Ψάχνουν λύσεις για τη σήψη νεκρών από κορονοϊό

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ - ΠΙΕΖΕΙ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ - ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ - ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2024 13:11

Πανελλήνιο ενδιαφέρον, προκάλεσε το θέμα που ανέδειξε χθες σε ρεπορτάζ της η «Ε», για το μεγάλο πρόβλημα που εντοπίστηκε στις πρώτες εκταφές νεκρών, οι οποίοι είχαν δηλωθεί ως θύματα Covid, καθώς διαπιστώθηκε πως δεν έχει προχωρήσει η αποσύνθεση στα σώματά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κοιμητήρια απ’ όλη τη χώρα έσπευσαν να επικοινωνήσουν με τους εργαζόμενους του κοιμητηρίου της Λάρισας, για να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για ένα θέμα που αναμένεται να το βρούνε μπροστά τους και ήδη ψάχνουν τρόπο αντιμετώπισης.
Όπως έγινε γνωστό, οι λόγοι για τους οποίους δεν προχωρά η αποσύνθεση των σωμάτων είναι δύο. Ο πρώτος είναι γιατί οι νεκροί βρίσκονται σε πλαστικούς σάκους από τη στιγμή που βγήκαν από το νεκροτομείο και ο δεύτερος είναι πως ακόμη και τα φέρετρά τους ήταν τυλιγμένα με νάιλον.
Στις πρώτες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι στο κοιμητήριο της Λάρισας, ανοίγουν με προσοχή το καπάκι των φέρετρων και σκίζουν τους πλαστικούς σάκους, με στόχο να προχωρήσει η αποσύνθεση των σωμάτων.
Το εν λόγω πρόβλημα, που δεν απασχολεί μόνο τον Δήμο Λαρισαίων, αλλά και πολλούς άλλους Δήμους της χώρας, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ομαλή ροή των εκταφών και οδηγεί σε κορεσμό των κοιμητηρίων, αφού οι νεκροί που «έφυγαν» από κορονοϊό θα παραμείνουν για πολύ περισσότερο χρόνο από τον εκτιμώμενο.
Ειδικά στο Νέο Κοιμητήριο Λάρισας, εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα εντείνει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση κορεσμού που έχει διαπιστωθεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6,5 χιλιάδες θέσεις για ταφές, εκ των οποίων μερικές δεκάδες είναι κενές. Το ανησυχητικό είναι πως καθημερινά οι κηδείες είναι περισσότερες των εκταφών και ο αριθμός των κενών σημείων ολοένα μειώνεται.
Στη Λάρισα, κατά μέσο όρο, καταγράφονται από τον Νοέμβριο και μετά αυξημένα στατιστικά στοιχεία θνησιμότητας. Περίπου 35-40 ταφές την εβδομάδα γίνονται κατά τη διάρκεια των 7 ημερών την εβδομάδα, ενώ οι εκταφές που καταγράφονται είναι λιγότερες και γίνονται μόνο από Δευτέρα έως Παρασκευή.
Αν σε αυτό υπολογίσουμε πως οι εκταφές είναι ακόμα λιγότερες τις περιόδους των γιορτών, όσο και του καλοκαιριού, ίσως να χρειαστεί κάποια δυναμική παρέμβαση της Δημοτικής Αρχής για να αποσυμφοριστεί η κατάσταση.
Χθες πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο Δημαρχείο της Λάρισας, με τους ιθύνοντες να συζητούν για όλα τα δεδομένα, με στόχο να βρεθεί κάποια λύση.
Το πιθανότερο πάντως είναι να υπάρξει σύντομα και επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, που θα στοχεύει στην προτροπή των πολιτών για την έγκαιρη ενεργοποίησή τους στο θέμα των εκταφών.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το θέμα του κορεσμού του Νέου Κοιμητηρίου Λάρισας και η ανάγκη να προχωρήσουν εκταφές νεκρών που βρίσκονται σε τάφους ακόμη και δέκα χρόνια (!) λόγω μη ανταπόκρισης τω συγγενών τους σε αυτή την υποχρέωση, είχε απασχολήσει και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή Λάρισας, και συγκεκριμένα πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.
ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass