«KALYTERA» στην καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς

*Παρουσιάστηκε εξελισσόμενο διεθνές πρόγραμμα νέων ήπιων πρακτικών με τη συμμετοχή της λαρισαϊκής εταιρείας «PVG Food Hellas»

Δημοσίευση: 01 Απρ 2024 13:05

Εκδήλωση παρουσίασης των αποτελεσμάτων και της φιλοσοφίας του προγράμματος εφαρμοσμένης έρευνας πάνω στη βιώσιμη καλλιέργεια της βρώσιμης ελιάς, με την επωνυμία «KALYTERA», πραγματοποιήθηκε στη Στυλίδα από τον Γαλλικό Όμιλο «Labeyrie Fine Foods», σε συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ» και την ελληνική εταιρεία «PVG Food Hellas», που εδρεύει στη Λάρισα.

Το τετραετές πρόγραμμα με το Ελληνικό όνομα «KALYTERA» αποτελεί καρπό της συνεργασίας της γαλλικής εταιρείας με την «PVG Food Hellas», με έδρα στον Πλατύκαμπο της Λάρισας, καθώς και με πιλοτικές ομάδες παραγωγών από κύριες ελαιοκομικές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, όπως η Στυλίδα, το Πήλιο, η Λάρισα και η Χαλκιδική.
Το έργο, που υλοποιείται ήδη από το 2022, στοχεύει μέσα από τη συνεργασία με τον «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ» στην παροχή υπηρεσιών υποστήριξης προς τους παραγωγούς, καθώς και τεχνικών μέσων για την εκπαίδευση και αφομοίωση νέων ήπιων πρακτικών βιώσιμης γεωργίας. Με σεμινάρια και εκπαίδευση στους ελαιώνες τους, οι παραγωγοί εμπλουτίζουν πρακτικά τις γνώσεις τους σε τομείς όπως η υγεία του εδάφους, η βιοποικιλότητα, η διαχείριση φυσικών πόρων και εισροών, το αποτύπωμα άνθρακα, καθώς και η ανθεκτικότητα των καλλιεργειών στην κλιματική κρίση. Στη συνέχεια, υπό την εποπτεία του «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ» εφαρμόζουν πρακτικές βιώσιμης καλλιέργειας και παρακολουθούν τα αποτελέσματα. Έως τώρα έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και έπεται ανάλογη συνέχεια σύμφωνα με τους αγρότες και τον υπεύθυνο ερευνητή του «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», δρ. Β. Γκισάκη.
Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι εκπρόσωποι της εταιρείας «Labeyrie Fine Foods», o δρ. Γ. Ξανθόπουλος, διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων του «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ», οι δρ Ε. Ευαγγέλου και Β. Γκισάκης, εντεταλμένοι ερευνητές του Ινστιτούτου ελιάς του «ΕΛΓΟ», ο κ. Αθανάσιος Μπαλτάς, μέλος Δ.Σ. του ΔΟΕΠΕΛ, καθώς και ο κ. Πέτρος Διαμαντής, γενικός διευθυντής της «PVG Food Hellas».
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος της Στυλίδας κ. Ιωάννης Αποστόλου, πλαισιωμένος από δημοτικούς συμβούλους, ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Ελλάδος Κων/νος Αποστολόπουλος, η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Φθιώτιδας κ.ά. Ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων σε πρότυπο αγρό παραγωγού που συμμετέχει στο πρόγραμμα στην περιοχή της Στυλίδας και παρουσίαση των στόχων και των έως τώρα αποτελεσμάτων του προγράμματος. Το οποίο, μέσω των ήπιων πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια, επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα του τελικού προϊόντος και να αναβαθμίσει περαιτέρω την εμπορική αξία της ελληνικής ελιάς στον διεθνή ανταγωνισμό, επ’ ωφελεία και του αγροτικού κόσμου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass