ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΩΝ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η κρίση βρήκε τη... γιατρειά της!

Δημοσίευση: 06 Απρ 2013 2:47 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:23
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Σε εθελοντική βάση αλλά με πρόγραμμα, με συνέπεια και σταθερότητα, λειτουργούν εδώ και λίγο διάστημα στη Λάρισα, τα δύο Κοινωνικά Ιατρεία.
Πρόκειται για κοινωνικές δομές, που στόχο έχουν να παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα υγείας σε ανασφάλιστους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να επισκεφθούν τα νοσοκομεία ή τους ιδιώτες γιατρούς, καθώς δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το κόστος της θεραπείας ή των εξετάσεών τους.
Είναι στην ουσία άνθρωποι κάθε ηλικίας, που πάσχουν από διάφορες ασθένειες και δυστυχώς δεν έχουν πρόσβαση στο πολυτιμότερο αγαθό, στην υγεία.
Για αυτούς η λειτουργία των Κοινωνικών Ιατρείων, είναι χωρίς υπερβολή μια σανίδα σωτηρίας, όπως έχουν πει στους εθελοντές και των δύο δομών της πόλης.
Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα, άνθρωποι που μέχρι χθες είχαν μια δουλειά και ζούσαν αξιοπρεπώς, τώρα είναι άνεργοι και δεν μπορούν όχι μόνο να δώσουν χρήματα για μία εξέταση, αλλά να αγοράσουν και τα φάρμακα που κοστίζουν ακριβά.
Όσοι λοιπόν σκέφτηκαν και στη συνέχεια μπόρεσαν να υλοποιήσουν το όνειρό τους για τη δημιουργία των Κοινωνικών Ιατρείων, πασχίζουν κάθε μέρα αφιερώνοντας χρόνο από τη δουλειά τους και τη ζωή τους, να είναι εκεί.
Εκεί όπου κάποιοι συνάνθρωποί μας τους έχουν ανάγκη.
«Δεν κάνουμε φιλανθρωπία, λένε, προσφέρουμε τη βοήθειά μας, δείχνουμε την αλληλεγγύη μας σε κάποιους που τώρα έχουν προβλήματα, γιατί αύριο ίσως θα έχουμε κι εμείς και τότε θα χρειαστούμε τη δική τους βοήθεια. Δεν προσπαθούμε και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, αλλά είμαστε κοντά σ’ κείνον που πάσχει»...
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ- ΚΤΙΡΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 20 περίπου ημέρες και μέσα σε αυτό το διάστημα οι εθελοντές έχουν δεχτεί αιτήσεις 21 ανθρώπων, που έκαναν εγγραφή και έλαβαν αριθμό μητρώου. Μέχρι στιγμής εξετάστηκαν 10 άτομα.
Το Κοινωνικό Ιατρείο λειτουργεί με τη συνδρομή οκτώ φορέων. Του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, του δήμου Λαρισαίων, των Ενεργών Πολιτών, της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου, του Περιφερειακού Τμήματος του Ε.Ε.Σ και της Εταιρίας Δημόσιας Υγείας και Περιβαλλοντικής Υγιεινής.
Για τη λειτουργία αυτού του κοινωνικού ιατρείου εργάζονται περίπου 100 εθελοντές. Από τη γραμματειακή υποστήριξη μέχρι και τους γιατρούς διάφορων ειδικοτήτων.
Μέχρι στιγμής όπως υποστηρίζει μία εκ των εθελοντών και υπεύθυνη του ιατρείου η κ. Κωνσταντίνα Κεραμίδα για τις ανάγκες των ασθενών λειτουργούν Καρδιολογικό, Παθολογικό και Παιδιατρικό τμήμα, ενώ υπάρχει ανοιχτή συνεργασία και με γιατρούς των νοσοκομείων, ιδιώτες αλλά και πανεπιστημιακούς.
«Δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν χρήματα να επισκεφθούν ένα γιατρό, ή να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Εμείς ξεκινήσαμε τη λειτουργία αυτού του ιατρείου δειλά-δειλά με στόχο στο άμεσο μέλλον να καλύπτουμε περισσότερες ανάγκες. Κοινό χαρακτηριστικό όλων όσοι έρχονται εδώ για να εξεταστούν, είναι πέρα από το βασικό πρόβλημα υγείας που έχουν, το άγχος που επιτείνει ακόμη περισσότερο την ήδη επιβαρημένη κατάστασή τους», συμπληρώνει η κ. Κεραμίδα.
Πέρα από τους γιατρούς σημαντική είναι η προσφορά των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών. Εκτός από την εξέταση από γιατρούς, στον χώρο γίνεται και συγκέντρωση φαρμάκων, προκειμένου να στηθεί ένα φαρμακείο.
Το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ιατρική σχολή λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τις πρωινές ώρες από τις 9 έως τη 1 η γραμματεία και το απόγευμα από τις 5-9 τα ιατρεία. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2410.565.100.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ – «ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Λειτουργεί περίπου 4 μήνες, αρχικά στα εξωτερικά ιατρεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και εδώ και δύο εβδομάδες σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, επί της οδού Παπαναστασίου.
Στο διάστημα αυτό έγιναν περισσότερες από 500 επισκέψεις, από παιδιά μέχρι και ηλικιωμένους. Άνθρωποι που αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, που δεν έχουν πρόσβαση στο φάρμακο, αποκλεισμένοι από το σύστημα υγείας.
Δεν είναι μόνο οι μακροχρόνια άνεργοι θα πουν εθελοντές γιατροί που έρχονται εδώ, αλλά και νεόπτωχοι, που μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχασαν δουλειά, τα πάντα.
«Εδώ είναι ένας χώρος αλληλεγγύης, όπου στηρίζουμε συνανθρώπους στο πρόβλημα υγείας που έχουν. Όσοι έρχονται εδώ τους διακατέχει ο πόνος, η απελπισία, ο θυμός για ό,τι συμβαίνει γύρω, και το παράδοξο είναι ότι ερχόμενοι, στη συνέχεια θέλουν να γίνουν κι εκείνοι εθελοντές και έτσι ο κύκλος της προσφοράς διευρύνεται» θα πει ένας εθελοντής γιατρός.
Είναι πραγματικά τόση δύσκολη η περιπέτεια υγείας που περνούν κάποιοι άνθρωποι, που πραγματικά κι εμείς θυμώνουμε, θα συμπληρώσει μία ακόμη γιατρός.
«Όταν έρχεται σε μας, μία νεαρή γυναίκα που έχει διαβήτη και επειδή δεν έχει χρήματα να πάρει ινσουλίνη, προτιμά με κίνδυνο τη ζωή της, να μείνει νηστική για να μην της ανέβει το σάκχαρο... Πραγματικά θυμώνουμε με την κατάντια αυτής της χώρας, σε ποιο σημείο οδηγεί τους ανθρώπους…
Εμείς είμαστε μια κινηματική ομάδα πολιτών, που διεκδικεί, παλεύει, συγκρούεται, δεν είμαστε το κράτος και δεν θέλουμε να το υποκαταστήσουμε».
Στο Κοινωνικό Ιατρείο της οδού Παπαναστασίου λειτουργεί Παθολογικό, Παιδιατρικό, Καρδιολογικό τμήμα, ενώ παρέχεται στους ασθενείς ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη. Σύντομα θα ξεκινήσει και οδοντιατρικό τμήμα και εναλλάξ Ωρυλά και πνευμονολογικό, ενώ υπάρχει και συνεργασία με δίκτυο γιατρών ιδιωτών και νοσοκομειακών διάφορων ειδικοτήτων.
Στο ιατρείο χορηγούνται θεραπεία και φάρμακα. Η διάθεση για προσφορά από εθελοντές είναι πρωτόγνωρη θα πουν όσοι κάνουν γραμματειακή υποστήριξη και διαρκώς προστίθενται νέα άτομα.
Το ιατρείο λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή 10 -1 για ραντεβού και για κάθε είδους πληροφορία και το απόγευμα για εξέταση ασθενών. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 2410- 619073.
Η διάθεση για προσφορά δεν σταματά, στους στόχους της ομάδας των εθελοντών είναι να προγραμματιστούν και άλλες δράσεις αλληλεγγύης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass