ομιλητές χαρακτήρισαν την ευρύτερη περιοχή του Νέου Μοναστηρίου ως μια περιοχή που έχει πληγεί σημαντικά, στην οποία θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η καταγραφή των εκτάσεων που τα εδάφη τους υπέστησαν σοβαρές ζημιές και να αποτιμηθεί στη συνέχεια η οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς και την αγροτική παραγωγή.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λευτέρης Ευαγγέλου ανέφερε ότι μεγάλες ποσότητες εδάφους έχουν μετακινηθεί μετά από τις πλημμύρες. Επισήμανε τις επιδράσεις των πλημμυρών, που ήταν η διάβρωση και εναπόθεση των φερτών υλικών και η συσσώρευση και η παραμονή μεγάλου όγκου νερού για μεγάλο χρονικό διάστημα, που έχει ως αποτέλεσμα την αλλαγή των χημικών ιδιοτήτων και της γονιμότητας του εδάφους. Ανέφερε ότι το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών μετά τις πλημμύρες έκανε έρευνα σε αγρούς για το υλικό που αποτέθηκε στα εδάφη, κάνοντας αυτοψίες και περίπου 300 δειγματοληψίες στις πληγείσες περιοχές, μεταξύ αυτών και του Νέου Μοναστηρίου.
Παράλληλα, επισήμανε στους παραγωγούς τον κίνδυνο συμπίεσης των εδαφών από την κατεργασία και την είσοδο βαρέων μηχανημάτων στο χωράφι πριν αυτό στεγνώσει καλά και τους ενημέρωσε ότι η γονιμότητα των πλημμυρισμένων εδαφών πιθανότατα θα αλλάξει σε σχέση με την προγενέστερη κατάστασή τους. Τόνισε την ανάγκη ελέγχου των εδαφών μετά τις πλημμύρες και πρότεινε διάφορα μέτρα, όπως την εφαρμογή κοπριάς ή άλλων εδαφοβελτιωτικών που θα βοηθούσαν κατά περίπτωση στην ενίσχυση της οργανικής ουσίας και του βιολογικού δυναμικού του αγρού. Ακόμη, ανέφερε ότι η χρήση λιπασμάτων θα πρέπει να προτείνεται από τους γεωπόνους, μετά από εδαφολογική ανάλυση και μελέτη. Επίσης, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται εφαρμογή καλλιεργειών, όπως τα ψυχανθή σε αγρούς που έχουν πληγεί, ώστε να προσφέρουν ταχύτερη ανάκτηση των βιολογικών ιδιοτήτων τους που θα προσθέσουν οργανικά και θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρ. Τσαντήλας τόνισε την ανάγκη χαρτογράφησης των περιοχών που επηρεάστηκαν από τις πλημμύρες, η οποία πρέπει να αρχίσει άμεσα, ώστε να αρχίσουν οι εργασίες αποκατάστασης. Ανέλυσε το φαινόμενο της διάβρωσης των εδαφών στις επικλινείς περιοχές και τις επιπτώσεις στη γονιμότητα των εδαφών στις πλημμυρισμένες περιοχές. Επίσης, τόνισε τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις υποδομές, και κυρίως στην καταστροφή των αρδευτικών και στραγγιστικών καναλιών, η αποκατάσταση των οποίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλλιέργεια ξανά με αρδευόμενες καλλιέργειες.
Στη συνέχεια, ο κ. Τσαντήλας εξήγησε ότι με τη χρήση κατάλληλων μοντέλων μπορεί να γίνει η οικονομική αποτίμηση των ζημιών που υφίστανται τα εδάφη από την επίδραση του νερού είτε με διάβρωση των επικλινών εδαφών είτε με το «μπάζωμα» των επίπεδων εκτάσεων με φερτά εδαφικά υλικά και πρότεινε να ζητηθεί αυτό από το ΥΠΑΑΤ. Για το ζήτημα αυτό παρουσίασε συγκεκριμένα αποτελέσματα ερευνών του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ε.Ε. Η οικονομική αποτίμηση των ζημιών θα προσφέρει τη δυνατότητα στην Πολιτεία να εκτιμήσει το κόστος της αποκατάστασης, αλλά και την εκτίμηση της πραγματικής ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί, η οποία οφείλεται και στη μείωση της γονιμότητας των εδαφών και που πρέπει, επίσης, να αποζημιωθεί. Ακόμη, παρουσίασε παραδείγματα διαβρώσεων σε εδάφη και περιοχές, όπως η επιφανειακή κατά στρώσεις διάβρωση, η χαραδρωτική διάβρωση, που έχουν συμβεί σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας.
Χαρακτήρισε αδύνατη την οριζόντια εκτίμηση και πρόταση αποκατάστασης των εδαφών, καθώς, όπως σημείωσε, οι επιπτώσεις στα εδάφη Θεσσαλίας παρουσιάζουν πολύ μεγάλη παραλλακτικότητα. Για την ακριβή αποτίμηση των ζημιών απαιτείται η λεπτομερής αποτύπωση των επιπτώσεων με μια αναγνωριστική κατ’ αρχάς εδαφολογική μελέτη και στη συνέχεια με μία λεπτομερή χαρτογράφηση όλων των εδαφών της περιοχής. Οι εργασίες αυτές δεν μπορούν να γίνουν μεμονωμένα από τους παραγωγούς, αλλά οργανωμένα από την Πολιτεία. Επίσης, τόνισε ότι οι δειγματοληψίες που έκανε το Ινστιτούτο του ΕΛΓΟ, αν και έδωσαν χρήσιμες πληροφορίες, δεν επαρκούν και απαιτείται η εκπόνηση λεπτομερούς εδαφολογικής μελέτης. Ακόμα, ανέφερε τον κίνδυνο δυσφήμισης των προϊόντων της περιοχής, εάν δεν γίνουν όλες οι εξετάσεις που θα αποδεικνύουν την καταλληλόλητα των εδαφών για παραγωγή ασφαλών προϊόντων.
Ακολούθησε συζήτηση, η οποία κατέληξε στην απόφαση να διαμορφωθεί μία πρόταση προς τα αρμόδια Υπουργεία, η οποία θα τεκμηριώνει την ανάγκη εκπόνησης μελέτης, στην οποία θα καταγραφούν τα εδάφη που υποβαθμίστηκαν από τη διάβρωση, θα εκτιμηθεί η οικονομική ζημία από τη μείωση της παραγωγικότητας της γης και το κόστος αποκατάστασης όλων των ζημιών που προκλήθηκαν εκτός από το έδαφος και στις υποδομές (οδικό, αρδευτικά και στραγγιστικό δίκτυα), όπως και εκτίμηση και καταγραφή της ζημιάς που προκύπτει από τη μείωση της παραγωγικότητας της γης. Να καταγραφεί το κόστος της αποκατάστασης των έντονα υποβαθμισμένων εδαφών, του καθαρισμού των αρδευτικών και στραγγιστικών καναλιών και η αποκατάσταση των αρδευτικών συστημάτων κ.ά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass