Oχι στη διαστρέβλωση της Ιστορίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ ΓΙΑ ΤΑ 83 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ

Δημοσίευση: 07 Απρ 2024 15:40

Στις 6 Απρίλη, συμπληρώνονται 83 χρόνια από τότε που ο γερμανικός στρατός εισέβαλε στο ελληνικό έδαφος. Στην περιοχή των μακεδονικών οχυρών τα στρατευμένα παιδιά της Ελλάδας αντιστέκονταν δίνοντας άνιση μάχη απέναντι σ’ έναν συντριπτικά πιο ισχυρό εχθρό. Αυτή η αντίσταση είχε ακόμη μεγαλύτερη σημασία, γιατί και η στρατιωτική και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας ήταν έτοιμη για μια γρήγορη συνθηκολόγηση και παράδοση της χώρας στους Γερμανούς ναζιστές εισβολείς. Επίσης η Βρετανία, σύμμαχος της αστικής τάξης της Ελλάδας, ενώ είχε αποστείλει ένα Βρετανικό Σώμα Στρατού στη χώρα μας, με την εκδήλωση της γερμανικής επίθεσης, δεν πολέμησε κατά των χιτλερικών εισβολέων, δεν υπερασπίστηκε την Ελλάδα.


Στις 23 Απρίλη, ο στρατηγός Τσολάκογλου υπογράφει στη Θεσσαλονίκη το οριστικό πρωτόκολλο της άνευ όρων παράδοσης.
Στις 27 Απρίλη, τα ναζιστικά στρατεύματα, ανεμπόδιστα, καταλαμβάνουν και την Αθήνα. Έγινε συγκρότηση κυβέρνησης από Έλληνες αστούς πολιτικούς που συνεργάστηκαν με τους χιτλερικούς ενάντια στο λαό με επικεφαλής τον Τσολάκογλου. Την κυβέρνηση στήριξε όλος σχεδόν ο τότε αστικός πολιτικός κόσμος.
Ο εγγλέζικος στρατός έφυγε ατάκτως από δεκάδες ελληνικές παραλίες. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης είτε εγκατέλειψαν τη χώρα για την Αίγυπτο και την Μ. Βρετανία (όπως ο τότε βασιλιάς) παίρνοντας μαζί τους και τον χρυσό της χώρας, είτε συνεργάστηκαν με τους κατακτητές στηρίζοντάς τους. Μια μερίδα αστών πολιτικών που παρέμεινε στη χώρα δήλωσε επίσης υποταγή και νομιμοφροσύνη.
Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή σάλπισε Αντίσταση με τη δράση του για την οργάνωση του αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας. Οι κομμουνιστές που δραπέτευσαν από τις εξορίες, καθώς και άλλοι που δρούσαν παράνομα, προχώρησαν στην ανασυγκρότηση του ΚΚΕ και στην οργάνωση της πάλης κατά των κατακτητών ιδρύοντας το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ, και ΕΑΜογενείς αντιστασιακές οργανώσεις για την επιβίωση του λαού μας και τη σωτηρία του από την πείνα, και για την απελευθέρωση της χώρας.
Σήμερα, 83 χρόνια μετά, όλες οι αστικές κυβερνήσεις της Ελλάδας (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), έχουν τεράστια ευθύνη γιατί δεν έθεσαν ποτέ ζήτημα πραγματικής διεκδίκησης για τις επανορθώσεις-πολεμικές αποζημιώσεις που έχουν αναγνωριστεί στις διεθνείς διασκέψεις (Παρίσι, Λονδίνο κ.ά.), στο όνομα της συμμετοχής στην καπιταλιστική ΕΕ και της συμμαχίας με τη Γερμανία, ενώ οι κυβερνήσεις της Ο.Δ. Γερμανίας αρνούνται να τις πληρώσουν στη χώρα μας.
Το Γερμανικό ΥΠΕΞ δημιούργησε το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον», μέσω του οποίου δίνουν ψίχουλα για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά και σε εβραϊκές κοινότητες, για την κατασκευή μνημείων με γερμανικά λεφτά, βεβηλώνοντας και με αυτό τον τρόπο την ιστορική μνήμη. Ευθύνη έχει και η Τοπική Διοίκηση, που αποδέχεται τη χρηματοδότηση προγραμμάτων αναθεώρησης της Ιστορίας.
Τέτοιο εγχείρημα διαστρέβλωσης της Ιστορίας του Β’ ΠΠ, μέσα από τη διδακτική ύλη στα σχολεία, είναι και το έργο «Μνήμες Κατοχής στην Ελλάδα».
Το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ σταθερά θέτουν το ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων σε όλες τις μεταπολεμικές ελληνικές κυβερνήσεις αλλά και σε διεθνή πλαίσια, όπως με κατάθεση από το ΚΚΕ στην Ευρωβουλή και την Κομισιόν αναφοράς για τις πολεμικές επανορθώσεις-αποζημιώσεις, την οποία απέρριψαν, ενώ δε στηρίχτηκε ούτε από την τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, για να διεκδικήσει η κυβέρνηση τις πολεμικές αποζημιώσεις, με καμπάνια που θα διαρκέσει όλη τη χρονιά.
...Υπάρχει ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ: Αυτός της τεράστιας πλειοψηφίας των εκμεταλλευομένων και καταπιεσμένων, αυτών που παράγουν τον πλούτο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ένωση του κεφαλαίου, για να έχουν την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, ώστε να οικοδομήσουν την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της φιλίας, της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, της ευημερίας και του σοσιαλισμού.
Το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη, με την πείρα των αγώνων του λαού μας, καλεί τους Αντιστασιακούς αγωνιστές και τις οικογένειές τους, τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης και του ΔΣΕ, να ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, που είναι μπροστάρης στον αγώνα του λαού ενάντια στο κεφάλαιο, στην εξουσία του, ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως παράρτημα Λάρισας καλούμε τον λαό και τη νεολαία να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη για τις γερμανικές επανορθώσεις-πολεμικές αποζημιώσεις συμμετέχοντας στην πολύμορφη δράση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, απαιτώντας από την κυβέρνηση άμεσα και χωρίς περιστροφές τη διεκδίκησή τους από την Ο.Δ. Γερμανίας, καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass