Ξεπερνούν τα 3.000, τα δελτία μετακίνησης ΑμεΑ στον Νομό Λάρισας

*ΕΠΙΧΟΡΗΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ *ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ *ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΙ 50% ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΟΣΕ *ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2024 13:01

Διόλου ευκαταφρόνητος είναι ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία που προχωρούν κάθε χρόνο στην έκδοση της ειδικής κάρτας δωρεάν και μειωμένου κόστους μετακίνησης με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το λεγόμενο Δελτίο Μετακίνησης ΑμεΑ, στον Νομό Λάρισας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας, κ. Μιχάλη Σακελλαρίου, ανέρχεται στα 3.200 άτομα, με μικρές ετήσιες αποκλίσεις, και αποτελεί μια κοινωνική παροχή που χρηματοδοτείται από το κράτος. «Το 70% των 3.200 ατόμων βρίσκονται στην πόλη της Λάρισας» δηλώνει ο ίδιος και σημειώνει ότι «οι περισσότεροι κινούνται πολύ συχνά με τα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ, ενώ υπάρχουν και άτομα που σπάνια κάνουν χρήση του Δελτίου στα λεωφορεία εντός της πόλης, αλλά τα χρησιμοποιούν για μετακινήσεις με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ή τον ΟΣΕ, όπου έχουν έκπτωση 50%».
Από πέρυσι, μετά από επανειλημμένες ενοχλήσεις του πανελλήνιου αναπηρικού κινήματος, διευρύνθηκε το χρονικό διάστημα έκδοσης των Δελτίων, με αποτέλεσμα να διευκολυνθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων με αναπηρία, που πληροί τα απαραίτητα κριτήρια, να προχωρήσει στην έκδοσή της.
Σύμφωνα με τον Πανθεσσαλικό Σύλλογο Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.), «με πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, τα μέλη του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.) και των ΑμεΑ εν γένει, έχουν το δικαίωμα της μετακίνησης με μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ, καθώς και της δωρεάν μετακίνησης και εφόσον διαμένουν μόνιμα στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ».
ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση του Δελτίου είναι τα εξής: «Αίτηση του ενδιαφερομένου ή του κηδεμόνα του ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου. Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής σε ισχύ, όπου θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας (67% και άνω). Όσοι ενδιαφερόμενοι/-ες διαθέτουν Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, σε ισχύ, με τη σήμανση «ΙΙ», δεν απαιτείται να προσκομίσουν γνωμάτευση Υγειονομικών Επιτροπών.
Δελτίο αστυνομικής ταυτότητας και φωτοαντίγραφο αυτής. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής. Στην ανωτέρω Υ.Δ. θα δηλώνεται, επίσης, η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.
Για την έκδοση νέας κάρτας, δύο πρόσφατες φωτογραφίες, από τις οποίες η μία να επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη να επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου. Ειδικά οι δικαιούχοι δελτίου συνοδού πρέπει να συνυποβάλουν τρεις ίδιες φωτογραφίες, από τις οποίες η μία να επικολλάται στο δελτίο του συνοδού.
Οι δικαιούχοι των δελτίων δωρεάν μετακίνησης πρέπει να συνυποβάλουν εκτός των άλλων και φωτοαντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης του φόρου εισοδήματος που υποβάλλεται το έτος 2023.
Τα δελτία θα χορηγούνται στους δικαιούχους τόσο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), με διάρκεια ισχύος: από την ημερομηνία εκδόσεώς του μέχρι 31-12-2024.
ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΩΝ
ΚΑΙ Η ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥΣ
Από μεθαύριο Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 ξεκινά η ανανέωση και η έκδοση νέων Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ και λήγει στις 31-10-2024.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση ή ανανέωση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ, οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.), στην οδό Παλαιολόγου 11 – 13, κάθε Τρίτη ή Πέμπτη, μετά τις 17:00 έως τις 21:00 ή στο τηλέφωνο 2410-287.209.
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΙΣΧΥΣ ΔΕΛΤΙΩΝ
ΤΟΥ 2023 ΔΙΝΕΙ
ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ ΛΑΡΙΣΑΣ
Όπως δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας κ. Μιχάλης Σακελλαρίου, «για τις μετακινήσεις των ΑμεΑ, μέσα στην πόλη, το Αστικό ΚΤΕΛ δίνει παράταση μέχρι τις 31 Μαΐου 2024 στην ισχύ των δελτίων που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2023. Αυτό αποφασίστηκε προκειμένου να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι για τον χρόνο ανανέωσης των δελτίων τους. Μετά και τη λήξη αυτής της ημερομηνίας, αν δεν κατέχουν το ανανεωμένο δελτίο, θα πληρώνουν κανονικό εισιτήριο».
ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass