Με το νέο δικαστικό έτος η δίκη των Τεμπών

*Απομακρύνεται το ενδεχόμενο για τον Ιούνιο μετά τις νέες πραγματογνωμοσύνες, τις προθεσμίες στις απολογίες και τη μετάφραση ουσιωδών εγγράφων στα Ιταλικά *Λήγει την 1η Σεπτεμβρίου το 18μηνο για τον προφυλακισμένο σταθμάρχη *Ερχονται νέες διώξεις

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2024 13:16

Ημέρα με την ημέρα φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο του προσδιορισμού της δίκης για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, τον ερχόμενο Ιούνιο, όπως είχε σπεύσει να ανακοινώσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης.

Οι δύο νέες πραγματογνωμοσύνες που θα παραγγείλει ο Εφέτης-Ανακριτής Σωτ. Μπακαΐμης, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη, εκτιμάται πως για να περαιωθούν θα απαιτήσουν διάστημα δύο – τριών μηνών, η ενδιάμεση έρευνα μετά και τη δίωξη της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη σύμβαση 717, που σήμανε νέα παράταση στις απολογίες στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και το δικαίωμα του Ιταλού CEO της Hellenic Train να λάβει μεταφρασμένα ουσιώδη αντίγραφα της δικογραφίας, μεταθέτει την περαίωση της κύριας ανάκρισης από τον Ανακριτή, το νωρίτερο τον ερχόμενο Ιούνιο.
Παρότι από την 1η Μαΐου θα τεθεί σε εφαρμογή ο Νόμος Φλωρίδη για τους νέους Ποινικές Κώδικες, που επισπεύδει κατά πολύ δίκες με αδικήματα σαν αυτά της τραγωδίας των Τεμπών, εκτιμάται ότι είναι πρακτικά αδύνατον η δίκη να προσδιορισθεί κατά το τρέχον δικαστικό έτος, δηλαδή μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η δίκη θα προσδιορισθεί από το νέο δικαστικό έτος, που ξεκινά ως γνωστόν τη 16η Σεπτεμβρίου, όταν την 1η Σεπτεμβρίου λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης του Σταθμάρχη. Σημειώνεται πως το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- με πρόσφατο Βούλευμά του διατήρησε την κράτηση του 60χρονου Λαρισαίου σταθμάρχη, ενώ τις επόμενες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να εξετάσει και την εισαγγελική πρόταση για την παράταση ή όχι της κράτησης του 62χρονου Βολιώτη επιθεωρητή του ΟΣΕ. Σημειώνεται πως το 18μηνο για τον Επιθεωρητή λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, ενώ υπενθυμίζεται πως η υπεράσπισή του έχει επαναφέρει το αίτημα για αντικατάσταση των όρων της προσωρινής κράτησης.
ΝΕΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΣΥΝΕΣ
Την περασμένη Δευτέρα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρενέβη με αφορμή καταγγελίες «για τα αίτια της πρόκλησης έκρηξης πυρός, την ύπαρξη διάφορων εύφλεκτων και τοξικών ουσιών στον χώρο, την αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος, με πιθανή απώλεια αποδεικτικών στοιχείων κ.λπ.».
Τονίζοντας ότι παρά τις «υπεράνθρωπες προσπάθειες, τις οποίες εδώ και ένα έτος καταβάλλουν οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές για τη διερεύνηση σε βάθος, της υπόθεσης», «διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμη και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη, εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».
Σημειώνει δε προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας ότι «επιτακτική παρίσταται η ανάγκη να μεριμνήσετε, ώστε να ερευνηθεί και να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση, κατά την κρίση σας, κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους».
Στο πλαίσιο αυτό και με αφορμή αναφορές ιδιωτών τεχνικών συμβούλων οικογενειών των θυμάτων με αφορμή την έκρηξη που εκδηλώθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ο κ. Μπακαΐμης με παραγγελία του σε καθηγητή του Μετσόβιου Πολυτεχνείου θα ζητήσει απάντηση, μεταξύ άλλων στο ερώτημα αν οι συγκεντρώσεις ξυλολίου κ.λπ. δικαιολογούν την παρουσία κάποιας μεταφερόμενης ποσότητας από την εμπορική αμαξοστοιχία.
Η δεύτερη παραγγελία θα αποσταλεί στο Λονδίνο, όπου εδρεύει η κατασκευάστρια εταιρεία, προκειμένου να εξετασθεί το ενδεχόμενο να ανακτηθούν δεδομένα σε 9 σκληρούς δίσκους (σ.σ. κατασχέθηκαν από τον Σ.Σ. Θεσσαλονίκης), που θα απαντήσουν στο θέμα του φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας.
Οι δύο παραγγελίες για να περαιωθούν εκτιμάται ότι απαιτούν διάστημα δύο – τριών μηνών. Υπενθυμίζεται πως το θέμα της έκρηξης έχει απαντηθεί στο πόρισμα των δικαστικών πραγματογνωμόνων, ενώ το φορτίο της εμπορικής έχει καταγραφεί και φωτογραφηθεί εξ αρχής από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑ
Ένας δεύτερος λόγος που θα προκαλέσει νέα «καθυστέρηση» στη λήψη των απολογιών αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους 16 της ΕΡΓΟΣΕ που διώκονται για την τραγωδία των Τεμπών θα πρέπει έως τις 29 Μαρτίου να απολογηθούν στην Ανακρίτρια, με αφορμή και τη δίωξη που άσκησε σε βάρος και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. Σύμβαση 717/2014). Έτσι από προχθές όπου καλούνται ενώπιον του κ. Μπακαΐμη λαμβάνουν νέα προθεσμία για να απολογηθούν, περί τα μέσα Απριλίου.
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΙΤΑΛΙΚΑ
Ο Ιταλός CEO, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε δίωξη για πλημμελήματα, προσήλθε την Παρασκευή το μεσημέρι ενώπιον του κ. Μπακαΐμη και έλαβε προθεσμία να απολογηθεί για το τέλος του ερχόμενου Απριλίου. Αφού στο μεσοδιάστημα και προκειμένου να αποφευχθούν διαστάσεις που αντιμετώπισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, θα πρέπει να μεταφρασθούν στη μητρική του γλώσσα ουσιώδη έγγραφα της δικογραφίας.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι, ενδεχομένως και μέσα στην εβδομάδα, ο κ. Μπακαΐμης να ανακοινώσει νέες αξιόποινες πράξεις, εξέλιξη που θα σημάνει την άσκηση νέων διώξεων σε στελέχη δύο ακόμα φορέων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass