Αναγκαίες οι μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων

ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 10 Απρ 2024 14:21

Προγραμματισμένη συνάντηση στη Βουλή με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, στην οποία συζητήθηκε το σύνολο των φλεγόντων ζητημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μαζί με τη γραμματέα της Κ.Ο. Ευαγγελία Λιακούλη.

Ειδικότερα, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως τόσο τα οικονομικά, όσο και τα θεσμικά αιτήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι στην Τ.Α. παραμένουν στο «συρτάρι» της αρμόδιας υπουργού, όπως και των προκατόχων της, σχεδόν 5 χρόνια τώρα, αφού ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης, πάντοτε αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τη ΝΔ».
Μεταξύ των ζητημάτων που τέθηκαν και συζητήθηκαν ήταν και το φλέγον θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ελλείψεις σε νευραλγικές υπηρεσίες των ΟΤΑ, οι οποίες επιτείνονται από την απαγόρευση των προσλήψεων και την εφαρμογή των μέτρων για την κινητικότητα.
Όπως, μάλιστα, τόνισε το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των εργαζομένων στους ΟΤΑ στον πρόεδρο και τη γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, καίριας σημασίας είναι και «η μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και η κατάργηση σχετικής διάταξης του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μ. Βορίδη, σύμφωνα με την οποία οι Δήμαρχοι σε όλη την επικράτεια υποχρεούνται να ασκούν υποχρεωτικά έφεση, σε θετικές δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την παραμονή στις υπηρεσίες των Δήμων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Τόσο ο πρόεδρος και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση, συμφώνησαν, επιπλέον, πως είναι επιτακτική και η κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» των ΟΤΑ που θεσμοθετήθηκαν από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ, οι οποίοι ωστόσο αποδεδειγμένα εξαρχής αποτέλεσαν «’’όχημα’’ διαφθοράς, συναλλαγής και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος», ενώ ειδική μνεία έγινε και για την ανάγκη τροποποίησης του νομοθετικού πλαισίου -θεσπισμένου πάλι επί των ημερών της ΝΔ- που «δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες και αρμοδιότητες των Ο.Τ.Α., εκχωρώντας τον μηχανολογικό τους εξοπλισμό σε ιδιώτες (!)».
Παράλληλα, συζητήθηκαν ζητήματα για τον εκσυγχρονισμό, αλλά και την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, την ανάγκη διατήρησης του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για όλους τους δικαιούχους, αλλά και την ένταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, στο καθεστώς ασφάλισης των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (Β.Α.Ε.).
Η συζήτηση συμπεριέλαβε και το πάγιο αίτημα των εργαζομένων, για τη μη εκχώρηση της Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων σε ιδιώτες, όπως και την ολοκληρωτική επιστροφή της αρμοδιότητας της Ανακύκλωσης στους Ο.Τ.Α., ενώ συζητήθηκαν και θέματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του μέτρου της αξιολόγησης, ειδικά ωστόσο προσαρμοσμένης στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της Αυτοδιοίκησης, αλλά και τη δίκαιη κατανομή των εκλογικών αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες.
Από την πλευρά της η τομεάρχης Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη δεσμεύτηκε για τη συνεχόμενη υποστήριξη και ανάδειξη στη Βουλή, όλων των θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όπως διαχρονικά έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ, που προγραμματικά θεωρεί πως η Αυτοδιοίκηση αποτελεί κομβικό ‘’εταίρο’’ και ουσιαστικό βραχίονα διακυβέρνησης της χώρας, στο πλαίσιο της αποκέντρωσης, όπως και της ελεύθερης έκφρασης των ‘’φωνών’’ των τοπικών κοινωνιών, με ένα κεντρικό κράτος που θα λειτουργεί υπέρ αυτών και όχι ερήμην τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass