Καλό το θετικό κλίμα, παραμένει επικίνδυνος ο αναθεωρητισμός

ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑHEPA ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΤΟ ΥΠΑΡΧΟΝ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Δημοσίευση: 24 Απρ 2024 13:10

«Η μη έγκαιρη διάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και η θέσπιση ιεραρχημένων εθνικών στόχων, αποδεκτών από το πολιτικό - στρατιωτικό κατεστημένο και την κοινωνία θα θέσει σε κίνδυνο τους εθνικούς μας στόχους» τόνισε ο αντιστράτηγος ε.α. Δημόκριτος Ζερβάκης, καταγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, κυρίως λόγω της αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής.

O κ. Ζερβάκης, πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Κυπριακής Δημοκρατίας και επίτιμος διοικητής της 1ης Στρατιάς/EU OHQ, όπως και ο διευθυντής Έρευνας και Ανάλυσης του Strategy International Ιωσήφ Δεμερτζής αποτέλεσαν τους βασικούς εισηγητές της ημερίδας που διοργάνωσαν η ΑHEPA Λάρισας HJ -26 «Peter Baltis» και το Strategy International, με θέμα «Οι προκλήσεις για τον ελληνισμό στο υπάρχον γεωστρατηγικό περιβάλλον».
Η ημερίδα, που έγινε χθες το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους των διοργανωτών ο συντονιστής της εκδήλωσης, Αλέξ. Λαχανάς.
Στην εισήγησή του ο κ. Ζερβάκης περιέγραψε αρχικά το υφιστάμενο γεωστρατηγικό περιβάλλον επικεντρώνοντας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ καταγράφοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνισμός, κυρίως λόγω της αναθεωρητικής τουρκικής πολιτικής, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι είναι εν γένει θετικό να υπάρχει «καλό κλίμα», αλλά «ιστορικά μετά από κάθε κρίση με την Τουρκία ακολουθεί περίοδος «εναγκαλισμών», οι οποίες αξιοποιούνται από αυτή για περαιτέρω αναβάθμιση των διεκδικήσεών της, αλλά και επαύξηση των δυνατοτήτων της».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, επισήμανε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε το επί 50 έτη υπαρκτό πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής του 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία». Ενώ αναρωτήθηκε «κατά πόσο είμαστε έτοιμοι ως ελληνισμός να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που έρχονται, καθώς η ενίσχυση της αναθεωρητικής πολιτικής της Αγκύρας μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στο προσεχές μέλλον θα κληθεί αυτός να κάνει επιλογές, προσμετρώντας τα κέρδη και τις ζημιές της κάθε επιλογής.
Η μη έγκαιρη διάγνωση του διεθνούς περιβάλλοντος και η θέσπιση ιεραρχημένων εθνικών στόχων, αποδεκτών από το πολιτικό - στρατιωτικό κατεστημένο και την κοινωνία θα θέσει σε κίνδυνο τους εθνικούς μας στόχους. Συνεπώς, αποτελεί αναγκαιότητα για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία η συνέχιση της ενίσχυσης και αναβάθμισης των Ενόπλων τους Δυνάμεων, με τη διάθεση των απαραίτητων εθνικών πόρων για ενίσχυση των αποτρεπτικών - αμυντικών δυνατοτήτων τους».
Στην ομιλία του ο κ. Δεμερτζής, μεταξύ άλλων, σημείωσε ότι διαχρονικό στοιχείο είναι η σύναψη συμμαχιών και συνθηκών που υποβοηθούν και μεγαλώνουν την επιρροή και την ασφάλεια της Ελλάδος, ενώ και οι οικονομικοί παράγοντες αποτελούν ένα άλλο δομικό στοιχείο της γεωστρατηγικής. Τόνισε, τέλος, ότι μεγάλο κομμάτι της γεωστρατηγικής για τον ελληνισμό πρέπει να είναι το κομμάτι της πολιτισμικής επιρροής και συνάμα της ιδεολογικής επιρροής και επικράτησης, κάτι που διαχρονικά επηρεάζει την τύχη των κρατών. Η ημερίδα που τελούσε υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Παιδείας, ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις παρισταμένων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass