Εκλεισε στην Αγιά το Υποθηκοφυλακείο

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 143 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2024 13:10

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Πέμπτη 7 Μαρτίου χθες του 2024 έπεσαν οι τίτλοι τέλους σε ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα Υποθηκοφυλακεία, σε αυτό της Αγιάς, του οποίου η λειτουργία ξεκίνησε το 1881 και κράτησε για 143 χρόνια.

Η απόφαση της καταργήσεώς του δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 16 Ιανουαρίου και μεταφέρεται πλέον στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας στη Λάρισα.
Από τον Γενάρη του 1986 ως τον Απρίλιο του 2021 τη θέση της υποθηκοφύλακα υπηρέτησε για 35 χρόνια η νομικός κ. Μαγδαληνή Παπαναστασίου, ενώ με τη συνταξιοδότησή της τη θέση αυτή αναπλήρωσε η αρχαιότερη μεταξύ των συμβολαιογράφων της Αγιάς κ. Ιωάννα Τσέλνικα – Ζαρκάδα, η οποία συνεχίζει από δω και στο εξής φυσικά να ασκεί τα καθήκοντά της στην Αγιά ως συμβολαιογράφος.
Σίγουρα το γεγονός της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου στενοχώρησε όλους τους Αγιώτες. Πέρα από το ότι από το συγκεκριμένο γραφείο εξυπηρετήθηκαν για ενάμιση σχεδόν αιώνα πάρα πολλές χιλιάδες άνθρωποι, η ιστορικότητα των εγγράφων που διαθέτει είναι πολύ μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι σε αυτό υπάρχουν συμβολαιογραφικές πράξεις αγοροπωλησιών, ακόμη και μεταξύ των Οθωμανών, που αποχώρησαν από την περιοχή τα τέλη της δεκαετίας του 1870, και Αγιωτών στους οποίους άφηναν σπίτια, οικόπεδα ή κτήματά τους. Να σημειωθεί δε ότι μαζί με το Υποθηκοφυλακείο της Αγιάς το 1881 είχε ξεκινήσει τη λειτουργία της και η Εφορεία της Αγιάς, μία από τις λίγες Εφορείες σε κωμοπόλεις τότε.
Το Ειδικό Άμισθο Υποθηκοφυλακείο της Αγιάς, εκτός από το ότι υπήρξε από τα μακροβιότερα της χώρας, είναι και από τα τελευταία που καταργούνται. Όταν το 2018 (με τον νόμο 4512) αποφασίστηκε η μετατροπή του Ελληνικού Κτηματολογίου από ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, τέθηκε και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα μετάβασης από το σύστημα των 392 έμμισθων και άμισθων υποθηκοφυλακείων στη νέα δομή του κτηματολογίου (92 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα του κτηματολογίου). Η πρώτη προθεσμία ήταν στις 17 Ιανουαρίου 2020 και αποδείχθηκε μη ρεαλιστική στην πράξη, καθώς μέχρι τα μέσα του 2019 είχαν κλείσει μόλις δύο υποθηκοφυλακεία. Ακολούθησαν ακόμα δύο παρατάσεις, με την τελευταία να έχει μεταθέσει το κλείσιμο των υποθηκοφυλακείων τους πρώτους μήνες του 2024.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass