Εξαρση εργατικών ατυχημάτων

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ «ΚΟΚΤΕΪΛ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΣΕΤΕΕ *ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

Δημοσίευση: 26 Απρ 2024 16:15

«Το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, 41 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στη δουλειά, 31 εργαζόμενοι το 2021 και σύμφωνα με έρευνα της ΟΣΕΤΕΕ, το 2022 άλλοι 104 έχασαν τη ζωή τους, το 2023 179 και φέτος 38 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους.

Στον αγροτικό κλάδο, αντίστοιχα, 27 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους στο αγρόκτημα το 2022 (έρευνα ΟΣΕΤΕΕ), 44 το 2023 (έρευνα ΟΣΕΤΕΕ), ενώ φέτος έχασαν τη ζωή τους στο αγρόκτημα 11 εργαζόμενοι» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ) Ανδρέας Στοϊμενίδης, σημειώνοντας την «κλιμάκωση των εργατικών ατυχημάτων» και παρατηρώντας ότι από το 2022 έως το 2023 αυξήθηκαν τα εργατικά δυστυχήματα κατά 70%.
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία Ανδρ. Στοϊμενίδης αποτέλεσε τον κεντρικό ομιλητή στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στο συγκρότημα «Γαιόπολις» (πρώην ΤΕΙ) το Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η ΟΣΕΤΕΕ, με θέμα «Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων στον αγροτικό τομέα», που ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, η οποία τιμάτε στις 28 Απριλίου.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμούς που απηύθυναν ο πρόεδρος του Τμήματος Δημ. Καντάς, κάνοντας αναφορά στην ιστορία του Τμήματος, το οποίο φέτος θα έχει τους πρώτους αποφοίτους με πέντε έτη σπουδών, μετά την ένταξή του στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάνν. Στεφανίδης τόνισε τη σημασία της ασφάλειας στον πρωτογενή τομέα, ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Βαγγ. Αποστόλου χαρακτήρισε κομβικής σημασίας τη συνεργασία Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα θέματα υγείας ασφάλειας, ενώ την ίδια ανάγκη σημείωσε και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων Κων. Βλαχούλης.

ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ο κ. Στοϊμενίδης εισηγήθηκε το θέμα «Η υγεία και ασφάλεια στην εργασία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Το Ελληνικό ζήτημα-αγροτικός τομέας-κλιματική κρίση».
Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι ο «αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους εργαζόμενους υπερβαίνει κατά πολύ», σύμφωνα και με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, «σε υπερβολική ζέστη, δημιουργώντας ένα «κοκτέιλ κινδύνου», που οδηγεί σε μια σειρά επικίνδυνων συνθηκών για την υγεία».
Η έκθεση, σημειώνει, ότι πολλές καταστάσεις υγείας των εργαζομένων έχουν συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών παθήσεων, των αναπνευστικών παθήσεων, της νεφρικής δυσλειτουργίας και των συνθηκών ψυχικής υγείας.
Ο αντίκτυπος περιλαμβάνει: 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, με περισσότερους από 18.960 θανάτους που σχετίζονται με την εργασία ετησίως από μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος.
1,6 δισεκατομμύρια είναι πιθανό να εκτεθούν στην ατμοσφαιρική ρύπανση του χώρου εργασίας, με αποτέλεσμα έως και 860.000 θανάτους που σχετίζονται με την εργασία μεταξύ εργαζομένων σε εξωτερικούς χώρους ετησίως.
Πάνω από 870 εκατομμύρια εργαζόμενοι στη γεωργία πιθανόν να εκτεθούν σε φυτοφάρμακα, με περισσότερους από 300.000 θανάτους να αποδίδονται σε δηλητηρίαση από φυτοφάρμακα ετησίως.
15.000 θάνατοι που σχετίζονται με την εργασία κάθε χρόνο λόγω έκθεσης σε παρασιτικές και μεταδιδόμενες ασθένειες. «Είναι σαφές ότι η κλιματική αλλαγή δημιουργεί ήδη σημαντικούς πρόσθετους κινδύνους για την υγεία των εργαζομένων». «Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη αυτές τις προειδοποιήσεις. Οι προβληματισμοί για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία πρέπει να γίνουν μέρος των απαντήσεών μας στην κλιματική αλλαγή - τόσο στις πολιτικές όσο και στις δράσεις. Η εργασία σε ασφαλή και υγιή περιβάλλοντα αναγνωρίζεται ως μία από τις θεμελιώδεις αρχές και δικαιώματα της Δ.Ο.Ε. στην εργασία. Πρέπει να τηρήσουμε αυτήν τη δέσμευση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, όπως και σε κάθε άλλη πτυχή της εργασίας».
Η έκθεση διερευνά επίσης τις τρέχουσες αντιδράσεις των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης ή της δημιουργίας νέας νομοθεσίας, κανονισμών και καθοδήγησης και βελτίωσης στρατηγικών μετριασμού του κλίματος -όπως μέτρα ενεργειακής απόδοσης- σε εργασιακά περιβάλλοντα. Ο ομιλητής έκανε αναφορά στους οκτώ κυριότερους, θανατηφόρους παράγοντες, στις βασικές αιτίες έξαρσης εργατικών δυστυχημάτων και ολοκλήρωσε την εισήγησή του με τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για «μέτρα και πολιτικές που θα συνέβαλαν στη δημιουργία μιας εθνικής κουλτούρας και θα αντιμετώπιζαν τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ
Ακολούθησε συζήτηση στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας, όπου η δρ Αντιγόνη Μπίσκα (Επιθεώρηση Eργασίας - ΤΣΕΑΥΕ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας) με εισήγησή της αναφέρθηκε στους κινδύνους από τη μη τήρηση των κανόνων ασφάλειας κατά την εργασία στον πρωτογενή τομέα, στα αποτελέσματα των εργατικών ατυχημάτων (τραυματισμοί, απώλεια ζωής, προβλήματα υγείας κ.ά.), για να σταθεί στα μέτρα πρόληψης, ενώ, τέλος, παρουσίασε την ισχύουσα νομοθεσία, αλλά και στατιστικά στοιχεία στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδας Ιωάνν. Μπούρας αναφέρθηκε στους κινδύνους των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και στις συνθήκες στον χοιροτροφικό κλάδο, ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους φοιτητές και φοιτήτριες τούς συνέστησε να αγαπήσουν τον κλάδο τους, και σημείωσε, επίσης, την ανάγκη συνεργασίας εκπαιδευτικού ιδρύματος και παραγωγικών μονάδων προς όφελος των σπουδών.
Η καθηγήτρια του Τμήματος Ε.Z. Παραγωγής Βάσω Σπύρου έκανε εκτενή αναφορά στις ζωονόσους και στις επιπτώσεις τους, κάνοντας λόγο γιο «πληγή στη δημόσια υγεία», για να αναφερθεί σε «πρωτιές» της Ελλάδας στη ζωονοσογόνο φυματίωση, αλλά και στα αυξημένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία μετά και τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ε.Z. Παραγωγής Δημ. Γαλαμάτης σημείωσε την ανάγκη ένταξης του μαθήματος Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα και στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των φοιτητών/-τριών υπογράμμισε την ανάγκη τριών θεσμικών αλλαγών: Της ένταξης των αποφοίτων του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στις επιτρεπόμενες ειδικότητες Τεχνικών Ασφαλείας στον κλάδο της Γεωργίας, της Κτηνοτροφίας (γενικά του πρωτογενούς τομέα), με προϋπηρεσία ενός έτους. Της απευθείας πιστοποίησης εκπαιδευτικής επάρκειας εκπαιδευτών ενηλίκων των αποφοίτων του Τμήματος Ε.Ζ. Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ένταξή τους παράλληλα στο Μητρώο του ΕΟΠΠΕΠ. Τέλος, την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας από το Τμήμα Ε.Ζ. Παραγωγής προς την Ε.Ε., για αναγνώριση και βράβευση καλής πρακτικής της ένταξης στο Πρόγραμμα Σπουδών μαθήματος για την Υγεία και την Ασφάλεια στις Κτηνοτροφικές Πρακτικές.
Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δημ. Ντογκούλης με αφορμή και τα αυξημένα εργατικά ατυχήματα στον πρωτογενή τομέα, «6 με 10 αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τραυματιστεί κατά την εργασία τους» όπως είπε χαρακτηριστικά, τόνισε πως η εργασία στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις εντάσσεται στα βαρέα επαγγέλματα.
Την εκδήλωση, στην οποία χορηγός επικοινωνίας ήταν η «Ε» και συντόνισε ο δημοσιογράφος Κων. Γκιάστας, παρακολούθησαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος, καθηγητές και καθηγήτριες, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γιώργος Μιχαλόπουλος.
Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass