ΤΕΛΗ ΜΑΪΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Επισκέψιμες οι ιαματικές πηγές στο Κόκκινο Νερό

Δημοσίευση: 13 Απρ 2013 2:40 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:35
 
Της Σοφίας Ορφανιώτη
Η κάποτε παραμελημένη περιοχή των ιαματικών πηγών του Κόκκινου Νερού στον δήμο Αγιάς αλλάζει ριζικά όψη, καθώς βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για την αξιοποίησή τους. Το γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κόκκινο νερό, το οποίο αναβλύζει από τις πασίγνωστες πηγές, θα μπορούν πλέον όχι απλά να το πίνουν οι επισκέπτες, αλλά να απολαμβάνουν και τις θεραπευτικές του ιδιότητες για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων, καθώς δημιουργούνται τέσσερις μικρές δεξαμενές, ειδικές για λουτροθεραπεία.
Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλη Μαΐου, οπότε και τα οφέλη που θα έχει η περιοχή, αλλά και ολόκληρος ο νομός Λάρισας από τον εναλλακτικό τουρισμό θα είναι σημαντικά.
Χθες θέλοντας να δει από κοντά την πρόοδο των εργασιών, επισκέφθηκε το έργο ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι «Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης αξίας, καθώς αξιοποιούνται ιαματικές πηγές που υπήρχαν στην περιοχή από αρχαιοτάτων χρόνων. Η αξιοποίησή τους φιλοδοξούμε να δώσει προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν της περιοχής. Το συγκεκριμένο έργο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, γίνεται σε μια εποχή που υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες, ωστόσο εμείς προσπαθούμε με συνέπεια και συνέργεια μέσα από αυτό το πλέγμα των έργων να δώσουμε ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, διότι οι ιαματικές πηγές του Κόκκινου Νερού είναι οι μοναδικές πόσιμες στην Ελλάδα».
Σημαντικό έργο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής χαρακτήρισε την αξιοποίηση των πηγών και η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, για να τονίσει ακόμη ότι «η ανάδειξη των πηγών θα αποτελέσει σημαντικό σημείο αναφοράς για την προσέλκυση τουριστών στην περιοχή». Ενώ σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς πρόσθεσε ξεκίνησε η διαδικασία πιστοποίησης των πηγών, με την ελπίδα να αυξηθεί ο ιαματικός τουρισμός.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας που συνόδευε τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη στην επίσκεψη τους στις πηγές, δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «το συγκεκριμένο έργο θα εμπλουτίσει την τουριστική πρόταση και θα προσελκύσει επισκέπτες οι οποίοι με τις θερινές διακοπές τους θα απολαύσουν και τα θέλγητρα των ιαματικών πηγών».
Για συλλογική προσπάθεια από πολιτεία και φορείς προκειμένου να αναβαθμιστεί η περιοχή έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος των ενοικιαζομένων δωματίων νομού Λάρισας κ. Ηλίας Ευσταθίου. Επισημαίνοντας παράλληλα ότι με την αξιοποίηση των πηγών, χρειάζεται και μία μεθοδικότητα από την πλευρά των επαγγελματιών, οι οποίοι ήδη οργανώνονται και συμμετέχουν σε εκθέσεις του εξωτερικού για την όσο το δυνατόν καλύτερη προβολή της περιοχής. Αυτό που έχει εξέχουσα σημασία πρόσθεσε είναι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να προβάλλουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.
Το έργο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και κύριο του έργου τον Δήμο Αγιάς. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 307.500 ευρώ.
Σύμφωνα με την τεχνική περιγραφή του έργου πέρα από την ανάδειξη των ιαματικών πηγών, προβλέπεται και η αξιοποίηση του τοπίου με στόχο να αποτελέσει χώρο περιπάτου και ξεκούρασης, τόσο των επισκεπτών, όσο και των κατοίκων της περιοχής. Έχουν σχεδιαστεί ειδικές διαδρομές περιπάτου σε διάφορα επίπεδα, ενώ δημιουργούνται και χτιστά καθιστικά. Ακόμη γίνεται λιθόστρωση και πλακόστρωση, σε διάφορα σημεία, διευθέτηση του ρέματος και ρύθμιση της ροής των υδάτων.
Η τελική διαμόρφωση του χώρου προβλέπει θέσεις στάθμευσης στην είσοδο και έξοδο της πλατείας, ανάπλαση του κτιρίου των πηγών και τέλος δημιουργία υπόγειας κατασκευής ροής χειμάρρου. Ακόμη ο Δήμος σε συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια εξετάζει την αξιοποίηση της Κολυμβήθρας του Κόκκινου Νερού καθώς και των θερμών νερών στα Λουτρά του φάρου της Παλιουριάς.
ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ!
Η Ιαματική πηγή του Κόκκινου Νερού χρησιμοποιούνταν από αρχαιοτάτων χρόνων. Το νερό ήταν γνωστό και ιδιαιτέρως αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση και θεραπεία διαφόρων ασθενειών. Μάλιστα όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε κάποιο ιατρικό συνέδριο που έγινε στο Παρίσι το 1905, τονίστηκε από τους συμμετέχοντες γιατρούς ότι ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο για την αναιμία, τις νευρικές παθήσεις, την ατονία, τη δυσπεψία, τις παθήσεις του εντέρου και του στομάχου, αλλά και για παθήσεις γυναικολογικής φύσεως.
Το συγκεκριμένο νερό χαρακτηρίζεται ως εξόχως τονωτικό, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Είναι ακόμη εξαιρετικά ενδιαφέρον να τονιστεί ότι ο πρώτος που έκανε την εμφιάλωσή του ήταν ο βουλευτής Αγιάς Μιλτιάδης Δάλλας το 1896, στη συνέχεια ένας πολιτικός από την Αθήνα ο Κων/νος Λογοθέτης και αργότερα ο Γ.Δημητρακόπουλος. Στη συνέχεια λόγω της καλής φήμης του ιδρύθηκε και Ανώνυμη Εταιρία Πόσιμων Ιαματικών Υδάτων με κυριότερο μέτοχο την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, όπου το ιαματικό νερό της περιοχής εξάγονταν στην Τουρκία, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και πολλές ακόμη χώρες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass