Επιχείρηση καθαρή πόλη

*Από γωνιές ανακύκλωσης μέχρι συλλογή αποτσίγαρων από κοινόχρηστους χώρους *«Στόχος της Δημοτικής Αρχής η ανταποδοτικότητα στον πολίτη...» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δημήτρης Λεωνιδάκης

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2024 17:30

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η υλοποίηση προγραμμάτων, αλλά και ο σχεδιασμός νέων έργων, στον τομέα της καθαριότητας, από τη νέα Δημοτική Αρχή Λάρισας, οργανώνοντας σε κάθε λεπτομέρειά της μια μεγάλη επιχείρηση για καθαρή πόλη και κοινότητες.

Διατηρώντας μεν τη συνέχεια των έργων, που έχουν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, όπως οι γωνιές ανακύκλωσης, παράλληλα θέτει νέους στόχους και οργανώνει νέες πρωτοπόρες δράσεις, μία εκ των οποίων αφορά και στη συλλογή αποτσίγαρων (γοπών) από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης. «Στόχος είναι η ανταποδοτικότητα στον πολίτη...» δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Δημήτρης Λεωνιδάκης, ο οποίος μας παρουσιάζει τα έργα που εξελίσσονται σήμερα, αυτά που ολοκληρώθηκαν, αλλά και όσα στοχεύει να προχωρήσει άμεσα, αναδεικνύοντας την καθαριότητα σε ύψιστη προτεραιότητα, τόσο για λόγους υγιεινής όσο και για περιβαλλοντικούς λόγους.
Στο πλαίσιο των δράσεων που μας παρουσιάζει, εκτός φυσικά από την οργάνωση της καθημερινής αποκομιδής των απορριμμάτων σε όλο τον Δήμο, ιδιαίτερη βαρύτητα παρατηρείται να δίνεται τόσο στην εκπαίδευση των λιλιπούτειων πολιτών για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης όσο και στη δημιουργία κινήτρων στους πολίτες να διατηρούν καθαρή την πόλη τους.

ΓΩΝΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ
Σύμφωνα με τον κ. Λεωνιδάκη, αναμένεται να υπογραφεί σύντομα η σύμβαση με ανάδοχο για τη δημιουργία εννιά γωνιών ανακύκλωσης, στην πόλη της Λάρισας και σε κοινότητες, και τονίζει πως: «Εκτιμούμε -βάσει και του χρονοδιαγράμματος υλοποίησης του έργου- πως οι γωνιές ανακύκλωσης θα είναι σε λειτουργία τέλη Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Σε κάθε μία από αυτές θα υπάρχουν τέσσερις υπόγειοι κάδοι, για χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό και γυαλί, αντίστοιχα, για τη χωριστή συλλογή τους».
Επίσης, θα τοποθετηθούν σε κάθε μια γωνιά ανακύκλωσης δύο αυτόνομα φωτιστικά δρόμου, δημοτικού φωτισμού, ελαφριά κατασκευή οριοθέτησης, διαμόρφωσης και σήμανσης.
Κάθε σύστημα υπόγειου κάδου απορριμμάτων θα αποτελείται από το υπόγειο και το υπέργειο τμήμα.
Φορέας χρηματοδότησης της σύμβασης είναι ο Δήμος Λαρισαίων και η δαπάνη για την υλοποίηση του έργου θα καλυφθεί από πόρους του Προγράμματος Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «Αντώνης Τρίτσης», όπου και έχει ενταχθεί. Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 661.118,40 ευρώ (με ΦΠΑ 24%).
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, ο ανάδοχος που θα ανακηρυχθεί μετά τον διαγωνισμό, θα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια και εγκατάσταση τριάντα έξι υπόγειων κάδων για τη χωριστή συλλογή χαρτιού, πλαστικών, γυαλιού και αλουμινίου, χωρητικότητας 2,5 κ.μ. περίπου έκαστος, πλαστικών υπόγειων κάδων, που θα τοποθετηθούν σε εννέα σημεία -Γωνιές Ανακύκλωσης- σε συστοιχίες τεσσάρων κάδων, προκειμένου να υπάρξει διακριτή συλλογή-διαχωρισμός ανακυκλώσιμων, καθένας εκ των οποίων (υπόγειος κάδος) θα διαθέτει υπέργειο ανοξείδωτο απορριμματοδέκτη στιβαρής κατασκευής.
Οι κάδοι θα είναι δύο τύπων, με κλειστό πυθμένα (1ο τύπος) και με ανοιγόμενο πυθμένα (2ος τύπος για συλλογή γυαλιού), κατάλληλοι ο 1ος τύπος κάδου για τη συλλογή τους σε συνεργασία με συμβατικού τύπου απορριμματοφόρα οπίσθιας φόρτωσης (με υπερκατασκευή τύπου πρέσας), εφοδιασμένα με υδραυλικό μηχανισμό γερανοφόρου (τύπου παπαγαλάκι), η δε εκκένωσή τους θα επιτυγχάνεται υποχρεωτικά με προσαρμογή στους πλευρικούς βραχίονες ανατροπής του ανυψωτικού μηχανισμού του απορριμματοφόρου οχήματος, με τον οποίο ανατρέπονται οι κοινοί τροχήλατοι κάδοι απορριμμάτων, ο δε 2ος τύπος κάδου κατάλληλος για συνεργασία και με γερανοφόρα φορτηγά οχήματα με υπερκατασκευή ανοιχτής ανατρεπόμενης καρότσας.
500 ΚΑΔΟΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Ακόμη, ολοκληρώνεται μέχρι και τον Μάιο η τοποθέτηση 500 πολύχρωμων κάδων ανακύκλωσης σε όλα τα σχολεία του Δήμου Λαρισαίων, αναφέρει ο κ. Λεωνιδάκης, μιλώντας για το φιλόδοξο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή, το οποίο παράλληλα θα εκπαιδεύσει τη νέα γενιά σε βασικές αρχές καθαριότητας και ανακυκλώσιμων υλικών.
«Στόχος είναι οι μαθητές κι οι μαθήτριες να συμμετέχουν πιο ενεργά στις διαδικασίες ανακύκλωσης» τόνισε ο αντιδήμαρχος.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την τοποθέτηση δύο κάδων σε κάθε σχολείο και συγκεκριμένα ενός μπλε με καπάκι χρώματος κίτρινου που προορίζεται για τη συλλογή χαρτιού και χάρτινης συσκευασίας και ενός μπλε με καπάκι χρώματος πορτοκαλί για τη συλλογή πλαστικών συσκευασιών.
Μάλιστα, για την ενίσχυση της δράσης αυτής ο Δήμος σχεδιάζει τη διενέργεια διαγωνισμού με βραβεία για τα σχολεία που θα συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών.

ΑΠΟΤΣΙΓΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΟ
«Γόπα project» ονομάζει ο κ. Λεωνιδάκης ένα πρωτότυπο σχέδιο που στοχεύει να υλοποιήσει η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων το προσεχές διάστημα και αφορά στην εξάλειψη του φαινομένου των αποτσίγαρων που πετιούνται σε κοινόχρηστους χώρους.
Αν και δεν έχει ολοκληρωθεί στο τελικό του στάδιο αυτό το σχέδιο, ο Αντιδήμαρχος σημειώνει ότι προβλέπεται να τοποθετηθούν ειδικοί κάδοι, με τη μορφή παιχνιδιού, που θα προκαλούν τους καπνιστές να πετάξουν σε αυτούς τα αποτσίγαρά τους. Συγκεκριμένα, μας είπε πως «ένα πιθανό σενάριο είναι να καλούνται οι καπνιστές να ψηφίσουν για τον καλύτερο ποδοσφαιριστή πετώντας γόπα τους σε ανάλογες εσοχές ενός κάδου!».
Να σημειώσουμε πως τα αποτσίγαρα είναι μία από τις πιο επικίνδυνες και ύπουλες μορφές περιβαλλοντικής ρύπανσης, γιατί δεν είναι βιοδιασπώμενες. Προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην υγεία των έμβιων όντων, αλλά και των φυτών.
Οι γόπες, επίσης, απελευθερώνουν στο περιβάλλον τοξική νικοτίνη και άλλους ρύπους, ενώ τα πλαστικά φίλτρα παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, παράλληλα εξετάζεται και η δημιουργία ενός δικτύου στην πόλη για τη συλλογή τηγανέλαιου.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΡΟΥΧΩΝ
-ΥΠΟΔΗΜΑΤΩΝ
Θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων αναφέρει, επίσης, ο κ. Λεωνιδάκης και σημειώνει τα εξής: «Βρισκόμαστε στη φάση επαναδιαπραγμάτευσης και επαναξιολόγησης του προγράμματος ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, που λειτουργεί στον Δήμο Λαρισαίων. Παράλληλα, διεξάγεται έρευνα για επαναπροσδιορισμό των θέσεων που θα τοποθετηθούν εκ νέου οι ανάλογοι κάδοι, βάσει της ποσότητας που παρατηρείται να συγκέντρωναν σε διάφορες περιοχές. Όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη, θα προστεθούν νέοι...».         ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass