Εκθεση για τη σπουδαία προσφορά των φιλελλήνων

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΡΟΥΡΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΘΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 26 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

Δημοσίευση: 18 Απρ 2024 13:30

Εκθεση με τίτλο «Οι Φιλέλληνες και η προσφορά τους στους αγώνες του Έθνους» εγκαινιάστηκε χθες στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Λάρισας, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, και θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Απριλίου 2024.

Πρόκειται για μια έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εκθέματα της προσωπικής συλλογής του ιδιώτη συλλέκτη Συνταγματάρχη ε.α. κ. Βασιλείου Νικόλτσιου και υλικά εποχής της περιοχής Θεσσαλίας, ευγενικής διάθεσης και επιμέλειας του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας.
Σκοπός της έκθεσης, για την οποία μίλησε με τα καλύτερα λόγια ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, είναι η ανάδειξη της ηθικής και υλικής συμπαράστασης των φιλελλήνων κατά την περίοδο πριν και κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821.
«Είναι ένα οφειλόμενο χρέος σε όλους αυτούς που στη διάρκεια της επανάστασης του 1821 βοήθησαν τον Ελληνισμό που αγωνιζόταν για τα ιδανικά, τα οποία είχε πολλά χρόνια νωρίτερα, εκδηλώσει και δηλώσει και αποτυπώσει, το αρχαίο ελληνικό πνεύμα» δήλωσε σχετικά ο κ. Νικόλτσιος και πρόσθεσε πως «Μέσα από την έκθεση βλέπουμε τις ρίζες του φιλελληνισμού. Το πώς ξεκίνησε το ρεύμα αυτό στη διάρκεια της επανάστασης. Τα φιλελληνικά κομιτάτα. Τους φιλέλληνες που ήρθαν εδώ και πολέμησαν και πολλοί από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Μπορούμε να δούμε πώς έβλεπαν οι φιλέλληνες την Ελλάδα μέσα από αυτά τα οποία μας άφησαν παρακαταθήκη.
Το φιλελληνικό πνεύμα βέβαια δεν σταμάτησε μόνο στην περίοδο της Επανάστασης του 1821, αλλά συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της Κρητικής επανάστασης, στους Βαλκανικούς πολέμους, αλλά έχουμε ακόμα και τους σημερινούς φιλέλληνες. Στην προσπάθεια που κάνει η πατρίδα μας τους έχει απόλυτη ανάγκη. Υπάρχουν ακόμα φιλέλληνες, άνθρωποι που είναι εμποτισμένοι με ιδανικά της αρχαίας Ελλάδας. Αγαπούν την Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση την βοηθούν. Τους έχουμε ανάγκη, τους έχουμε δίπλα μας. Η έκθεση δηλώνει αυτό ακριβώς, πως όλους αυτούς τους ανθρώπους δεν πρόκειται να τους ξεχάσουμε».
Η διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού από την πλευρά της ανάφερε πως το μουσείο ανταποκρίθηκε για μια ακόμα φορά στην «πολύ τιμητική πρόσκληση της 1ης Στρατιάς». Σημείωσε πως τη δουλειά του κ. Νικόλτσιου πλαισιώνουν αντικείμενα φιλελληνικά από τις συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας «ακριβώς για να καταδείξουν τη σπουδαιότητα του κινήματος που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική προς ενίσχυση του αγώνα για ανεξαρτησία». Ανέφερε πως πρόκειται για μια έκθεση με έντονη επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση που θα την επισκεφτούν σχολεία και θα λάβουν όλες τις αναφορές και τα μηνύματα των αντικειμένων».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Κωνσταντάκος, πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον συλλέκτη Συνταγματάρχη ε.α. κ. Βασ. Νικόλτσιο και στη διευθύντρια του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού.
Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει σύντομη ξενάγηση και θα λειτουργεί καθημερινά από 10:00 έως 13:00 και 19:00 έως 20:30.
Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass