Αποζημιώσεις όπως και στη Μαγνησία

ΖΗΤΗΣΑΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΣΤΑΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ - ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΕΣ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΚΤΕΡ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2024 13:30

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

«Δεν θα κάνουμε πίσω αν δεν δικαιωθούμε.

Κάθε βδομάδα θα είμαστε στον δρόμο. Ζητάμε να αποκατασταθεί άμεσα η τεράστια αδικία».
Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλαν χθες στην κυβέρνηση και στον ΕΛΓΑ, από την Κεντρική πλατεία της Αγιάς, παραγωγοί της ευρύτερης περιοχής με ένα ακόμη φέτος πολύ δυναμικό συλλαλητήριο με τρακτέρ. Οι μηλοπαραγωγοί απαιτούν, όπως τονίζουν, και δεν παρακαλούν, να τους δοθούν – σε όλους και όχι εξατομικευμένα – ακριβώς όπως έγινε με τους συναδέλφους τους στη Μαγνησία, 500 ευρώ ανά στρέμμα για τη ζημία που είχε η παραγωγή τους από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.  Οι καστανοπαραγωγοί ζητούν κι αυτοί τα ίδια ποσά που εισέπραξε η Μαγνησία, δηλαδή 200 ευρώ ανά στρέμμα, για προβλήματα που προέκυψαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias που με την ίδια σφοδρότητα και τα ίδια επακόλουθα «χτύπησαν» όλη την ορεινή ζώνη από το Πήλιο ως το Μαυροβούνι και τον Κίσσαβο. Οι κερασοπαραγωγοί περιμένουν από πέρυσι τον Απρίλιο να βγουν τα πορίσματα για τον παγετό στα κεράσια, μα, όπως λένε, δεν παίρνουν καν απάντηση για το πότε εν τέλει αυτά θα ανακοινωθούν.
Μαζί με όλους αυτούς και η φωνή απόγνωσης των κτηνοτρόφων. «Καταρρέουμε» βροντοφώναξαν. «Καταρρέει και η αγροτιά και η κτηνοτροφία», «Είμαστε στα πρόθυρα οικονομικής καταστροφής», «Μας κοροϊδεύουν όλους», «Δεν μας θέλουν, πεθαίνει η πρωτογενής παραγωγή, φεύγει ο νέος κόσμος για τις πόλεις, σβήνουν τα όνειρα για παραμονή στις καλλιέργειες, μετανιώνουμε για όσο επενδύσαμε σε χρήματα και προσωπική εργασία ως σήμερα», «Κάθε χρόνο η πολιτική τους μας οδηγεί στο να ζητιανεύουμε οικονομική βοήθεια, κάθε χρόνο πρέπει να βγαίνουμε στον δρόμο για να διεκδικούμε τα αυτονόητα», «Μέλλον δεν υπάρχει πια». Αυτές είναι λίγες, μα χαρακτηριστικές φράσεις, που ακούστηκαν από τους παραγωγούς ομιλητές της συγκέντρωσης Γιώργο Ζέικο, Βασίλη Τσάκνη, Κωνσταντίνο Τζουβάρα, Απόστολο Γεωργοβίτσα, Μιχάλη Ζιούλη, Βασίλη Σμυρλή, Γιάννη Ζαχαράκη και τον κτηνοτρόφο Θεόδωρο Δαλαβίκα, οι οποίες, αν μη τι άλλο, περιγράφουν ρεαλιστικά την κατάσταση που βιώνει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος της περιοχής. Πλάι τους, με την παρουσία τους, αλλά και με χαιρετισμούς συμπαράστασης στον αγώνα τους, στάθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Δημήτρης Τσέτσιλας, η αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας Μαρία Γαλλιού, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας του Δήμου Αγιάς Αλέξανδρος Γκαρανές, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Γιώργος Κωστούλας, και οι επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς Θεόδωρος Ριζούλης και Αθανάσιος Παπαποστόλου αντίστοιχα.
Αξιοσημείωτο, το ότι στο πλάι των Αγιωτών παραγωγών, για ακόμη μία φορά, ήταν με παρουσία και δυναμική ομιλία συστράτευσης στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους, όπως τόνισε, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας Θεόδωρος Γεωργαδάκης, αποδεικνύοντας ότι τα ζητήματα επιβίωσης των αγροτών είναι κοινά για όλους.
Συμμετοχή στο συλλαλητήριο είχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Αετολόφου, Γερακαρίου, Ποταμιάς, Νερομύλων, Μεταξοχωρίου, Μελιβοίας, Σκήτης, Ζαγοράς, Μακρυνίτσας, η ομάδα Μηλοκαλλιεργητών Αγιάς, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί «Κίσσαβος», «Ορεινά Κισσάβου», Καρίτσας, Μελιβοίας, Ανάβρας, Σκήτης και Ποταμιάς. Παρευρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς Παντελής Χατζηρούφας, οι αντιδήμαρχοι Αγιάς Γιώργος Παναγιώτου και Γεωργία Ποτούλα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Κρανιώτης, Δημήτρης Γουργιώτης, Απόστολος Καφετσιούλης, και Πέτρος Μπαρμπέρης, οι τοπικοί σύμβουλοι Αγιάς Ζάχος Μπατζιόλας και Αριστείδης Αργυρούλης, η γραμματέας της Δ.Ο. Αγιάς του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χριστίνα Γιαννουλέα, μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Αγιάς, της Νέας Αριστεράς Αγιάς και της Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου του ΚΚΕ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass