Πλαστογράφησε έγγραφα για να εισπράξει οφειλή

*ΕΝΟΧΟΣ ΚΡΙΘΗΚΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΒΕ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗ ΣΙΤΙΣΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΚΟΥΤΣΟΧΕΡΟ *ΓΙΑ «ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ», ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 20 Ιαν 2024 14:01

Ενοχος για πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, ένας εκπρόσωπος Ανώνυμης Εμπορικής και Βιομηχανικής Εταιρείας (ΑΕΒΕ) ο οποίος με τη χρήση πλαστής φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας, παρότι όφειλε στο Δημόσιο, κατάφερε να εισπράξει 50.000 ευρώ από την Πολεμική Αεροπορία, που το 2016 είχε αναλάβει τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών στο Κέντρο Φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Ο εκπρόσωπος της ΑΕΒΕ έχοντας συνάψει σύμβαση με την Π.Α. και προκειμένου να εισπράξει οφειλές της, προσκόμισε Αποδεικτικά Φορολογικής Ενημερότητας τα οποία «έφεραν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αντίστοιχων γνησίου εγγράφων πλην του τίτλου της αρμόδιας ΔΟΥ έκδοσής τους και στα οποία δήθεν βεβαιωνόταν ότι η εκπροσωπούμενη από τον κατηγορούμενο εταιρεία ήταν φορολογικώς ενήμερη», όπως και βεβαιώσεις μη οφειλής ασφαλιστικής ενημερότητας, οι οποίες «φαίνονταν ότι δήθεν χορηγήθηκαν ηλεκτρονικώς από τη Διεύθυνση εφαρμογών του ΙΚΑ», «με σκοπό να παραπλανήσει» τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας της Πολεμικής Αεροπορίας στην οποία και τα κατέθεσε, «προκειμένου να εισπράξει εκκαθαρισμένη απαίτησή της για την εκτέλεση αντίστοιχου μέρους της συμβάσεως, ποσού 56.720 ευρώ».
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν η Πολεμική Αεροπορία ερευνώντας τη γνησιότητα των προσκομισθέντων εγγράφων ζήτησε από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να ελέγξουν τη γνησιότητα μιας φορολογικής ενημερότητας, με αποτέλεσμα η ΔΟΥ να καταγγείλει την πλαστογραφία στην Εισαγγελία και το ΙΚΑ να υποβάλει μήνυση με τον εκπρόσωπο της ΑΕΒΕ να έχει ωστόσο προλάβει να εισπράξει περί τις 50.000 ευρώ από την Πολεμική Αεροπορία.
ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΤΗ
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος το δίμηνο Απρίλιος - Ιούνιος του 2016 «κατήρτισε πλαστά έγγραφα» και ειδικότερα «τέσσερα Αποδεικτικά Φορολογικής Ενημερότητας» «τα οποία άπαντα έφεραν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά αντίστοιχων γνησίου εγγράφων πλην του τίτλου της αρμόδιας ΔΟΥ έκδοσής τους και στα οποία δήθεν βεβαιωνόταν ότι η εκπροσωπούμενη από τον κατηγορούμενο εταιρεία ήταν φορολογικώς ενήμερη».
Καθώς και «βεβαιώσεις μη οφειλής ασφαλιστικής ενημερότητας, οι οποίες φαίνονταν ότι δήθεν χορηγήθηκαν ηλεκτρονικούς από τη Διεύθυνση εφαρμογών του Ι.Κ.Α., με σκοπό να παραπλανήσει τη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας-Τμήμα Προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία και τα κατέθεσε, προκειμένου, κατά τη συμμετοχή της ανώνυμης εταιρείας σε διαγωνισμό και κατόπιν υπογραφής», «συμβάσεως προμήθειας με αντικείμενο τη σίτιση προσφύγων και μεταναστών» στο Κουτσόχερο «να εισπράξει εκκαθαρισμένη απαίτησή της».
Τα πλαστά αυτά έγγραφα «τα οποία δήθεν είχαν εκδοθεί και χορηγηθεί νομίμως, τα προσκόμισε στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας, με πρόθεση και εν γνώσει της αναλήθειας αυτών, με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση των πλαστών βεβαιώσεων τους αρμόδιους υπαλλήλους» της Διεύθυνσης της Π.Α. σχετικά με το γεγονός ότι «οι βεβαιώσεις ήταν γνήσιες, είχαν χορηγηθεί αρμοδίως μέσω διαδικτύου από τη Διεύθυνση Εφαρμογών του TAXISNET και του Ι.Κ.Α.- Ε.Τ.Α.Μ.» και ότι η Εταιρεία του «ήταν ενήμερη φορολογικώς και ασφαλιστικώς» προκειμένου, κατά τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό, να εισπράξει «εκκαθαρισμένη απαίτησή της για την εκτέλεση αντίστοιχου μέρους της συμβάσεως, ποσού 56.720,74 ευρώ, έναντι του οποίου η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών της Αεροπορικής Βάσης Λάρισας-Τμήμα Προμηθειών της Πολεμικής Αεροπορίας κατέβαλε στον κατηγορούμενο ως νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας ποσό 50.287,37 ευρώ.
Χωρίς να γίνει η παρακράτηση του συνολικού προς είσπραξη ποσού, καθόσον επρόκειτο για χρήματα τα οποία όφειλε η ανώνυμη εταιρεία σε φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, ενώ στην πραγματικότητα γνώριζε ότι η εταιρεία της οποίας ήταν νόμιμος εκπρόσωπος δεν ήταν ενήμερη ως προς την καταβολή των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεών της και ειδικότερα ήταν οφειλέτρια του Ελληνικού Δημοσίου ενήμερη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής των χρεών της, όμως, για τον λόγο αυτόν, δεν πληρούσε τους όρους για να λαμβάνει φορολογική ενημερότητα ηλεκτρονικώς, αλλά μόνο μετά από έγκριση του Προϊσταμένου της αρμόδιας προς είσπραξη των οφειλών ΔΟΥ, ενώ ως προς το ΙΚΑ όφειλε τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Απριλίου 2016, οι οποίες δεν είχαν καταβληθεί ή ρυθμιστεί».
«ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ
ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ»
Στο πλαίσιο της δίκης, κατέθεσαν υπάλληλοι του ΕΦΚΑ και της ΔΥΟ, με τον συνήγορο Θωμά Παπαλιάγκα του απόντα κατηγορουμένου να διευκρινίζει μεταξύ άλλων πως «η υπόθεση αυτή είναι κλασική περίπτωση κατάχρησης εξουσίας του δημοσίου. Η εταιρεία του κατηγορουμένου κλήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα για λογαριασμό της Πολεμικής Αεροπορίας, που τότε είχε αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στο Κουτσόχερο, πριν αναλάβουν οι ΜΗΚΥΟ με τα γνωστά αδιαφανή αποτελέσματα. Και ενώ η σύμβαση προέβλεπε 4.500 μερίδες ημερησίως, στην πράξη το δημόσιο παραλάμβανε λιγότερες από 1.500 μερίδες.
Έτσι, μόνο από το γεγονός αυτό η συγκεκριμένη σύμβαση ήταν εξαιρετικά ζημιογόνος για την εταιρεία, η οποία αναγκαζόταν να βάζει πολλά χρήματα από το ταμείο της για την αγορά πρώτων υλών και την παρασκευή των γευμάτων. Στη σύμβαση προβλεπόταν ότι το δημόσιο θα πλήρωνε κάθε εβδομάδα. Στην πράξη όμως άργησε περισσότερες από 6 εβδομάδες να πληρώσει έστω την πρώτη δόση. Η καθυστέρηση αυτή μαζί με τη μείωση των μερίδων στο 1/3 οδήγησαν σε πλήρη απίσχναση της ρευστότητας της εταιρείας, η οποία αναγκάστηκε να βάλει όλα τα χρήματα της ρευστότητάς της στη σύμβαση αυτή.
Η εταιρεία είχε δικαίωμα εξαιτίας αυτής της καταχρηστικής συμπεριφοράς του δημοσίου να καταγγείλει τη σύμβαση και να σταματήσει τη σίτιση των προσφύγων. Όμως με τις κάμερες έξω από τον καταυλισμό του Κουτσοχέρου και με ολόκληρη την Ευρώπη να έχει στραμμένα τα βλέμματά της στη χώρα μας, κάτι τέτοιο θα σήμαινε τον διεθνή εξευτελισμό της. Αναλογιζόμενη το εθνικό καθήκον της, η εταιρεία συνέχισε τη σίτιση των προσφύγων, με αποτέλεσμα να χάσει τις ρυθμίσεις σε ΙΚΑ και Εφορία, οπότε να μην μπορεί να εισπράξει τα χρήματα από τη διάλυση των προσφύγων και τελικά να καταστραφεί ακριβώς εξαιτίας της καταχρηστικής άσκησης της εξουσίας του δημοσίου».
Το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, έκρινε ένοχο τον εκπρόσωπο της ΑΕΒΕ επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλάκισης 9 μηνών (σ.σ. από 10 μήνες πρωτόδικα) με τριετή αναστολή.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass