Ομόθυμη στήριξη των πλημμυροπαθών

* ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ * ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Δημοσίευση: 19 Απρ 2024 14:20

Στη Διαπαραταξιακή Επιτροπή, προκειμένου να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα, παραπέμφθηκε χθες από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας η πρόταση του δημάρχου, Θαν. Μαμάκου, προκειμένου ο Δήμος Λαρισαίων με ψήφισμά του να ζητήσει από την Κυβέρνηση να στηρίξει τους πλημμυροπαθείς με μέτρα, μεταξύ των οποίων η απαλλαγή όλων των πλημμυροπαθών συμπολιτών από τον ΕΝΦΙΑ.

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ξεκίνησε με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γαρυφαλλιά Καρυστιανού να καλωσορίζει τη δημοτική σύμβουλο Ιωάννα Καραβάνα, η οποία ορκίστηκε στη θέση του παραιτηθέντος πρώην δημάρχου, Απ. Καλογιάννη, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι ο δημοτικός σύμβουλος Δημ. Δεληγιάννης αναδείχθηκε συντονιστής της παράταξης «Συμπαράταξη Λαρισαίων».
Τόσο ο δήμαρχος όσο και ο κ. Δεληγιάννης αναφέρθηκαν στην προσφορά του κ. Καλογιάννη, για να ακολουθήσει παρέμβαση του κ. Μαμάκου για τους πλημμυροπαθείς και τις οικογένειές τους. Αναλυτικότερα, ο κ. Μαμάκος κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος, στο οποίο σημειώνεται ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στις διεκδικήσεις των πληγέντων, από τις τελευταίες θεομηνίες, συμπολιτών μας.
Ζητά από την Κυβέρνηση την άμεση εφαρμογή των ευνοϊκών μέτρων του άρθρου 54 του ν. 5087/2024, που θεσμοθέτησε την τριετή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των πολιτών που επλήγησαν.
Επισημαίνει, επίσης, την αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών καταβολής της κρατικής αρωγής, καθώς εκκρεμεί για πολλούς ακόμη η καταβολή των ενισχύσεων που δικαιούνται, με αποτέλεσμα να εντείνεται η δυσχερής οικονομική τους κατάσταση.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά από την Κυβέρνηση την επανεξέταση της δυνατότητας απαλλαγής όλων των πλημμυροπαθών, με διεύρυνση των όρων ένταξής τους στο νομικό πλαίσιο, με δεδομένη την τεράστια οικονομική επιβάρυνση όσων είδαν τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους να καλύπτονται από το νερό.
Ταυτόχρονα, το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να εφαρμοστεί ο νόμος, σύμφωνα με τον οποίο καθορίζονται ως δικαιούχοι ειδικού ποσοστού για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 μαθητές και απόφοιτοι Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων περιοχών που έχουν πληγεί εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει ώστε να τηρηθούν οι στοιχειώδεις κανόνες αξιοκρατίας και ισονομίας για τους μαθητές και τις μαθήτριες των πλημμυροπαθών περιοχών μας».
Ο κ. Δεληγιάννης, σημειώνοντας ότι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής κινείται στη σωστή κατεύθυνση, παρατήρησε την αντίθεση στην πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής να τροποποιήσει απόφαση για την υποστήριξη πλημμυροπαθών οικογενειών από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, θέτοντας εισοδηματικά κριτήρια.
Για ελιγμό της Δημοτικής Αρχής έκανε λόγο ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Π. Κρίκης, προσθέτοντας ότι η Δημοτική Αρχή «παίζει στις πλάτες των πλημμυροπαθών», για να καταλήξει πως συμφωνεί με την πρόταση της Δημοτικής Αρχής. Επί της πρότασης της Δημοτικής Αρχής, η σύμβουλος Νικολέττα Μπασδέκη πρότεινε να προστεθεί το σκέλος της προστασίας των πλημμυροπαθών με αφορμή θέματα πλειστηριασμών κ.λπ.
Ο κ. Μαμάκος δευτερολογώντας αντιπρότεινε την παραπομπή του ψηφίσματος στη Διαπαραταξιακή, προκειμένου να εκδοθεί ομόφωνο ψήφισμα, πρόταση που έκαναν αποδεκτή οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Τελικά η εισήγηση εγκρίθηκε με την πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 480 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ
Σε ό,τι αφορά την τροποποίηση παλαιότερης απόφασης του Δήμου Λαρισαίων για την υποστήριξη πλημμυροπαθών οικογενειών από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, ο αντιδήμαρχος Παν. Δαλαμπύρας σημείωσε ότι οι μεταβολές αποτελούν εισήγηση υπηρεσιακών παραγόντων, διευκρινίζοντας ότι από τις 280 οικογένειες που στήριζε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρισας, σήμερα καλείται να στηρίξει επιπλέον 480 οικογένειες πλημμυροπαθών.
Ο προϊστάμενος της Κοινωνικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι η εισήγηση δεν προβλέπει εξαίρεση των πλημμυροπαθών, αλλά οι ωφελούμενοι να πληρούν όλοι τα ίδια οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Τόσο ο κ. Δεληγιάννης όσο και ο κ. Κρίκης επέκριναν τον αντιδήμαρχο για την εισήγησή του, κάνοντας λόγο για ισοπεδωτική πολιτική με περιπτωσιολογίες.
Ο κ. Μαμάκος σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη από την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, η οποία, όπως είπε, στη σπουδή της να δείξει κοινωνικό πρόσωπο, έλαβε μια απόφαση η οποία έχει προβλήματα στην εφαρμογή της, για να καταλήξει υποστηρίζοντας τα κριτήρια που έθεσε η Κοινωνική Υπηρεσία, περί ελέγχου των στοιχείων των ωφελουμένων, με απώτερο σκοπό την επιβίωση του Παντοπωλείου. Στο πλαίσιο της χθεσινής συνεδρίασης μεταξύ άλλων ήταν προγραμματισμένο να συζητηθούν το Δίκτυο Πόλεων κι ο νέος κανονισμός λειτουργίας, ενώ συζητήθηκε και ψήφισμα φορέων του ΚΕΘΕΑ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass