Οδηγός ανασυγκρότησης το σχέδιο των Ολλανδών

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΖΗΤΗΣΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ - ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ, ΕΝΩ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΟ

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2024 13:40

Το σχέδιο της Ολλανδικής εταιρείας για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις πλημμύρες συζήτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους θεσμικούς φορείς της περιοχής, παρουσία εκπροσώπου της HVA, σε μια προσπάθεια «μαζί να συνδιαμορφώσουμε έναν οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «η πρόταση των Ολλανδών δεν αποτελεί θέσφατο και τώρα ξεκινά η διαβούλευση». Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «το masterplan ξεπερνά τις 400 σελίδες και αποτελεί ίσως την πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας και το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία, τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ολιστική διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που προφανώς θα έχει όλο αυτό στην αγροτική παραγωγή και τον πρωτογενή τομέα».
Επισήμανε ότι για τη σύνταξή του δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες, αφιερώνοντας πάνω από 15.000 ώρες «για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και για να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πρόκειται για μια δουλειά που έγινε στο πεδίο». Και συνέχισε: «Θα ήθελα η σημερινή συνάντηση να είναι η πρώτη ευκαιρία παρουσίασης στους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης. Μια μελέτη την οποία θα πρέπει να δούμε μέσα από το πρίσμα του επιστημονικού χαρακτήρα που τη διέπει. Να συμφωνήσουμε στην καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση β’ και α’ βαθμού και όλοι οι τοπικοί φορείς, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πράγματι μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας και να μετατρέψουμε αυτό που ήταν μια μεγάλη καταστροφή σε μία ευκαιρία μιας ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στη διάσταση που δίνει η μελέτη στο ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας.
Υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Ντάνιελ για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας βαίνουν προς εξάντληση. «Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει αύριο να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε δραστικές παρεμβάσεις αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία, άλλωστε δεν προτείνει ούτε η μελέτη κάτι τέτοιο. Και θα ήταν πολύ άδικο από όλη την αναλυτική δουλειά που έχει γίνει να εστιάσουμε την προσοχή μας μόνο σε αυτή τη διάσταση.
Ξεκαθαρίζω, λοιπόν, εξ αρχής ότι δεν τίθεται κάποιο τέτοιο ζήτημα. Από την άλλη, θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας -μεσοπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα-, να μη βρεθούμε στη δυσάρεστη ή τραγική κατάσταση σε κάποια χρόνια από τώρα -10, 15, 20, δεν το γνωρίζουμε, ούτε οι επιστήμονες μπορούν να μας το υποδείξουν- η ζημιά η οποία θα έχει γίνει στη Θεσσαλία από την εξάντληση των υπόγειων υδάτινων πόρων να είναι μη αναστρέψιμη. Σε αυτό έχουμε όλοι μία ευθύνη να τοποθετηθούμε με απόλυτη σαφήνεια», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Δ. ΚΟΥΡΕΤΑΣ
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε πως «θέλουμε να συνεισφέρουμε στην κοινή αυτή προσπάθεια με τεκμηρίωση και δουλειά πολλή το επόμενο διάστημα. Από αυτά που έχω δει και έχω συζητήσει, πιστεύω ότι το 90% των πραγμάτων είναι κοινά». Σύμφωνα με τους συνεργάτες του Περιφερειάρχη «φαίνεται πως έπιασε τόπο η στάση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δ. Κουρέτα για το θέμα της βαμβακοκαλλιέργειας στη Θεσσαλία, μετά και τις σχετικές δηλώσεις του Μητσοτάκη. Οι «κόκκινες γραμμές» του κ. Κουρέτα γίνονται σεβαστές» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Ο Θ. ΜΑΜΑΚΟΣ
Για το θέμα ο δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος δήλωσε: «Η σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί απτή απόδειξη της καλής συνεργασίας που υπάρχει με την κυβέρνηση, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες, όσο και για την ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του ζητήματος των υδάτινων πόρων στην περιοχή μας. Δική μας ευθύνη και προτεραιότητα είναι η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, προς τις αρμόδιες αρχές για να εκκινήσει η διαδικασία επούλωσης των πληγών των συμπολιτών μας, ιδίως στις αγροτικές περιοχές του Δήμου μας. Εργαζόμαστε εντατικά για αυτό. Δεν μένουμε, όμως, μόνον σε αυτό. Γιατί η αποκατάσταση των ζημιών είναι το αυτονόητο, που όμως δεν εξασφαλίζει τη σιγουριά για το αύριο. Διεκδικούμε νέο ρόλο και νέο περιεχόμενο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, οργανώνουμε ένα νέο διοικητικό μοντέλο, με συγκεκριμένη κατανομή αρμοδιοτήτων, το οποίο απαντά αποτελεσματικά στις αναγκαιότητες που οι φυσικές καταστροφές ανέδειξαν. Δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη αυτή η διαδικασία. Ωστόσο, εκφράζω με απόλυτη βεβαιότητα την αποφασιστικότητά μας, ως Δημοτική Αρχή, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται και να μετουσιώσουμε την καταστροφική εμπειρία των πλημμυρών σε ευκαιρία ουσιαστικής αναδιάρθρωσης του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις φυσικές καταστροφές και τις συνέπειές τους στη ζωή των συμπολιτών μας».

ΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και o Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Από τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Θανάσης Μαμάκος, ο Δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης, ο Δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, ο Δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο Δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου Κώστας Καραγεωργίου, ο Δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος, ο Δήμαρχος Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχάλης Μιτζικός, ο Δήμαρχος Παλαμά Σωκράτης Δασκαλόπουλος, ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, ο Δήμαρχος Σοφάδων Δημοσθένης Κατσής, ο Δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, o Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου, ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Θανάσης Μαρκινός, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Τρικάλων Βασίλης Γιαγιάκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτήρης Γιαννακόπουλος, ο Γραμματέας του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Βασίλης Ζαχίλας και ο Υπεύθυνος Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Κώστας Στεργούλης. Από την εταιρεία HVA έλαβε μέρος ο Διευθύνων Σύμβουλος, Μίλτος Γκουζούρης.

ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ
Η χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου ήταν η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν για την τελική διαμόρφωση του σχεδίου για τη Θεσσαλία. Σήμερα Τρίτη θα βρίσκεται στη Λάρισα αντιπροσωπεία της Ολλανδικής εταιρείας, προκειμένου να παρουσιάσουν σε κλειστή σύσκεψη στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου (Νέο διοικητήριο, Θεοφράστου) το σχέδιο τους στην περιφερειακή αρχή. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ολλανδικής Εταιρείας HVA για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 12μ. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Κουρέτας η πρόταση που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου έχει εκπονηθεί από ακαδημαϊκά ιδρύματα, μεταξύ αυτών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Όπως αποκάλυψε, μάλιστα, το κόστος υλοποίησης του συγκεκριμένου ανέρχεται περίπου στο μισό από αυτό που έχει προϋπολογιστεί βάσει το σχεδίου. Οι τρεις βασικές ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι να ολοκληρωθούν άμεσα τα φράγματα, να εφαρμοστεί άρδευση κλειστού τύπου και να γενικευθεί η χρήση στάγδην συστήματος στην άρδευση.                 

Γ.Ρ.

 

E. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

«Αόρατοι» ξανά οι Θεσσαλοί βουλευτές της αντιπολίτευσης»

Με δημόσια παρέμβασή της η γραμματέας της ΚΟ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, καταγγέλλει τον αποκλεισμό των βουλευτών, των κομμάτων και των συλλογικών - θεσμικών οργάνων, από την ενημέρωση που ήδη έπρεπε να υπάρχει για το πόρισμα των Ολλανδών επιστημόνων για την πλημμυρόπληκτη Θεσσαλία, ενώ η ίδια δηλώνει ότι καταθέτει επίκαιρη ερώτηση με όλα όσα σπουδαία πρέπει να απαντηθούν για το ζήτημα. Ειδικότερα με τη δήλωσή της η κ Λιακούλη επισημαίνει: «Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που υπέστη η Θεσσαλία, η Κυβέρνηση διαχειρίστηκε μόνη της με συσκέψεις, διαβουλεύσεις και συναντήσεις μεταξύ ομογάλακτων- αιρετών ή διορισμένων, τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή. Οι βουλευτές της Θεσσαλίας δεν κλήθηκαν ποτέ από την Κυβέρνηση, εκτός από τους βουλευτές της ΝΔ που κλήθηκαν αρχικά σε ευρεία σύσκεψη κυβερνητικών στην Καρδίτσα και την περασμένη Παρασκευή από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε συνάντηση μαζί του, προκειμένου να ενημερωθούν για το πόρισμα των Ολλανδών και το master –plan για την ανασυγκρότηση της περιοχής.  Ηταν εξίσου εντυπωσιακό βέβαια, το γεγονός ότι άφησαν εκτός του νέου οργανισμού διαχείρισης υδάτων - που ανακοίνωσαν ότι θα συστήσουν-, ακόμη και τον Περιφερειάρχη, τον οποίο επίσης δεν κάλεσαν καν εξαρχής να συζητήσουν μαζί του το σχέδιο των Ολλανδών, όπως βεβαίως δεν κάλεσαν τους βουλευτές, ούτε καν ενημέρωσαν το ανώτατο θεσμικό όργανο της Θεσσαλίας – το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά να τοποθετούμαστε οι Θεσσαλοί βουλευτές για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, με βάση διάφορα δημοσιεύματα που διαρρέει η Κυβέρνηση. Είμαστε «αόρατοι» για το Μέγαρο Μαξίμου, δεν ενημερωνόμαστε από κανένα για τις εξελίξεις που αφορούν στον Τόπο που ζούμε, που εκπροσωπούμε και που έχουμε καθήκον να υπηρετούμε. Αυτό δεν γίνεται με ευθύνη των βουλευτών, αλλά της Κυβέρνησης που λειτουργεί με αυτό τον ευτελιστικό για τους θεσμούς τρόπο. Κατά τα άλλα, ζητά α -λα -καρτ τη συναίνεση και τη συμπόρευσή μας. Εδώ όμως μιλάμε για τον κατεστραμμένο τόπο μας και για τις ζωές μας, που υπονομεύονται καθημερινά από προχειρότητες, αλλά και σκοπιμότητες. Δεν εμπιστευόμαστε αυτή την Κυβέρνηση, με αυτές τις συμπεριφορές και αυτές τις πρακτικές. Θα διεκδικήσουμε όλα να παραδοθούν εγγράφως, μέσα από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο. Για να είναι όλα ορατά, τόσο σε εμάς, όσο και στη Δικαιοσύνη».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass