Διασώζουν εκκλησιαστικό ιστορικό μνημείο

-ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙ - ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 03 Απρ 2024 14:16

Αυτοψία πραγματοποίησε η μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Κατερίνα Μαλέκα στο κωδωνοστάσιο του Αγίου Χαραλάμπους, στην Κοινότητα Βασιλί. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας παρέλαβε τη μελέτη αποκατάστασης του καμπαναριού, που εκπονήθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων, με ίδιους πόρους και θα την προωθήσει στο Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας προς έγκριση. Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για ένα σημαντικό θρησκευτικό μνημείο της περιοχής, το οποίο χτίστηκε από τεχνίτες – πετράδες από την Πυρσόγιαννη των Ιωαννίνων και αποτελούσε μέχρι το 1954 έμβλημα και καύχημα για τους Βασιλιώτες καθώς και τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή. Οι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν μεταφέρθηκαν από το λατομείο που βρίσκεται στην περιοχή των Βρυσιών. Το κωδωνοστάσιο κατέρρευσε μερικώς το 1954 τη μέρα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής, από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την περιοχή.

Στη συνέχεια καθαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν τα ετοιμόρροπα τμήματα της ανωδομής του και παρέμεινε η πρώτη κατώτερη στάθμη του, από το σύνολο των τεσσάρων. Παράλληλα διασώθηκε η καμπάνα της αρχικής κτήσης, που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Στόχος της Δημοτικής Αρχής Φαρσάλων, είναι σύντομα να αποκατασταθεί το ιστορικό μνημείο και να επανέλθει στην αρχική του μορφή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass