ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΑΛΚΙΩΤΗ ΔΙΚΗΓΟΡΟ, ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟ

Πλατεία Δημήτρη Χατζηγιάννη στη Χάλκη

Δημοσίευση: 13 Σεπ 2013 2:58 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:35
Πλατεία Δημήτρη Χατζηγιάννη, θα ονομάζεται πλέον αυτή της τοπικής κοινότητας Χάλκης, του Δήμου Κιλελέρ, την οποία εγκαινίασε χθες η δημοτική αρχή με την ευκαιρία ολοκλήρωσης των εργασιών ανακατασκευής της.
Το όνομα δόθηκε μετά από ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Χάλκης και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ, τιμώντας έτσι τον Δημήτρη Χατζηγιάννη, Χαλκιώτη δικηγόρο, γόνο οικογένειας κολίγων, τέως δήμαρχο Λαρισαίων, βουλευτή, υπουργού και υπερασπιστή των δικαιωμάτων των ακτημόνων καλλιεργητών της Θεσσαλίας, ο οποίος αγωνίστηκε για την κατάργηση των τσιφλικιών και τη διανομή της γης στους καλλιεργητές της.
«Υπήρξε πολυσχιδής προσωπικότητα και άνθρωπος του οποίου το όραμα και το έργο για τους ακτήμονες αγρότες, θα ακτινοβολεί εις το διηνεκές», υποστήριξε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας κάνοντας αναφορά στο έργο και στη ζωή του.
Παράλληλα χθες εγκαινιάστηκε και το ανακαινισμένο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου Χάλκης, το οποίο θα λειτουργήσει ως πνευματικό κέντρο, στεγάζοντας τις πρωτοβουλίες των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου της Χάλκης και της νεολαίας της περιοχής.
Τα δύο αυτά έργα, όπως κι άλλες υποδομές που δρομολογεί ο Δήμος να κατασκευάσει στη Χάλκη, αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και χαρακτηριστικά σε ομιλία του, στη διάρκεια των εγκαινίων ο κ. Κομήτσας επισήμανε: «Η Χάλκη ξαναπαίρνει, επιτέλους, τη θέση που της αξίζει. Με τα έργα που έγιναν και θα γίνουν, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα (το αντίθετο μάλιστα) από άλλα χωριά - προάστια της Λάρισας.
Προ τριετίας, όταν είχα έρθει ως υποψήφιος δήμαρχος στη Χάλκη, είχα αντικρίσει μία εικόνα, που δεν τιμούσε κανέναν και δεν ήταν αντάξια ούτε της δυναμικής του χωριού, ούτε φυσικά και των αναγκών του κόσμου, που ζει και δημιουργεί εδώ.
Με μπροστάρηδες τους συνεργάτες μου, αντιδημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που προέρχονται από τη Χάλκη -Βασίλη Χατζούλη, Αποστόλη Σιτρά, Μένιο Μπουγανοσόπουλο και Φάνη Νανούλη- όπως και τον πρόεδρο Γιώργο Νικολαΐδη και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, υλοποιούμε μία σειρά από μεγάλα αλλά και μικρότερα έργα, με τα οποία αλλάζουμε την εικόνα της Χάλκης και λύνουμε χρόνια προβλήματα, που αποτελούσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του χωριού.
Η Χάλκη αποκτά σταδιακά τις υποδομές ενός σύγχρονου περιαστικού κέντρου.
Φυσικά, κορωνίδα αυτών των παρεμβάσεων υπήρξαν οι εργολαβίες για την ανακαίνιση της κεντρικής πλατείας και της παιδικής χαράς, όπως και της αναστήλωσης του πέτρινου κτιρίου του παλαιού Δημοτικού Σχολείου.
Η ανακαίνιση της πλατείας κόστισε 241.000 ευρώ και του παλαιού Δημοτικού Σχολείου άλλα 344.500 ευρώ. Τα κονδύλια για την πλατεία καλύφθηκαν από το Πράσινο Ταμείο (πρώην ΕΤΕΡΠΣ) με ενέργειες της δημοτικής αρχής του πρώην Δήμου Πλατυκάμπου, ενώ για το Σχολείο προήλθαν από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Κιλελέρ και άξιζε κάθε ευρώ που ξοδέψαμε.
Ανάδοχος του έργου της πλατείας ήταν ο κ. Ρίζος Ντούρας και για το Σχολείο ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου.
Πέραν των έργων στην πλατεία και το παλαιό Δημοτικό Σχολείο, υλοποιούμε μία σειρά παρεμβάσεων, που αξιοποιούν την οικιστική δυναμική της Χάλκης και εξασφαλίζουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης στους κατοίκους.
Σε αυτές περιλαμβάνονται τα αντιπλημμυρικά έργα προστασίας του οικισμού (που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας), η εργολαβία για την απάλειψη των δύο επικίνδυνων στροφών στον δρόμο Χάλκης – Νίκαιας, ο φωτισμός στην είσοδο του χωριού από τη Νίκαια, η εγκατάσταση αντλιοστασίων για την απομάκρυνση των βρόχινων νερών σε τρία σημεία, εντός του οικισμού της Χάλκης, που δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα σε παρακείμενες κατοικίες.
Επίσης, ο Δήμος σχεδιάζει εκτεταμένες ασφαλτοστρώσεις δημοτικών δρόμων ενώ έχει προχωρήσει την επέκταση του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.
Ακόμη, εγκαταστάθηκε νέος χλοοτάπητας στο γήπεδο ποδοσφαίρου, ολοκληρώθηκε ο ελαιοχρωματισμός και η συντήρηση του Νηπιαγωγείου και κατέστη λειτουργικό το οστεοφυλάκιο στο νεκροταφείο της Χάλκης».
Κατά την έναρξη των εγκαινίων, αγιασμό τέλεσε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Λάρισας κ.κ. Ιγνάτιος και χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χάλκης κ. Γ. Νικολαΐδης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης εμφανίστηκαν χορευτικά συγκροτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης και παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς.
Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κιλελέρ κ. Γ. Πασχούδης, οι αντιδήμαρχοι Κιλελέρ κ.κ. Βασ. Χατζούλης, Αποστ Σιτράς, Ζωή Ανυφαντή, Γ. Παπακωνσταντίνου και Φωτεινή Παπαστεργίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κλ. Μπουγανοσόπουλος, Θαν Μπλιάτσος, Γ. Καριούδης, Άντα Γκουτρουμπέλη, Γ. Στατίρης, Γ. Ζαχαριάς, Χρ. Χατζούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Γ. Σκρίπας, ο πρόεδρος ΟΠΑΠ Φ. Νανούλης, ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ελευθερία» κ. Χρήστος Τσαντήλας και πλήθος κόσμου.
ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Το Δημοτικό Σχολείο της Χάλκης λειτούργησε πριν το 1877 ως αλληλοδιδακτικό.
Το 1883, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό, ιδρύθηκε στη Χάλκη Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και λίγο αργότερα Σχολείο Θηλέων, τα οποία στεγάζονταν σε δύο κτίρια της εκκλησίας.
Το πρώτο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, για την ακρίβεια το 1901, με δαπάνη του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και σε αυτό στεγάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων, το Παρθεναγωγείο της Χάλκης.
Από την απαλλοτρίωση του 1922 χορηγήθηκε στο Σχολείο έκταση 62 στρεμμάτων ως σχολικός κλήρος για να αντεπεξέρχεται στα έξοδά του.
Το 1931 άρχισε η προετοιμασία για την ανέγερση νέου διώροφου Σχολείου, επί προεδρίας στην Κοινότητα Χάλκης, Αχιλλέα Παπαδούλη.
Το Σχολείο θεμελιώθηκε στις 20 Απριλίου του 1932 και αποπερατώθηκε το 1936.
Μετά τους σεισμούς του 1957 το κτίριο υπέστη ρωγμές και κρίθηκε ακατάλληλο. Έτσι, κατεδαφίστηκε ο πάνω όροφος και επισκευάστηκε το ισόγειο, όπου και λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο της Χάλκης έως το 1973, οπότε και μεταφέρθηκε σε νεόκτιστο κτίριο.
Το πέτρινο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανακαινίστηκε μέσα στο 2013 προκειμένου να λειτουργήσει, πλέον, ως Πνευματικό Κέντρο για τη Χάλκη.
Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτό το εμβληματικό κτίριο, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εξέλιξη της Χάλκης και με την εκπαίδευση πολλών γενεών κατοίκων του χωριού.
Λ.Κ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass