Υπό τη σκιά των Τεμπών ο φετινός εορτασμός της 25ης Μαρτίου

*Η οικογένεια της Κλαούντια Λάτα ζήτησε «Δικαιοσύνη» με βουβή διαμαρτυρία απέναντι από την εξέδρα των επισήμων * «Κοινή η θέληση και η απαίτηση για δικαιοσύνη» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ. Παπαστεργίου *Με μεγαλοπρέπεια και αίσθημα περηφάνιας η μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στη Λάρισα

Δημοσίευση: 26 Μαρ 2024 14:00

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τίμησε η Λάρισα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση των σχολείων, αντιπροσωπειών συλλόγων και πεζοπόρων τμημάτων των ενόπλων δυνάμεων χθες το πρωί, με τους πολίτες να έχουν κατακλύσει στην κυριολεξία το κέντρο της πόλης. Η φετινή παρέλαση όμως, όπως και η περσινή, έγινε υπό τη σκιά του δυστυχήματος των Τεμπών. Απέναντι ακριβώς από την εξέδρα των επισήμων η οικογένεια της Κλαούντιας Λάτα, που χάθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Βουβοί με βουρκωμένα μάτια να κρατούν στα χέρια λευκά χαρτιά που έγραφαν τη λέξη «ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ» παρακολουθούσαν τη μαθητιώσα νεολαία να παρελαύνει.
Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στις επετειακές εκδηλώσεις, στο μήνυμά του έστειλε και μια δέσμευση προς τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών. «Χρόνια πολλά για την Ελλάδα, Χρόνια πολλά για την Εκκλησία μας. Αυτά τα 203 χρόνια μετά την επανάσταση ζούμε πολύ μεγάλες νίκες, θριάμβους και ιστορικές ήττες. Από αυτά πρέπει να μάθουμε. Κοινή είναι η θέληση, η απαίτηση για ομόνοια, ελευθερία και δικαιοσύνη και το λέω αυτό για τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Της παρέλασης προηγήθηκε η επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Ακολούθησε ο πανηγυρικός της ημέρας από τη διευθύντρια του 11ου Νηπιαγωγείου Λάρισας κ. Μούσιου Γεωργία, που αναφέρθηκε στη σημασία της διπλής γιορτής για την ορθοδοξία και τον ελληνισμό και υπογράμμισε την ανάγκη να εμπνευστούμε σήμερα από τον αγώνα των ηρώων του 1821 που κατάφεραν το ακατόρθωτο, το θάμα, πέρα από κάθε λογική και πρόβλεψη. Στη συνέχεια τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης και κατάθεση στεφάνων από ανώτατες πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, στελέχη της εκπαίδευσης και εκπροσώπους της Εθνικής Αντίστασης όλων των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων Γενικών και Επαγγελματικών, των Συλλόγων Κυπρίων, Σαρακατσαναίων Λάρισας, Ποντίων, Κρητικών, της Φιλαρμονική του Αγίου Γεωργίου, της Φιλαρμονικής του Δήμου Λαρισαίων, των Προσκόπων, των Οδηγών και των πεζοπόρων στρατιωτικών τμημάτων που απέσπασαν το θερμό χειροκρότημα του κόσμου.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Με το πέρας της παρέλασης ακολούθησαν οι καθιερωμένες δηλώσεις των αρχών του τόπου, με ευχές και μηνύματα για δικαίωση για τις 57 ψυχές που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.
*Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας επέλεξε να ευχηθεί μεταφέροντας μια στιχομυθία από την ταινία «Ουρανός» μεταξύ ενός λοχαγού και ένα στρατιώτη, για να καταλήξει με το μήνυμα «Τέτοιες μέρες μας διδάσκουν και μας υπενθυμίζουν, πως στον πόλεμο είμαστε όλοι ίσοι. Οι άνθρωποι θα τον κάνουν προσφέροντας το αίμα τους στην πατρίδα».
*Ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Αθανάσιος Μαμάκος σημείωσε «Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για τον ελληνισμό. Από τη μια ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και από την άλλη η επέτειος της Επανάστασης του 1821. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι η έναρξη της επανάστασης, η προσπάθεια αποτίναξης από τον οθωμανικό ζυγό έδειξε ότι ο ελληνισμός πορεύεται με διαχρονικές αξίες που τον συνοδεύουν σε όλο το διάβα του. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Ας τιμήσουμε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και ας θυμηθούμε ότι ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε πολλά».

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
*Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στο μήνυμά του αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τιμούμε την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Στόχος της επανάστασης ήταν η αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού και η απελευθέρωση των υπόδουλων Ελλήνων. Στόχος που δεν επετεύχθη πλήρως, καθώς εκατομμύρια Ελλήνων σφαγιάστηκαν και εκτοπίστηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, στην Ανατολική Ρωμυλία και αλλού. Χρέος μας να φροντίζουμε για τον ελληνισμό εκτός συνόρων. Στην Κύπρο όπου το μισό νησί είναι υπό τουρκική κατοχή και απειλείται η ίδια η ύπαρξη της κυπριακής δημοκρατίας, στη Βόρεια Ήπειρο όπου ελληνισμός εξακολουθεί να υφίσταται διώξεις, ενώ στην Πόλη, την Ίμβρο και την Τένεδο η Ρωμιοσύνη συρρικνώθηκε και απειλείται με αφανισμό. Για να παραμείνει ελεύθερη η πατρίδα, θα πρέπει να υπάρχουν Έλληνες στην ελληνική επικράτεια η οποία ερημώνει. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως μείζον πρόβλημα, πρώτο τη τάξει, το δημογραφικό και βεβαίως χρειαζόμαστε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις γιατί ο Τούρκος δεν καταλαβαίνει άλλο δίκιο, από το δίκιο της ισχύος. Τιμούμε τους ήρωες του ‘21, όταν θυμόμαστε ότι Εθνικόν είναι το αληθές και πολιτευόμαστε με αίσθημα ευθύνης, αίσθηση καθήκοντος και όχι υπηρετώντας μικροκομματικά, μικροπολιτικά, προσωπικά συμφέροντα, ιδιοτέλειες και στοχεύσεις».
*Η βουλευτής ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Λάρισας κ. Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε: «Γεμάτος σκιές και ο φετινός διπλός εορτασμός, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και ο ευαγγελισμός της Ελλάδας. Πέρυσι, τέτοιες μέρες είχαμε το σκοτεινό πέπλο της τραγωδίας του θανάτου τόσων ψυχών στα Τέμπη. Φέτος απέναντι από την εξέδρα των επισήμων είχαμε την οικογένεια της Κλαούντια. Δεν κρατούσαν μίσος και οργή αλλά τριαντάφυλλα που έδωσαν στους επίσημους και στον κύριο Υπουργό. Φέτος, ο δάσκαλος ο μεγάλος είναι η ίδια η ιστορία που μας λέει ότι ενώ πέρσι είχαμε τον θρήνο, φέτος θρηνούμε για τη συγκάλυψη που επιχειρείται από ένα κράτος που καταλύει το κράτος δικαίου. Δεν ήταν μόνο το σκάνδαλο των υποκλοπών, τώρα έρχεται και το σκάνδαλο με τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις ότι είχαμε μονταρισμένα τα πρώτα 24ωρα τις φωνές και τα λόγια του σταθμάρχη. Αυτό είναι η Ελλάδα μας; Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας. Είναι η ώρα να περιφρουρήσουμε την παρακαταθήκη των προγόνων μας. 203 χρόνια μετά οφείλουμε να πούμε «Φτάνει πια! Στον αγώνα ξανά».
*Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης δήλωσε: «Διπλή γιορτή. Εξαιτίας της ελληνικής επανάστασης έχουμε ένα σύγχρονο κράτος. Τα ιδανικά επίκαιρα όσο ποτέ. Η δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί. Η κοινωνία το ζητά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι 57 ψυχές ζητούν δικαίωση»
*Ο βουλευτής του κόμματος ΝΙΚΗ κ. Γεώργιος Ρούντας: «Διπλή γιορτή σήμερα. Ύψιστο μήνυμα ελπίδας, σωτηρίας, ελευθερίας και αντίστασης σε κάθε δύναμη που αντιστρατεύεται την ίδια μας την ύπαρξη. Οι αγωνιστές του ‘ 21 θυσίασαν το μικρό εγώ τους για το μεγαλειώδες Εμείς του Μακρυγιάννη. Έτσι θεμελιώνεται η Δημοκρατία και η ελευθερία, με θυσίες. Εύχομαι ο θεός να αναπαύσει τις ψυχές των ανθρώπων που χάθηκαν στα Τέμπη, να είναι η τελευταία φορά που βιώνει η χώρα τέτοια τραγικά γεγονότα και από δω και πέρα να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας και χαράς και σε κάθε εχθρό να του πούμε ότι θα μας βρει ενωμένους απέναντί τους».
*«Η διπλή αυτή γιορτή του ελληνισμού, μας γεμίζει συναισθήματα υπερηφάνειας, πίστης, ελπίδας και εθνικής ομοψυχίας. Μας θυμίζει, συγχρόνως, την ανάγκη δημιουργίας αρραγούς μετώπου ενότητας και συνευθύνης, στο οποίο δεν χωρούν διχαστικές πράξεις και ρητορικές, για την προάσπιση των συμφερόντων της Πατρίδας μας, του λαού μας και του έθνους μας» τόνισε στο μήνυμα που απέστειλε ο βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, ενώ προσέθεσε «Η ευγνωμοσύνη μας στις γυναίκες και τους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απεριόριστη. Πέρα από την έμπρακτη στήριξη των ενστόλων μας, στρεφόμαστε προς την αμυντική τεχνολογία και καινοτομία. Το πολεμικό μας ναυτικό, που παρέλαβε τρία νέα ελικόπτερα τύπου Romeo MH-60R Seahawk, περιμένει τις τρεις φρεγάτες Belharra και τις τορπίλες βαρέως τύπου για τα υποβρύχιά μας. Η Αεροπορία, που έχει ήδη υποδεχθεί τα μαχητικά Rafale, προχωρά με ταχείς ρυθμούς στον εκσυγχρονισμό των 83 F-16 Viper και βρίσκεται στο δρόμο για την απόκτηση των F-35. Η Κυβέρνηση ακολουθεί τη γραμμή του πατριωτισμού της ευθύνης, χωρίς ακραία συνθήματα, αλλά με σχέδιο, με πράξεις και με απτά αποτελέσματα».
*Ευχές για την ημέρα έδωσε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ Γιώργος Μπλιούμης.
Νατάσα Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass