ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΘΕΣΑΝ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Η λίστα Λαγκάρντ στις καλένδες, ο κόσμος σε δίκες»

Δημοσίευση: 25 Απρ 2013 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:49
Λειτουργούν πάρα πολύ καλά και οι δύο βαθμίδες των εισαγγελιών στη Λάρισα και υπάρχει άριστη συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο της πόλης. Πολύ θετική ήταν και η συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου. Τα παραπάνω, υπογράμμισε χθες στην «Ε», ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Αθανάσιος Κατσιρώδης, επιθεωρητής των εισαγγελιών της Η’ Δικαστικής Περιφέρειας, (περιλαμβάνει τη Θεσσαλία, Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα), που βρίσκεται από τη Δευτέρα στη Λάρισα.
Για πρώτη φορά από φέτος, εφαρμόζεται ο θεσμός του ξεχωριστού επιθεωρητή των εισαγγελιών της χώρας. Δηλαδή, δεν έχουν όπως παλιότερα, επιθεωρητή δικαστικό λειτουργό, αλλά εισαγγελικό λειτουργό.
Ο αντεισαγγελέας του ΑΠ είχε συνάντηση χθες το μεσημέρι με τη διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, στο μέγαρο δικηγόρων, παρουσία του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας εισαγγελέα εφετών κ. Δημ. Παπαγεωργίου και του αντεισαγγελέα της ίδιας υπηρεσίας κ. Αναστ. Σκάρα. Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Δημ. Κατσαρός έθεσε τα ζητήματα, που απασχολούν τους δικηγόρους και επεσήμανε:
«Μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνει η ελληνική κοινωνία παρατηρούμε πρωτοβουλίες από πλευράς της φυσικής ηγεσίας της Δικαιοσύνης με βάση τις αρχές της στυγνής εισπρακτικής σκοπιμότητας και όχι τις Αρχές του Κράτους Δικαίου. Κορυφαία απόδειξη της μεταβολής αυτής αποτελεί η μη γνωμοδοτική εγκύκλιος περί φοροδιαφυγής και μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αυτόφωρη διαδικασία. Παροχή οδηγιών στις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών για την αποτελεσματικότερη δίωξη των εγκλημάτων αυτών. Σύμφωνα λοιπόν με τη γνωμοδότηση-εγκύκλιο, τα παραπάνω εγκλήματα μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών του άρθρου 3 του Ν. 3943/2011 που τελούνται εντός του χρονικού πλαισίου, όπως αυτό προσδιορίζεται από την παραπάνω διάταξη, δηλαδή από την παρέλευση των τεσσάρων μηνών μέχρι τη συμπλήρωση χρόνου αντίστοιχου με το 1/3 της κατά περίπτωση προβλεπόμενης προθεσμίας παραγραφής, θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς ως αυτόφωρα».
«ΟΙ ΦΟΡΟΦΥΓΑΔΕΣ»
Αποτέλεσμα αυτής της εγκυκλίου είναι να σέρνονται στα δικαστήρια με τη διαδικασία του αυτοφώρου πλήθος πολιτών «φοροφυγάδων» χάριν επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, ενώ την ίδια στιγμή η υπόθεση των εμπλεκομένων της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ και όχι μόνον έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Αυτή η παρέμβαση του νομοθέτη, με την οποία κατέστη διαρκές το έγκλημα της μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών προς το Δημόσιο, αποτελεί και το «δικαιολογητικό θεμέλιο» της ανεπίτρεπτης αναδρομικής θεμελίωσης αξιοποίνου μη καταβληθέντων από κάθε αιτία ληξιπρόθεσμων κατά την 31-03-2011 χρεών συνολικού ποσού άνω των 5.000 ευρώ, κατασκευή η οποία προδήλως προσκρούει σε άρθρα του Συντάγματος...
Πρέπει οπωσδήποτε να προστατευθεί το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα και από διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος δικαίωμα δικαστικής προστασίας το οποίο πλήττεται από τη θέσπιση παραβόλων για την άσκηση ενδίκων μέσων σε συνδυασμό με τη δυσμενή οικονομική συγκυρία. Εύστοχα έχει λεχθεί, ότι η παραμονή της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ δεν σημαίνει, την έξοδό της από τη «ζώνη» των χωρών του Δημοκρατικού Κράτους Δικαίου και του νομικού πολιτισμού.
Το πρόβλημα της καθυστέρησης της διαδικασίας απονομής Δικαιοσύνης στην πατρίδα μας, έχει χαρακτήρα συστημικό και δομικό. Η αναμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα, έχει επισημανθεί και από τα όργανα των ευρωπαϊκών θεσμών. Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 6-6-2007 διαπίστωσε την «κατ' εξακολούθηση» παράβαση συγκεκριμένων διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), εκ μέρους της Ελλάδας σχετικά με την υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων και κάλεσε την Ελληνική Δημοκρατία να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωσή της προς τις αποφάσεις του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) όπως η αύξηση του αριθμού των οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων και η ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών...».
Ε. ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass