Τα βαφτιστήρια κινούν την αγορά

*Κορυφώνεται η κίνηση σε κηροπωλεία, καταστήματα υποδημάτων και ενδυμάτων *Σε πασχαλινούς ρυθμούς αρτοποιεία και ζαχαροπλαστεία *Ανοιχτά και σήμερα Κυριακή τα καταστήματα

Δημοσίευση: 28 Απρ 2024 13:25

Της Νατάσας Πολυγένη
Λαμπάδα, παπούτσια, ρούχα, τσουρέκια και αυγά σοκολατένια.

Αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των καταναλωτών αυτές τις μέρες, που σπεύδουν στην αγορά να πράξουν τα δέοντα για τα βαφτιστήρια.
Παρά την ακρίβεια και τη γενικότερη οικονομική δυσπραγία, οι νονοί τηρούν το έθιμο. Ήδη από χθες, Σάββατο του Λαζάρου, η κίνηση στην αγορά ήταν αυξημένη και αναμένεται να κορυφωθεί μέχρι τα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, όπου θα καταβληθεί το δώρο του Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.
Η αγορά έτοιμη από μέρες και αναμένει να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία, με τιμές για όλα τα βαλάντια.
Η ιδιοκτήτρια κεντρικού καταστήματος υπόδησης κ. Μαρία Παπάζογλου μιλώντας στην «Ε» διαπιστώνει ότι ο κόσμος έχει πράγματι δυσκολίες, ωστόσο φροντίζει πάντα να κάνει το καλύτερο δυνατό.
Για την αγοραστική κίνηση, που έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά, όπως λέει, αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα και παρατηρεί πως: «Ο κόσμος προσπαθεί να είναι πιστός στην υποχρέωσή του σαν νονοί προς τα βαφτιστήρια τους, όμως παρατηρείται πως πολλοί δυσκολεύονται οικονομικά και δεν μπορούν να λειτουργήσουν όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πιστεύουμε ότι θα είναι μια καλή Μεγάλη Εβδομάδα και οι καταναλωτές θα ανταποκριθούν μετά τα δώρα, που προσφέρουν στα βαφτιστήρια τους. Οι τιμές και φέτος είναι συγκρατημένες, ο κόσμος επιλέγει μεσαίες προς χαμηλές τιμές για τα παπούτσια, σίγουρα κάτω από 50 ευρώ, γιατί θέλει να πάρει και τη λαμπάδα, το αυγό και το τσουρέκι για το βαφτιστήρι του».
Όσον αφορά τις λαμπάδες, υπάρχουν σε αφθονία στην πόλη, σε διάφορα καταστήματα, είτε στα πασχαλινά παζάρια συλλόγων, που υλοποιούνται αυτές τις μέρες σε υπαίθριους χώρους της πόλης, με τιμές που ξεκινούν από τα 7 ευρώ και κυμαίνονται μέχρι 25 ευρώ περίπου για τις χειροποίητες, ενώ οι τιμές είναι πιο αυξημένες για τις παιχνιδολαμπάδες, που πωλούνται σε καταστήματα παιχνιδιών και εκεί μπορεί να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 50 ευρώ.
Η Αλεξάνδρα Παπακώστα, μαμά και νονά, που βγήκε χθες νωρίς το πρωί στην αγορά, για να προμηθευτεί τα απαραίτητα για το βαφτιστήρι της, εξηγεί ότι έχει επιλέξει να αγοράσει ένα καλό ρούχο και παπούτσια για να προσφέρει σε αυτό και μία λαμπάδα με οικονομική τιμή. Συγκεκριμένα, τόνισε πως: «Νομίζω ότι έχει περάσει πλέον η μόδα της παιχνιδολαμπάδας. Το βλέπω και στα δικά μου παιδιά. Κυρίως οι μικρές ηλικίες εντυπωσιάζονται από αυτές, αλλά τα παιδιά από 8 ετών και άνω συνήθως ενθουσιάζονται με τα παπούτσια που θα τους πάρεις.
Η αλήθεια είναι πως τα παπούτσια θα τα φορέσουν και θα τους μείνουν κιόλας… Άρα επενδύεις σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και λιγότερο σε μια ακριβή λαμπάδα. Εγώ προσωπικά αυτό σκέφτομαι για το βαφτιστήρι μου. Παιχνίδι τα Χριστούγεννα, ρούχα και παπούτσια το Πάσχα. Νομίζω ότι αν ένας νονός διαθέσει από 80 έως 100 ευρώ, μπορεί να πάρει στο βαφτιστήρι του τα πάντα, γιατί υπάρχουν πολλές επιλογές. Φυσικά εννοείται και πολύ φθηνότερα ή πολύ ακριβότερα, ανάλογα με το τι μπορεί να διαθέσει κανείς».
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ ΚΑΙ ΑΥΓΑ
Το τσουρέκι είναι, επίσης, ένα από τα βασικά πασχαλινά προϊόντα στη λίστα του νονού και των κουμπάρων, αφού είθισται να γίνονται ανταλλαγές τέτοιων εδεσμάτων.
Ο πρόεδρος των αρτοποιών Λάρισας κ. Αλέξανδρος Γκούλιος αναφέρει ότι οι τιμές στα τσουρέκια και στα πασχαλινά κουλούρια είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Δηλώνει, συγκεκριμένα, τα εξής: «Το τσουρέκι θα το βρει κανείς στους φούρνους στα 6 με 7 ευρώ το τεμάχιο -το κιλό κοστίζει από 12 έως 14 ευρώ- και τα κουλούρια πωλούνται στα 12 με 13 ευρώ το κιλό.
Η κίνηση θα κορυφωθεί μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς οι περισσότεροι προγραμματίζουν να τα προμηθευτούν τη μέρα που προγραμματίζουν την επίσκεψη στα βαφτιστήρια, καθώς ξέρουν ότι θα τα πάρουν φρέσκα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε και περιμένουμε τους καταναλωτές, όπως πάντα, με προϊόντα φτιαγμένα με τα πιο αγνά υλικά».
Τελευταίο στη λίστα, αλλά δίχως να λείπει ποτέ, είναι το σοκολατένιο αυγό, του οποίου η τιμή φέτος έχει πάρει την ανιούσα, λόγω της υψηλής τιμής του κακάο. Βέβαια και σε αυτήν την περίπτωση όλα εξαρτώνται από το τι θέλει να διαθέσει κάποιος, καθώς υπάρχουν τιμές για όλα τα πορτοφόλια.
Συνήθως, τα σοκολατένια αυγά, που πωλούνται σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία, είναι πιο «τσουχτερά» στην τιμή, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω των υλικών που χρησιμοποιούνται, αλλά και των περίτεχνων σχεδίων τα κοσμούν.
Στα σούπερ μάρκετ η τιμή ενός σοκολατένιου αυγού μπορεί να ξεκινά από τα 4 ευρώ και ίσως και λίγο χαμηλότερα, αφού πλέον εντάσσεται στο περιβόητο «Καλάθι του Νονού». Η αγορά, πάντως, θα είναι ανοιχτή και σήμερα Κυριακή των Βαΐων, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass