ΕΛΕΓΧΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Εφοδοι στους αγρούς για παράνομη εργασία αλλοδαπών

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2013 20:14 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:26
 
Γενικό «ξεσκόνισμα» αλλοδαπών, που εργάζονται στην περιοχή Ελασσόνας, επιχειρείται το τελευταίο διάστημα με μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον έλεγχό τους και τη σύλληψη όσων εργάζονται παράνομα, καθώς και των Ελλήνων που τους απασχολούν, με επικεφαλής το Τμήμα Δίωξης Λαθρομεταναστών Ελασσόνας. Το τελευταίο διάστημα έγιναν 40 προσαγωγές και μία περίπτωση στάλθηκε στο αυτόφωρο. Επρόκειτο για τη σύλληψη τριών αλλοδαπών που εργάζονταν σε καπνά έναντι 20 ευρώ μεροκάματου και του εργοδότη τους.
Κύκλοι της αστυνομίας, υπογράμμιζαν ότι είναι μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτού του είδους, όχι μόνο στον νομό Λάρισας, αλλά και στον θεσσαλικό χώρο, με ευρείς ελέγχους, δηλαδή για τυχόν παράνομα εργαζόμενους αλλοδαπούς, αλλά και το αν βρίσκονται νόμιμα στην Ελλάδα, όχι μόνο στον νομό Λάρισας, αλλά και στον θεσσαλικό χώρο.
Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, που συγκέντρωσε η «Ε», έγιναν έφοδοι αστυνομικών δυνάμεων, κυρίως σε δύο χωριά, στην Ολυμπιάδα, όπου ζουν και εργάζονται μερικές εκατοντάδες Βούλγαροι υπήκοοι (!) και στο Δαμάσι. Ισχυρή αστυνομική δύναμη μετέβη στην Ολυμπιάδα και έλεγξε κάθε αλλοδαπό που εύρισκε χωριστά. Με τη χρήση και της τεχνολογίας και των αυξημένων δυνατοτήτων των ελεγκτικών αρχών, έγινε έλεγχος Σένγκεν, δηλαδή αν διώκονται ή απασχολούν με διεθνή εντάλματα οι αλλοδαποί και στη συνέχεια ο έλεγχος των νομιμοποιητικών εγγράφων, που είχε ο καθένας και ακολούθησαν 40 προσαγωγές. Παράλληλα, ενημερώνεται και η κεντρική βάση δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ., για διασταύρωση στοιχείων. Αυτό σήμαινε κράτηση στο τμήμα, για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν, ώστε να διασταυρωθούν στοιχεία ταυτότητας και γενικά να διαπιστωθεί το νόμιμο της παραμονής και εργασίας. Συνολικά, το τελευταίο τρίμηνο, οι προσαγωγές ξεπέρασαν τις 500, στην ευρύτερη περιοχή Ελασσόνας.
Επίσης, έγινε έφοδος στην πλατεία στο Δαμάσι, έγιναν έλεγχοι και 7 προσαγωγές, που κατέληξαν σε μία σύλληψη. Το ζήτημα αφορά δύο κατηγορίες εργαζομένων ως εργάτες γης: Εκείνους που προέρχονται από χώρες της Ε. Ε. (συνήθως Βουλγαρία, Ρουμανία) και από τρίτες χώρες, που στην περίπτωση του ν. Λάρισας είναι κυρίως Αλβανοί υπήκοοι. Αστυνομικοί, που γνωρίζουν τις διαδικασίες και ασχολούνται με τέτοια θέματα, τόνιζαν ότι σε όλες τις περιπτώσεις, για να εργαστεί ο αλλοδαπός χρειάζονται άδειες και ασφάλιση ως εργαζόμενου. Για τους πολίτες της Ε.Ε. απαιτείται άδεια διαμονής ευρωπαίου πολίτη από την οικεία αστυνομική διεύθυνση και ασφάλιση (ΟΓΑ εφόσον πρόκειται για αγροτικές εργασίες), για τους πολίτες τρίτων χωρών (π.χ. Αλβανίας) δεν αρκεί η τουριστική βίζα για να πιάσουν δουλειά, χρειάζεται και σε αυτή την περίπτωση άδεια διαμονής και ασφάλιση.
Ο εργοδότης, με τη σειρά του, πρέπει να τηρήσει τις διαδικασίες, π. χ. κάνει υπεύθυνη δήλωση κλπ. Αν καταληφθεί να απασχολεί εργαζόμενους χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες και ασφάλιση, πάει στο αυτόφωρο. Πέραν αυτών, ενημερώνεται από την αστυνομία και το Σώμα Επιθεωρητών και το προβλεπόμενο πρόστιμο σε βάρος του εργοδότη, για κάθε αλλοδαπό που απασχολεί παράνομα, είναι εξοντωτικό και φτάνει στο ποσό των 5.000 ευρώ, το κεφάλι!
ΤΟ ΕΡΓΟΣΗΜΟ
Βεβαίως, το ζητούμενο είναι η πληρωμή του εργόσημου, από πλευράς εργοδότη, για τα ασφαλιστικά ταμεία, που μονίμως, τα περισσότερα έχουν έλλειμμα (π. χ. ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι έλεγχοι της ΕΛΑΣ στην Ελασσόνα προκάλεσαν τις πιέσεις πολιτικών παραγόντων, με αναφορές στην οικονομική κρίση…
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass