Απάτη με πρόσχημα επιστροφές χρημάτων από τον ΕΦΚΑ

Επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα σε ηλεκτρονικές διευθύνσεις επαγγελματιών και τους τηλεφωνούν συστηνόμενοι ως υπάλληλοι λογιστηρίου του ασφαλιστικού οργανισμού

Δημοσίευση: 03 Μαρ 2024 14:13

Μια εκπληκτικά οργανωμένη και καλοστημένη απάτη, με στόχο την απόσπαση χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτών, «χτύπησε» και στη Λάρισα.
Είναι ίσως η πιο εξελιγμένη τεχνολογικά, που έχει εντοπιστεί μέχρι και σήμερα, καθώς οι άγνωστοι δράστες φαίνεται να χειρίζονται με πολύ επιδέξιο τρόπο τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες, δημιουργώντας, μάλιστα, ένα πολύ πειστικό ψηφιακό περιβάλλον, για να ξεγελάσουν τα θύματά τους.


Συγκεκριμένα, επιτήδειοι ερευνούν κατ’ αρχάς την ταυτότητα των θυμάτων τους και στοιχεία επικοινωνίας, στοχεύοντας να εντοπίσουν επαγγελματίες ασφαλισμένους στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Ακολούθως στέλνουν μηνύματα στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους (e-mail) από το εξής e-mail: ΕΦΚΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ephkalogisterio@gmail.com.
Επόμενη κίνησή τους, η οποία ακολουθεί σε σύντομο χρόνο, την ίδια μέρα, είναι να τηλεφωνήσουν στην επαγγελματική στέγη των θυμάτων τους, να τους ζητήσουν ονομαστικά, να συστηθούν με ονοματεπώνυμο, ως υπάλληλοι του λογιστηρίου του ΕΦΚΑ, και να τους ενημερώσουν ότι έχουν επιστροφή χρηματικού ποσού, από τον ασφαλιστικό οργανισμό, καθώς την τελευταία φορά που εξόφλησαν τις υποχρεώσεις τους κατέβαλαν περισσότερα χρήματα από τα προβλεπόμενα.
Στο ηλεκτρονικό μήνυμα που στέλνουν, δελεάζουν τα θύματά τους με την επιστροφή χρημάτων, αναγράφοντας και τα ποσά που υποτίθεται ότι θα λάβουν, τα οποία στο τέλος αφαιρούν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, όταν τους παραπέμπουν να μεταφερθούν σε τράπεζά τους και να πληκτρολογήσουν έναν συγκεκριμένο ειδικό κωδικό που τους δίνουν οι ίδιοι.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα που στέλνουν είναι το εξής:
«Από: ΕΦΚΑ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ <ephkalogisterio@gmail.com>;
Date: (η μέρα που λαμβάνουν το mail και η ώρα)
Subject: (θέμα) Χρηματική συναλλαγή: 256,00 ευρώ.
To: ...(ο αποδέκτης)
Αγαπητέ πελάτη σας ενημερώνουμε ότι έχετε εκκρεμή συναλλαγή, για την ολοκλήρωσή της συνδεθείτε στο e-banking με κωδικό RF:3980».
Αυτή η επιχείρηση απάτης είναι τόσο καλοστημένη, που μπορεί να ξεγελάσει και γνώστες χειρισμού των νέων τεχνολογιών, ακόμη και επαγγελματίες που διαχειρίζονται υποθέσεις του ΕΦΚΑ, αν δεν προσέξουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες στο μήνυμα που λαμβάνουν, όπως το στοιχείο ότι οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλων των δημόσιων – κρατικών φορέων (όπως και το ΕΦΚΑ), καταλήγουν στο εξής διακριτικό στοιχείο «gov.gr», το οποίο στην περίπτωση αυτής της απάτης δεν υπάρχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση των απατεώνων αποστολέων (ephkalogisterio@gmail.com).

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass