Δεν λησμονούμε τους Φιλέλληνες της Επανάστασης του 1821

ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2024 15:01

«Στο πλαίσιο των εορτασμών της Επετείου της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας παράλληλα με τους Έλληνες Αγωνιστές του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα τιμούμε και την πλειάδα των φιλελλήνων που εμπνεόμενοι από το ιδανικό της Ελευθερίας έλαβαν μέρος στην Επανάσταση του 1821. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι φιλέλληνες αγωνιστές από τα Βαλκάνια, που ενστερνίστηκαν το όραμα του Ρήγα Φεραίου για μια ελεύθερη από τον ζυγό βαλκανική χερσόνησο. Μια τέτοια προσωπικότητα υπήρξε και ο Βάσος Μαυροβουνιώτης-Μπράγιοβιτς, ο οποίος με καταγωγή από το Μαυροβούνιο, ανέπτυξε στρατιωτική δράση ως οπλαρχηγός, πολεμώντας στο πλευρό των Ελλήνων ενάντια στον οθωμανικό ζυγό και στη συνέχεια διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην μετεπαναστατική Ελλάδα.

Η παρουσία μας εδώ συνιστά απόδοση τιμής για την προσφορά του στον επαναστατημένο ελληνισμό, αλλά και δείγμα των στενών ιστορικών δεσμών που συνδέουν τους λαούς των Βαλκανίων».
Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Βάσου Μαυροβουνιώτη-Μπράγιοβιτς, στην πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου Ποντγκόριτσα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, με αφορμή την παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, κατά την οποία θα έχει συναντήσεις με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Μαυροβουνίου κ. Γιάκοβ Μιλάτοβιτς, ο οποίος κατέθεσε στέφανο με τον πρέσβη της Ελλάδος στο Μαυροβούνιο κ. Παναγιώτη Πάρτσο. Στέφανο κατέθεσε και η πρόεδρος του Δημαρχιακού Συμβουλίου της Ποντγκόριτσα κ. Γιέλενα Μπόγιοβιτς, ενώ το παρών στην τελετή έδωσαν ο Ακόλουθος Άμυνας, Πλοίαρχος Ευάγγελος Εκατομμάτης, και τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ, που συνοδεύουν τον κ. Χαρακόπουλο, ο Πολωνός πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, π. βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο Κύπριος βουλευτής κ. Ηλίας Μυριάνθους και ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης. Τιμές απέδωσε στρατιωτικό άγημα με επικεφαλής τον Ταγματάρχη Νέμανια Δρόμπνιακ.
Σημειώνεται ότι ο Βάσος Μαυροβουνιώτης-Μπράγιοβιτς, υπήρξε Μαυροβούνιος Οπλαρχηγός και μετέπειτα Στρατηγός στις ένοπλες δυνάμεις της ανεξάρτητης Ελλάδας, καθώς και Υπασπιστής του Βασιλέως Όθωνος. Η προτομή του ανεγέρθη σε κεντρικό σημείο της Ποντγκόριτσα το 2003, με ελληνική χορηγία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass