Ασφαλτοστρώνεται αγροτικός δρόμος που συνδέει Αγιά με Αετόλοφο

*Συνάντηση χθες της Δημοτικής Αρχής με ιδιοκτήτες παρακείμενων χωραφιών

Δημοσίευση: 14 Απρ 2024 16:00

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη

Επιτόπια εξέταση των αιτημάτων ιδιοκτητών – καλλιεργητών των χωραφιών, που βρίσκονται κατά μήκος του υπό βελτίωση αγροτικού δρόμου Αγιάς (Πετρομάγουλα) – Αετολόφου, πραγματοποίησε χθες το πρωί ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Γκαρανέ, τον δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Αργυρούλη, τους προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγιάς και Αετολόφου, Γιώργο Κωστούλα και Σπύρο Ντελή αντίστοιχα, την προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, Αθανασία Μπαρτζώκα, και στελέχη της ανάδοχης του έργου εταιρείας.

Από την πλειοψηφία των καλλιεργητών εκφράστηκε η ανάγκη να πραγματοποιηθεί το έργο, οι περισσότεροι συμφώνησαν στα όρια μεταξύ δρόμου και κτημάτων, αλλά υπήρξαν από ορισμένους και ενστάσεις, για την έκταση που θα χρειαστεί να καταλάβει ο δρόμος, από τα κτήματά τους.
Η βελτίωση αφορά στην ασφαλτόστρωση του αγροτικού δρόμου, ο οποίος σημειωτέον βρίσκεται σε εκτός σχεδίου πόλης και εκτός οριοθέτησης οικισμών περιοχή, συνδέεται με υφιστάμενο συνεχές ασφαλτοστρωμένο δίκτυο και δεν εξυπηρετεί τη γενική κυκλοφορία, καθώς δεν αποτελεί μέρος του ευρύτερου οδικού δικτύου.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Αγροτικής Ανάπτυξη, κ. Γκαρανέ: «Η βελτίωση των υποδομών πρόσβασης προς τις αγροτικές καλλιέργειες και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις της περιοχής αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, στην ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων, καθώς και στην ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα και στην τοπική αγροτική οικονομία».
Η οδός που βελτιώνεται με την εκτέλεση εργασιών ασφαλτόστρωσης είναι συνολικού μήκους 3.682 μ. Ξεκινάει από τις πρώτες αγροτικές καλλιέργειες, νότια της πόλης της Αγιάς, και διασχίζει τα κτήματα της περιοχής, με κατεύθυνση νοτιοδυτική προς τον οικισμό του Αετολόφου.
Στην ίδια μελέτη περιλαμβάνεται και ο δρόμος που ξεκινάει από την κτηματική περιφέρεια νοτιοανατολικά της Αγιάς και αναπτύσσεται με νότια κατεύθυνση από τον κόμβο της παράκαμψης Αγιάς της επαρχιακής οδού Λάρισας-Αγιάς-Αγιοκάμπου, διασχίζει αγροτικές καλλιέργειες στις θέσεις «Μέλιος» και «Βάλτος», καταλήγοντας στη συνέχεια δυτικά στον αγροτικό δρόμο προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της Αγιάς. Το συνολικό της μήκος αυτού του αγροτικού δρόμου είναι 3.019,46 μ.ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΜΕΛΕΤΗ
Ο δρόμος Αγιά – Αετόλοφος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας, με ενιαίο πλάτος κυκλοφορίας 6,5 μέτρα. Αρχικά θα γίνει εκσκαφή και διάστρωση υποκείμενης
αμμοχάλικο. Η στρώση θα λειτουργήσει ως εξυγίανση του εδάφους και θα αποτελέσει άριστο υλικό έδρασης της οδοστρωσίας, για την οποία προβλέπεται μία στρώση βάσης και μία στρώση υπόβασης πάχους 10 εκ. εκάστη. Για την ασφαλτόστρωση θα διαστρωθεί μία τελική στρώση τάπητα κυκλοφορίας πάχους 5 εκ. Εκατέρωθεν των παραπάνω στρώσεων θα κατασκευαστούν ερείσματα πλάτους 0,50 μ., ώστε να προστατεύουν πλευρικά οι στρώσεις του οδοστρώματος από τη βλάστηση και την εισχώρηση εδαφικού υλικού, να εξασφαλίζεται ένα πρόσθετο ψυχολογικό περιθώριο άνεσης στον οδηγό, ενθαρρύνοντάς τον να εκμεταλλευτεί το σύνολο της λωρίδας του, και να εξασφαλίζεται χώρος για τοποθέτηση του εξοπλισμού της οδού, όπως πινακίδες, οριοδείκτες κ.λπ. Η επιφάνεια κυκλοφορίας θα διαγραμμιστεί με δύο συνεχείς γραμμές πάχους 10 εκ. στον άξονα της οδού και από μία γραμμή πάχους επίσης 10 εκ. σε κάθε οριογραμμή. Η επιτρεπόμενη ταχύτητα κυκλοφορίας σε μια τέτοια οδό είναι μικρότερη ή ίση των 50 χλμ./ώρα, οπότε σύμφωνα με τα ΟΜΟΕ - ΣΑΟ δεν τοποθετούνται στηθαία ασφαλείας, σε οδικά τμήματα με αυτήν την επιτρεπόμενη ταχύτητα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass