Στο μικροσκόπιο χρέη ενέργειας 6.522.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΦ

ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ -1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΤΑΦΡΟ ΣΤΙΣ Α’ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ -ΕΝΤΟΝΗ ΚΡΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2024 14:21

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γ. Γκαντέλου
Εγκαινιάστηκε προχθές το βράδυ, η πρώτη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαρσάλων με μοναδικό θέμα τη «Λογοδοσία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Φαρσάλων για το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2024», με δέκα ερωτήματα.

Σε σχετική ενημέρωση που έκανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Παν. Μακρυγιάννης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στη συνεδρίαση απαντώνται ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συμβούλους, η διαδικασία είναι υποχρεωτική και θα πραγματοποιείται στο τέλος κάθε διμήνου και απαγορεύεται η συζήτηση οποιουδήποτε άλλου θέματος, καθώς και η λήψη οποιασδήποτε απόφασης, ενώ οι ισχύουσες διατάξεις περί απαρτίας του Δημοτικού Συμβουλίου δεν εφαρμόζονται.
Πριν την έναρξή της, το σώμα κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα 57 θύματα, που έχασαν άδικα τη ζωή τους στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Τα θέματα που μονοπώλησαν, ήταν η αποκατάσταση των ζημιών από τις καταστροφές «Daniel» και «Elias», αλλά και το χρέος που έχει η ΔΕΥΑΦ προς τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας και προς τρίτους.
Συγκεκριμένα, ενημέρωση για τα αντιπλημμυρικά σε ερώτηση του κ. Τ. Κουτσοκέρα έκανε ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Εσκίογλου λέγοντας ότι προχθές παρέλαβαν μια μελέτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Σταυρού Φαρσάλων, που για να υλοποιηθεί χρειάζεται 5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Εσκίογλου αναφέρθηκε στις Α’ Εργατικές Κατοικίες στα Φάρσαλα που επλήγησαν από τον «Daniel» και στην επίσκεψη που είχε με τον κ. Χρ. Τριαντόπουλου στο σημείο, όπου ο υφυπουργός δεσμεύτηκε την ένταξη ποσού 1 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία αντιπλημμυρικής τάφρου. Παράλληλα, o κ. Εσκίογλου σημείωσε ότι «θα διεκδικήσουμε και μια συνολική μελέτη για όλη την επαρχία Φαρσάλων προϋπολογισμού 450.000 ευρώ την οποία θα υλοποιήσει η Κυβέρνηση».
Σε ερώτηση του κ. Κ. Γιαχνή για τον οικισμό του Ευυδρίου και για τους βρώμικους δρόμους, λόγω της λάσπης (που άφησε ο «Daniel») που δημιουργείται μετά από κάθε βροχόπτωση, ο αντιδήμαρχος Έργων κ. Βασιλείου ανέφερε ότι «δίνεται μάχη να αποκατασταθούν οι περιοχές, τόσο στο Ευύδριο, όσο και στα άλλα χωριά που επλήγησαν (Πυργάκια, Υπέρεια).
Σε ερώτηση του κ. Καταραχιά για το πότε θα επισκευαστεί η ανώνυμη δημοτική οδός Θωμαΐδη - Παλαιολόγου και η οδός Καναδά (στο ύψος του πρώτου παιδικού σταθμού) που καταστράφηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα του «Daniel», καθώς και σε άλλα σημεία εντός του αστικού ιστού της Τ.Κ. Φαρσάλων όπου το οδικό δίκτυο είναι σε κακή κατάσταση, απάντησε ο δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου τονίζοντας ότι θα γίνει σύντομα η ασφαλτόστρωση, μόλις παραλάβει ο Δήμος τις κρατικές επιχορηγήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τον «Daniel».
Σχετικά με ερώτημα του κ. Χρ. Γώγου για τις προθέσεις και ενέργειες του Δήμου, όσον αφορά στην απαλλαγή των μισθωμάτων των πληγέντων αγροτοκτηνοτρόφων της επαρχίας Φαρσάλων, ο Δήμαρχος απάντησε πως «κλήθηκαν οι πρόεδροι των κοινοτήτων να πούνε ποια από χωράφια του Δήμου έχουν πρόβλημα και απαλλάξαμε τους μισθωτές τους από την καταβολή του ενοικίου έως ότου αποκατασταθούν οι ζημιές που άφησαν «Daniel» και «Elias»».
ΔΕΥΑΦ
Όσον αφορά ερωτήσεις για τη ΔΕΥΑΦ, των κ.κ. Κ. Παναγιωτοπούλου και Μ. Ίφου, κλήθηκε να απαντήσει ο αντιπρόεδρος κ. Χρ. Τσαπραΐλης, ο οποίος παρέθεσε τα οικονομικά στοιχεία των οφειλών της επιχείρησης. Συγκεκριμένα ο κ. Τσαπραΐλης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «31/12/2019 το χρέος για οφειλές προς ενέργεια ήταν 2.170.000 ευρώ και προς προμηθευτές 515.000 ευρώ, σήμερα (31/12/23) μετά και από τις καταστροφές είναι 6.522.000 ευρώ (εκ των οποίων 1,8 εκατ. αφορούν τόκους από ληξιπρόθεσμες οφειλές) προς ενέργεια και μηδέν προς προμηθευτές της ΔΕΥΑΦ, όπως και προς ασφαλιστικά ταμεία, ΔΟΥ και προσωπικό», ενώ παράλληλα ανέφερε ότι «το ποσό που χρωστούν οι πολίτες ανέρχεται σε 3.181.000 ευρώ (από 2.200.000 το 2019)». Επίσης, τόνισε ότι έχουν αποκατασταθεί όλες οι ζημιές από ιδία κεφάλαια της επιχείρησης και ανέφερε ότι μαζί με τον Δήμαρχο, είναι σε επαφές με τον πάροχο για τη ρύθμιση του ποσού, σημειώνοντας ότι θα ανοίξει η δυνατότητα για νέα ρύθμιση των οφειλών των πολιτών προς την επιχείρηση.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Για τη συντήρηση του δικτύου αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Φαρσάλων, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βασιλείου ενημέρωσε το σώμα ότι είναι από τα σημαντικότερα θέματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος. Ο κ. Βασιλείου απάντησε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, καθώς έγιναν σημαντικές ζημιές μετά από τις θεομηνίες «Daniel» και «Elias». Ακόμα ανέφερε ότι στον Δήμο Φαρσάλων η αγροτική οδοποιία είναι πολύ μεγάλη και σε ερώτηση της κ. Ίφου για την πορεία των εργασιών απάντησε ότι αποκαθίστανται 2-3 χωριά την εβδομάδα (όταν ο καιρός είναι καλός) επισημαίνοντας ότι από τα 54 χωριά τα 14 είναι έτοιμα, ωστόσο και σε αυτά υπάρχουν εκκρεμότητες.
ΠΡΑΣΙΝΟ
Για τις εργασίες πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους έκανε ενημέρωση η αντιδήμαρχος Πρασίνου κ. Χριστίνα Αγγελουσοπούλου, η οποία αφού ανέφερε ότι ο Δήμος έχει πολύ μεγάλη έκταση και έλλειψη σε προσωπικό σημείωσε ότι για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν θα προχωρήσει με σύμβαση εξωτερικού συνεργάτη. Όπως σημείωσε η κ. Αγγελουσοπούλου ο Δήμος θα χωριστεί σε δύο τομείς στις Δ.Ε. Ενιπέα, Πολυδάμαντα και Ναρθακίου που οι εργασίες θα γίνονται από τον εργολάβο και στη Δ.Ε. Φαρσάλων που οι εργασίες θα γίνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Όσον αφορά το συνολικό κόστος της εργολαβίας ανέφερε ότι θα είναι 157.200 ευρώ.
Στο πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γεωργατζής Δημήτρης, λέγοντας ότι «στην πόλη των Φαρσάλων τον προηγούμενο μήνα έχουν πλυθεί όλοι οι κάδοι, ενώ στόχος είναι τον επόμενο μήνα να πλυθούν όλοι οι κάδοι της δυτικής περιοχής του Δήμου». Σημείωσε, ότι «έχουν γίνει ενέργειες για την προμήθεια νέων κάδων και για την αντικατάσταση των παλαιών μέσω διαγωνισμού».
Σε ερώτηση του κ. Γρηγόρη Ραπτόπουλου, για τον αριθμό μηχανημάτων έργου του Δήμου και το κόστος επισκευής τους, απάντησε ο αντιδήμαρχος κ. Γ. Βασιλείου ο οποίος τόνισε ότι «αυτήν την περίοδο δεν έχουν προβλήματα, παρά μόνο έλλειψη προσωπικού και σχεδόν το σύνολο αυτών είναι λειτουργικά».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass