ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Χώρος ιστορικής μνήμης στη Χάλκη

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2013 22:12 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 11:36
  
Της Λένας Κισσάβου
Ζωντανό παράδειγμα, ανθρώπων που τιμούν την ιστορία τους και δεν αφήνουν τη σύγχρονη άποψη του εκμοντερνισμού να σαρώσει κάθε τι παλιό, αποτελεί η ανακατασκευή του παλαιού σχολείου, στη Χάλκη του Δήμου Κιλελέρ.
Η αγάπη για όλα όσα άφησαν το στίγμα τους στην εξέλιξη του τόπου, έγινε πράξη, στους τοίχους ενός μέχρι πρότινος αδιάφορου αρχιτεκτονικά κτίσματος, που όταν τα χέρια των ειδικών ξαναέδωσαν την παλιά του εικόνα, αναδείχθηκε η ομορφιά του, σαν ένα... παλιό κόσμημα μιας άλλης εποχής.
Είναι ένα από τα έργα, που η δημοτική αρχή Κιλελέρ, ολοκλήρωσε πρόσφατα με σκοπό να διατηρηθεί καταρχήν μια ιστορία χρόνων, αλλά παράλληλα να συνεχίσει αυτή η στέγη να βρίσκεται στην καθημερινότητα των κατοίκων του χωριού, εξυπηρετώντας βέβαια σήμερα τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Το παλιό σχολείο που πρωτολειτούργησε το 1936, ανακατασκευάστηκε και σήμερα φιλοξενεί τη στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου Χάλκης, βεστιάριο παραδοσιακών ενδυμασιών, το Αγροτικό Ιατρείο της και μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για την πραγματοποίηση διάφορων εκδηλώσεων.
Παράλληλα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ένας χώρος ιστορικής μνήμης, καθότι στους τοίχους του «αναβιώνουν» στιγμές του χωριού, του περασμένου αιώνα, σε παλιές φωτογραφίες.
Μεταξύ αυτών εκτίθενται και έξι αυθεντικές φωτογραφίες, του αρχείου της πρώην κοινότητας, με έργα του χωριού, ενώ οι υπόλοιπες έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους υπό μορφή ταπετσαρίας.
Σε περίοπτη θέση, δεσπόζει η φωτογραφία του πρώτου Δημοτικού Σχολείου της Χάλκης το 1936, που καταλαμβάνει όλη την έκταση ενός τοίχου του κτιρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Δήμου, το Δημοτικό Σχολείο της Χάλκης λειτούργησε πριν το 1877 ως αλληλοδιδακτικό.
Το 1883, δύο μόλις χρόνια μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό, ιδρύθηκε στη Χάλκη Δημοτικό Σχολείο Αρρένων και λίγο αργότερα Σχολείο Θηλέων, τα οποία στεγαζόταν σε δύο κτίρια της εκκλησίας.
Το πρώτο διδακτήριο του Δημοτικού Σχολείου ανεγέρθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, για την ακρίβεια το 1901, με δαπάνη του ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού και σε αυτό στεγάστηκε το Δημοτικό Σχολείο Θηλέων, το Παρθεναγωγείο της Χάλκης.
Από την απαλλοτρίωση του 1922 χορηγήθηκε στο Σχολείο έκταση 62 στρεμμάτων ως σχολικός κλήρος για να αντεπεξέρχεται στα έξοδά του.
Το 1931 άρχισε η προετοιμασία για την ανέγερση νέου διώροφου Σχολείου, επί προεδρίας στην Κοινότητα Χάλκης, Αχιλλέα Παπαδούλη. Το Σχολείο θεμελιώθηκε στις 20 Απριλίου του 1932 και αποπερατώθηκε το 1936.
Μετά τους σεισμούς του 1957 το κτίριο υπέστη ρωγμές και κρίθηκε ακατάλληλο. Έτσι, κατεδαφίστηκε ο πάνω όροφος και επισκευάστηκε το ισόγειο, όπου και λειτούργησε το Δημοτικό Σχολείο της Χάλκης έως το 1973, οπότε και μεταφέρθηκε σε νεόκτιστο κτίριο.
Το πέτρινο κτίριο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου ανακαινίστηκε μέσα στο 2013, προκειμένου να λειτουργήσει, πλέον, ως Πνευματικό Κέντρο για τη Χάλκη. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε αυτό το εμβληματικό κτίριο, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την εξέλιξη της Χάλκης και με την εκπαίδευση πολλών γενεών κατοίκων του χωριού...» είχε επισημάνει ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας, αναφερόμενος στο έργο.
Η ανακαίνιση του παλαιού Δημοτικού Σχολείου κόστισε 344.500 ευρώ. Το κονδύλι προήλθε από τη ΣΑΤΑ του Δήμου Κιλελέρ.
Ανάδοχος του έργου ήταν ο κ. Δημήτρης Τριανταφύλλου.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ
Το πετρόκτιστο κτίσμα εξωτερικά είχε σοβατιστεί και οι εργασίες που έγιναν για την ανακατασκευή του, περιλάμβαναν βέβαια την αποκάλυψη των πετρόκτιστων τοίχων του.
Σύμφωνα με τη μελέτη που είχε συνταχθεί η... αποστολή αποκάλυψης της εικόνας του και συντήρησής της, περιλάμβαναν: Καθαίρεση επιχρισμάτων με σκοπό την αποκάλυψη της υπάρχουσας λιθοδομής, καθαρισμό με υδραμμοβολή και αρμολόγημα αυτής.
Εργασίες αντικατάστασης των κεράμων της στέγης και των εξωτερικών και εσωτερικών κουφωμάτων. Καθαίρεση της υπάρχουσας παλαιάς ψευδοροφής (κατίκια) και αντικατάστασή της με διακοσμητική, επισκέψιμη. Επιχρίσματα και χρωματισμοί εσωτερικά και εξωτερικά.
Κατάλληλη διαμόρφωση δαπέδου και τοποθέτηση πλακιδίων.
Ηλεκτρολογική εγκατάσταση του κτιρίου που περιλαμβάνει την τοποθέτηση των κατάλληλων διακοπτών και φωτιστικών εσωτερικών και εξωτερικών Τοποθέτηση κλιματιστικών μονάδων.
Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου, όπως απομάκρυνση του παλαιωμένου τσιμέντου στην πίσω αυλή, απομάκρυνση του περιμετρικού τοίχου ώστε να επιτυγχάνεται η ένωση των χώρων (πλατείας και αύλειου χώρου του σχολείου), πλακόστρωση της αυλής και διαμόρφωση παρτεριών με την εγκατάσταση κατάλληλου συστήματος άρδευσης, τοποθέτηση περίφραξης στη γειτνιάζουσα παιδική χαρά, κατασκευή πέτρινης βρύσης και πέτρινων καθισμάτων.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass