ΞΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠΟ ΕΝΔΟΦΑΚΟΥΣ ΟΙ ΟΦΘΑΛΜΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ

Αφήνουν στο «σκοτάδι» τους ηλικιωμένους

* Η αντιπαράθεση εταιριών έχει «φοβίσει» τις διοικήσεις των νοσοκομείων που δεν υπογράφουν συμβάσεις ενώ το υπουργείο Υγείας αδρανεί, σε βάρος ηλικιωμένων που ψάχνουν... το φως τους!

Δημοσίευση: 09 Απρ 2013 2:15 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:28
 Πολύμηνης διάρκειας λίστες αναμονής στις Οφθαλμολογικές κλινικές στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει η αδράνεια του υπουργείου Υγείας και της (κεντρικής) Επιτροπής Προμηθειών στην επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στον διαγωνισμό προμήθειας ενδοφακών, που απαιτούνται για τις επεμβάσεις καταρράκτη.
Η διαφωνία προμηθευτριών εταιριών ως προς την επιτευχθείσα τιμή μέσω διαγωνισμού αλλά και οι επιστολές ενδιαφερομένων εταιριών προς τις διοικήσεις των νοσοκομείων ότι θα καταθέσουν ένσταση εάν επικυρωθεί ο διαγωνισμός, έχει «φοβίσει» τις διοικήσεις των νοσοκομείων με αποτέλεσμα να μην προχωρούν στην προμήθεια, ζητώντας από το υπουργείο Υγείας να δώσει λύση.
Αποτέλεσμα της κωλυσιεργίας του υπουργείου Υγείας είναι τα νοσοκομεία να ξεμείνουν από ενδοφακούς και καθημερινά να αναβάλλονται χειρουργεία όπως συμβαίνει εδώ και δυο εβδομάδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αλλά και τους δυο τελευταίους μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας ενώ ο μέσος όρος αναμονής στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, για χειρουργική επέμβαση καταρράκτη να κυμαίνεται στους 5 με 6 μήνες.
Μια επέμβαση που θεωρείται «υπόθεση ρουτίνας» και χαμηλού σχετικά κόστους που βελτιώνει το επίπεδο ζωής ηλικιωμένων ανθρώπων με προβλήματα όρασης. Όπως σημειώνουν οφθαλμίατροι στην «Ε», «ακόμη και σήμερα να αποκατασταθεί το πρόβλημα με την προμήθεια των ενδοφακών, το πρόγραμμα των χειρουργείων στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας θα καθυστερήσει να ομαλοποιηθεί αφού από καιρό έχει γίνει προγραμματισμός των χειρουργικών επεμβάσεων για τους επόμενους μήνες».
Έτσι όσοι πολίτες έχουν την οικονομική δυνατότητα, καταφεύγουν σε ιδιωτικά κέντρα για να χειρουργηθούν προκειμένου να αποφύγουν την ταλαιπωρία που δημιουργεί η στάση του υπουργείου και της ΕΠΥ που υποτίθεται ιδρύθηκε για τη διευκόλυνση των νοσοκομείων και την επίτευξη χαμηλότερων τιμών, προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» διοικήσεις νοσοκομείων της χώρας αποφεύγουν να συμβασιοποιήσουν τη συμφωνία διαγωνισμού προμήθειας ενδοφακών (σ.σ. τεχνητός φακός που τοποθετείται μέσα στο μάτι κατά τη διάρκεια της επέμβασης καταρράκτη αντικαθιστώντας τον φυσικό φακό του ματιού) μετά από επιστολές ενδιαφερόμενων εταιριών που καταθέτουν χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές η τιμή των εταιριών παρουσιάζει απόκλιση που φθάνει και το 50% με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των νοσοκομείων, όχι μόνο της Θεσσαλίας αλλά και όλης της χώρας, να μην προχωρούν στην υλοποίηση της σύμβασης. Το υπουργείο Υγείας αλλά και η ΕΠΥ έχουν ενημερωθεί εγγράφως εδώ και ημέρες για την εξέλιξη που μεταξύ άλλων έχει ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες Θεσσαλοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν την επέμβαση σε ιδιωτικά κέντρα, να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στις Οφθαλμολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Λάρισας έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα σε φακούς. Στην Οφθαλμολογική του Γενικού Νοσοκομείου το τελευταίο διάστημα έχουν αναβληθεί περί τα 100 χειρουργεία από τις ελλείψεις φακών και κάθε ημέρα που περνά κυλά σε βάρος των ασθενών. Καθώς εκτιμάται ότι «δύσκολα» θα ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα των χειρουργείων της κλινικής τα οποία έχουν προσδιορισθεί από καιρό. Οξύ είναι το πρόβλημα τις δυο τελευταίες εβδομάδες και στην Οφθαλμολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας με Θεσσαλούς ασθενείς – κυρίως μεγάλης ηλικίας - να αναζητούν στην περιοχή, την κλινική με τη μικρότερη λίστα αναμονής, προκειμένου να χειρουργηθούν το ταχύτερο για να… βρούνε το φως τους!
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass