Κορυφώνεται η αγωνία για την τιμή του οβελία

ΠΟΙΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΕΝΟΨΕΙ ΠΑΣΧΑ

Δημοσίευση: 25 Απρ 2024 14:22

Του Γιώργου Ρούστα
Ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές των καταναλωτών με τα κρεοπωλεία, αναφορικά με τη διάθεση και την τιμή του πασχαλινού οβελία, καθώς από βδομάδα θα ξεκινήσουν οι παραγγελίες και ήδη αρκετοί προβαίνουν σε έρευνα αγοράς.

Όσο οι κρεοπώλες θα συνιστούν υπομονή και θα εμφανίζονται απρόθυμοι να δώσουν τιμή, τόσο ο καταναλωτής θα είναι μπερδεμένος. Από τη μία ακούει το Υπουργείο Ανάπτυξης να μιλά για τιμή γύρω στα 10€ και από την άλλη, ακούει τον κτηνοτρόφο να μιλά για ελλείψεις αμνοεριφίων, οι οποίες θα οδηγήσουν την τιμή στα 13 - 14€. Ψύχραιμοι παράγοντες της αγοράς πάντως δηλώνουν στην «Ε» ότι θα υπάρχουν αρνιά για όλα τα βαλάντια. Αρνιά που εισάγονται από Βαλκανικές χώρες και σφάζονται στον νομό θα διατίθενται φθηνότερα από ότι τα ελληνικά.
Ανάλογη τύχη θα έχουν και τα αρνιά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, σε σχέση με τα κρεοπωλεία της γειτονιάς, καθώς αυτά έχουν κλείσει από καιρό τις σχετικές συμφωνίες, ενώ θεωρούν τον φθηνό οβελία «προωθητική ενέργεια για τα υπόλοιπα πασχαλινά προϊόντα».
Οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι υπενθυμίζουν ότι δεν μπορούν να πωλήσουν το αρνί κάτω από 8€, καθώς δεν θα καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι δεν θέλησαν να ρισκάρουν κι από τη στιγμή που δέχτηκαν καλές προσφορές για το καθολικό Πάσχα, φρόντισαν να πουλήσουν όσα περισσότερα αρνιά μπορούσαν. Δεν τους συμφέρει να ασχοληθούν με την πάχυνση αρνιών στα 10 και 15 κιλά, καθώς το κόστος είναι υψηλό, χάνουν το γάλα που χρειάζεται το νεαρό ζώο για να μεγαλώσει και η τελική τιμή που απολαμβάνουν είναι χαμηλή. Από την πλευρά τους οι έμποροι στην παρούσα φάση δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες και δοκιμάζουν τις αντοχές του Έλληνα κτηνοτρόφου, ο οποίος φοβάται μην του μείνουν τα αρνιά απούλητα.
 Όσον αφορά στις τιμές, μια πρώτη ένδειξη θα έχουμε παραδοσιακά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν κορυφωθούν οι σφαγές. Στην τελική τιμή του οβελία πρέπει να συνυπολογιστεί το κέρδος των επαγγελματιών που μεσολαβούν από το μαντρί στο …ράφι. Δηλαδή ένα ευρώ περίπου τα έξοδα σφαγής και μεταφοράς, συν 50 λεπτά οι δύο τουλάχιστον μεσάζοντες που χρειάζονται για να μεταφέρουν το αρνί στο κρεοπωλείο και τουλάχιστον 1-1,5€ το κέρδος του κρεοπώλη. Γι’ αυτό και αρκετοί κάτοικοι των χωριών προμηθεύονται απευθείας το αρνί από τον κτηνοτρόφο, αφού προηγουμένως ο τελευταίος αναλάβει τη σφαγή, γλιτώνοντας αμφότεροι τα έξοδα των μεσαζόντων!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass