Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και σε πλημμυροπαθείς!

*ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΖΗΤΑ Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ *ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ *ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΑΑΔΕ

Δημοσίευση: 09 Απρ 2024 14:01

«Καμία τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δεν ισχύει. Μας εμπαίζει η κυβέρνηση». Οργή και αγανάκτηση από τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι έχουν αναρτηθεί και σε αυτούς εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για το 2024, αν και έχουν καταστραφεί πλήρως ή μερικώς τα σπίτια τους. Αρκετά τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας που έγιναν στην «Ε» από την περιοχή του Αγίου Θωμά, τη Νέα Σμύρνη και τις Εργατικές Κατοικίες Γιάννουλης, ενώ το θέμα έρχεται στη Βουλή με ερώτηση της γραμματέα της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελίας Λιακούλη - ανάλογη ερώτηση προανήγγειλε να καταθέσει και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Βασίλης Κόκκαλης.

Την ίδια ώρα, όμως, η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής στην πλατφόρμα «Αρωγή», δεν έλαβαν τα σχετικά εκκαθαριστικά.
«Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ αναρτώνται για τους πλημμυροπαθείς πολίτες της Π.Ε. Λάρισας, παρά την τροπολογία για απαλλαγή των ακινήτων σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω της πλημμύρας» καταγγέλλει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης προσθέτει πως «με έκπληξη, πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, διαπίστωσαν ότι αναρτήθηκαν εκκαθαριστικά σημειώματα ΕΝΦΙΑ για το 2024, με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης έως και τα τέλη Απριλίου, για κτίρια που έχουν καταστραφεί ή είναι ακατάλληλα για χρήση. Έχει προκληθεί μέγιστη αναστάτωση και ανησυχία στους πλημμυροπαθείς ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς στην ήδη δυσμενή οικονομική κατάσταση που βιώνουν και την πληθώρα εκκρεμοτήτων καταβολής των δικαιούμενων ενισχύσεών τους, καλούνται να καταβάλουν και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων για ακίνητα που δικαιούνται νόμιμη απαλλαγή καταβολής του ΕΝΦΙΑ. Δεδομένου ότι η κατάσταση δημιουργεί έντονα ερωτήματα και προβληματισμούς και απαιτούνται ξεκάθαρες απαντήσεις και λύσεις, θα φέρω άμεσα στη Βουλή το θέμα με την κατάθεση σχετικής ερώτησης. Όσο για την κυβέρνηση των «αρίστων», έχω μόνο μία λέξη: Ντροπή!» καταλήγει.
Εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Κ. Χατζηδάκη, ζητά η γραμματέας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγγελία Λιακούλη με ερώτησή της. Συγκεκριμένα του ζητά να απαντήσει αν ισχύει η θεσμοθετημένη τριετής απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και αν συμπεριλαμβάνει τους πλημμυροπαθείς το ευνοϊκό μέτρο του άρθρου 54 ν. 5087/2024.
Προηγουμένως, υπενθυμίζει, πως στο πλαίσιο των θεομηνιών «Daniel» και «Elias», τον περασμένο Σεπτέμβριο, και των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν στη Θεσσαλία, η Πολιτεία δυνάμει του άρθρου 54 του ν. 5087/2024 (ΦΕΚ A 25 - 16.02.2024), ορθώς, τροποποίησε τις μέχρι τότε σχετικές διατάξεις θεσπίζοντας, εκ νέου, την απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων του 2024, για τα ακίνητα των πληγέντων από φυσικές καταστροφές, με την εξής διατύπωση: «Σε περιοχές, οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του έτους εντός του οποίου επήλθε η καταστροφή και των δύο (2) επόμενων ετών», ενώ σε άλλο σημείο προβλέπεται πως η παραπάνω απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κοινοποιείται και στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.).

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΑΔΕ
Με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με την αποστολή εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ σε πλημμυροπαθείς της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα, η ΑΑΔΕ με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι οι πλημμυρόπληκτοι δεν υπέβαλαν αιτήσεις απαλλαγής στην πλατφόρμα «Αρωγή».
Αναλυτικότερα: Η διαδικασία απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 6 του ν. 4223/2013, όπως αυτό τροποποιήθηκε τελευταία φορά με το άρθρο 54 του ν. 5087/2024. Για καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ χορηγείται:
α) για τα κτίρια μετά του αναλογούντος οικοπέδου και
β) για τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε πληγείσες περιοχές, και πληρούν τις προϋποθέσεις απόδειξης της επικινδυνότητας ή ακαταλληλότητας ή καταστροφής κατά περίπτωση, και είναι διαθέσιμες γι’ αυτά οι προβλεπόμενες στον νόμο βεβαιώσεις. Με βάση τις αιτήσεις απαλλαγής που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα «Αρωγή» (arogi.gov.gr), η ΑΑΔΕ προχώρησε συνολικά σε απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2024 σε 11.230 ΑΦΜ, για 15.706 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί κτιρίων μετά του αναλογούντος οικοπέδου και σε 25.432 ΑΦΜ για 86.456 δικαιώματα ιδιοκτησίας επί αγροτεμαχίων. Αναλυτικά στον πίνακα οι απαλλαγές που δόθηκαν. Υπενθυμίζεται ότι όσοι πολίτες δεν έλαβαν απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για ακίνητά τους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές από 1/7/2023 και μετά, μολονότι πληρούν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, επειδή δεν υπέβαλαν αίτηση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ στην πλατφόρμα «Αρωγή», μπορούν να υποβάλουν αίτηση απαλλαγής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της φορολογικής του κατοικίας, προσκομίζοντας τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, σύμφωνα με την απόφαση Α. 1272/2019. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), στην εφαρμογή «Τα Αιτήματά μου», στη διαδρομή Κεφάλαιο / Αίτηση χορήγησης μείωσης ή απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass