Συλλογική αντίθεση στον ΟΔΥΘ Α.Ε.

ΑΝΤΙΔΡΑ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΖΗΤΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ- «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2024 13:11

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας (ΟΔΥΘ ΑΕ) θα διαχειρίζεται ένα δημόσιο αγαθό (το νερό) με σκοπό το κέρδος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσουν οι αγρότες, διότι όταν ανέβει το κόστος παραγωγής θα έχουν προβλήματα και με τις καλλιέργειες.

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε ο Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας στην ανοιχτή συζήτηση, σχετικά με την επικείμενη δημιουργία ενιαίου Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας (Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε.) που διοργάνωσε χθες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Ο Σύλλογος προτίθεται να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για να μην υλοποιηθεί αυτό το κυβερνητικό σχέδιο, ζητώντας τη συνδρομή όλων των φορέων του πρωτογενούς τομέα. Ήδη στη χθεσινή συζήτηση συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας Μαρία Γαλλιού, περιφερειακοί σύμβουλοι, υπάλληλοι των ΤΟΕΒ και του ΓΟΕΒ, τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΠΕΘ και υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Πέτρος Σκάμπουρας υποστήριξε πως «πρόκειται να γίνει ένας Οργανισμός με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας, για το οποίο διαφωνούμε εμείς και όλη η Περιφέρεια Θεσσαλίας, διότι ένα δημόσιο αγαθό, όπως το νερό θα το διαχειρίζεται μια ανώνυμη εταιρεία η οποία θα έχει βασικό της σκοπό το κέρδος και την εμπορευματοποίηση του νερού. Το νερό δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, είναι κοινωνικό αγαθό. Θέλουμε να αναδείξουμε το θέμα στην κοινωνία της Θεσσαλίας και σε όλη την Ελλάδα, διότι αυτό όπως φαίνεται δεν θα είναι μόνο για τη Θεσσαλία, αλλά για όλη την Ελλάδα». Ο κ. Σκάμπουρας σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει τη Διεύθυνση Υδροοικονομίας και εποπτείας, η οποία αναγκαστικά θα πρέπει να δώσει τεχνογνωσία σε αυτή την Εταιρεία. Αυτό σημαίνει ότι συνάδελφοι θα χάσουν την ιδιότητά τους ως δημόσιοι υπάλληλοι και θα γίνουν ιδιωτικοί σε μία μέρα. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το αποτρέψουμε με διάφορους τρόπους».
Όσον αφορά στις επόμενες κινήσεις ο κ. Σκάμπουρας, ανέφερε πως θα επιχειρηθεί να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο, με πορείες διαμαρτυρίας και συγκεντρώσεις στη Λάρισα για το θέμα της διαχείρισης των υδάτων και απηύθυνε κάλεσμα να συμμετάσχουν σε αυτές όλες οι συλλογικότητες του κάμπου. Η γ.γ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας Νατάσα Σταμκοπούλου εξήγησε γιατί οι υπάλληλοι είναι αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του νερού. Λέμε όχι στην ίδρυση της ανώνυμης εταιρείας και προτείνουμε να στελεχωθούν οι υπηρεσίες. Εμείς εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αρχή προχωρά στην ιδιωτικοποίηση του νερού, όπως και μια σειρά άλλων κλάδων, της ενέργειας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, με κριτήρια τα κέρδη, κάτι που είχε εγκληματικό αποτέλεσμα και το είδαμε πρόσφατα στους σιδηροδρόμους».
ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Τα σχετικά αιτήματα του Συλλόγου είναι:
* Η Διεύθυνση Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ να αναβαθμιστεί και να αναλάβει τον πραγματικό της ρόλο σύμφωνα με το οργανόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
* Να συζητηθεί άμεσα η επικάλυψη αρμοδιοτήτων μεταξύ της Διεύθυνσης Υδροοικονομίας και Εποπτείας ΟΕΒ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με στόχο τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής συνεργασίας και παράλληλης συντόμευσης των διαδικασιών που συνεπάγονται την κατανάλωση εργατοωρών σε ήσσονος σημασίας αρμοδιότητες. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει χρόνος πραγματικών ελέγχων και συντονισμού των εμπλεκομένων που είναι και η ουσία της διαχείρισης.
* Να δημιουργηθεί ένα ευέλικτο συντονιστικό όργανο με δικαιοδοσία άμεσης δράσης σε έκτακτες καταστάσεις. Το όργανο αυτό, να εποπτεύεται άμεσα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας».
Η Λ. ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Την κάθετη διαφωνία της για «τη δρομολογούμενη κυβερνητική κατάργηση των Δ.Ε.Υ.Α., με το ‘’πείραμα’’ να ξεκινά από τη Θεσσαλία, και να μην καταδεικνύει τίποτα άλλο από το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση, πιστή στις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της, απειλεί τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα του νερού εκφράζει, με δήλωσή της η γραμματέας Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ Λ. Λιακούλη, η οποία προσθέτει: Πλέον δε μένει τίποτα άλλο από το να βροντοφωνάξουμε όλοι και όλες μαζί στην κυβέρνηση «Κάτω τα χέρια από το νερό», βάζοντας φρένο στο προδιαγεγραμμένο σχέδιο ανατροπής όσων γνωρίζαμε για τη διαχείριση υδάτων στην πατρίδα μας και έχει ως στόχο να οδηγήσει στην παράδοση του δημόσιου, κοινωνικού αγαθού του νερού στα χέρια ιδιωτών. Γιατί, αυτό για εμάς αποτελεί ‘’κόκκινη γραμμή’’, από την οποία δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ούτε χιλιοστό. Ειδικά δε για τον Θεσσαλικό κάμπο αυτό έχει ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα, αφού η παραγωγική του δυνατότητα είναι απολύτως συνυφασμένη με το νερό και κάθε ιδιωτικοποίησή του ‘’από την πίσω πόρτα’’ αποτελεί ζήτημα ζωής και θανάτου για ολόκληρη την Περιφέρειά μας.
Ο Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Γραπτή τοποθέτηση – παρέμβαση που διαβάστηκε στη συζήτηση του Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη δημιουργία του Ο.Δ.Υ.Θ. Α.Ε. έστειλε ο Γ. Λαμπρούλης βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, ο οποίος τονίζει μεταξύ άλλων: “Η δημιουργία του ΟΔΥΘ Α.Ε. έρχεται να θωρακίσει την προδιαγεγραμμένη πορεία εισόδου ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη διαχείριση των υδατικών πόρων, να συγκεντρώσει σε μια Ανώνυμη Εταιρεία τις ευθύνες και τις αρμοδιότητες που μέχρι σήμερα ασκούσαν κρατικοί φορείς, τοπική και περιφερειακή διοίκηση και κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται προϋποθέσεις για ένταση της λογικής της διαχείρισης των υδατικών πόρων με κύριο το εγκληματικό κριτήριο κόστους – οφέλους. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρμοδιότητες που πρόκειται να παραχωρηθούν – θεσμοθετηθούν σε αυτήν την Α.Ε. είναι «η εκπόνηση της στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση των υδάτων του Υδατικού Διαμερίσματος της Θεσσαλίας, η εποπτεία και η υλοποίηση των στρατηγικών σχεδίων, ο συντονισμός και η συνεχής επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων προστασίας και διαχείρισης. Το ΚΚΕ επιμένει ότι το νερό είναι κοινωνικό δικαίωμα, δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο ενιαίος κρατικός φορέας νερού θα διαχειρίζεται το σύνολο των υδατικών πόρων, θα προχωρά στο σύνολο των αναγκαίων έργων υποδομής και θα συνεργάζεται με την κρατική βιομηχανία παραγωγής αναγκαίου υλικού με αποκλειστικό κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών του λαού για επαρκές, φθηνό, ασφαλές και ποιοτικό νερό”.            Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass