ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ ΧΡΕΗ ΠΡΟΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Ξεκίνησε να πληρώνει ο Δήμος Λαρισαίων

Εκδόθηκαν τα πρώτα εντάλματα, ακολουθούν και άλλα - Θα πληρωθούν οφειλές 6 εκατ. ευρώ, πιστοποιημένες μέχρι τέλος 2012 - Πιέζουν ποικιλοτρόπως οι υπηρεσίες για να εισπράξουν χρέη ιδιωτών προς τον Δήμο, ύψους 17 εκατομμυρίων

Δημοσίευση: 25 Απρ 2013 20:55 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:51

Πάνω από 700.000 ευρώ αναμένεται να εισπράξουν τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιθανότατα πριν το Πάσχα, 80 περίπου επαγγελματίες στους οποίους χρωστούσε χρήματα ο Δήμος Λαρισαίων εδώ και 3-4 χρόνια. Πολύ σύντομα αναμένεται να εκταμιευτούν άλλες 500.000 ευρώ για λογαριασμό άλλων πιστωτών του Δήμου, ενώ εκτιμάται ότι με σταθερή ροή, μέσα στο επόμενο διάστημα θα εξοφληθούν όλοι οι προμηθευτές, εργολάβοι και εν γένει ιδιώτες για οφειλές του Δήμου που έχουν πιστοποιηθεί μέχρι και το τέλος του 2012 και οι οποίες υπολογίζεται ότι φτάνουν συνολικά στα 6 εκατομμύρια δραχμές.

Η ταμειακή ευχέρεια προέκυψε για τον Δήμο Λαρισαίων, όπως και για πολλούς άλλους ανά την Επικράτεια, μετά τη ρύθμιση που αποφάσισε η κυβέρνηση και σύμφωνα με την οποία αποδίδονται στους δήμους παλιότερες οφειλές του κράτους αλλά και προκαταβολή από τις προβλεπόμενες επιχορηγήσεις των επομένων ετών-προκειμένου αυτοί να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

Τα εντάλματα για την εξόφληση των πρώτων 700.000 ευρώ στάλθηκαν από την Ταμιακή υπηρεσία του Δήμου την προηγούμενη εβδομάδα στο υπουργείο Εσωτερικών μαζί με τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων. Τα χρήματα θα κατατεθούν απευθείας εκεί μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών, δίχως διαμεσολάβηση του Δήμου. Σημειώνεται ότι η προώθηση των ενταλμάτων προς εξόφληση γίνεται με χρονολογική σειρά ενώ οι παλιότερες οφειλές που εξοφλούνται αντιστοιχούν ακόμη και στο 2009.

Θα πληρωθούν από τον Δήμο ακόμη και οφειλές οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί κατόπιν δικαστικών αποφάσεων που προκύπτουν μετά από προσφυγές ιδιωτών αφού υπάρχουν περιπτώσεις-από τους συνενωθέντες μικρότερους Δήμους- όπου τα απαιτούμενα προς εξόφληση χρέη δεν συνοδεύονται από πλήρη παραστατικά.

                                      Οι οφειλέτες

Και ενώ άνοιξε η στρόφιγγα για εξόφληση των χρεών του Δήμου προς ιδιώτες, μέχρι πλήρους ουσιαστικά εξαλείψεώς τους, οι υπηρεσίες αγωνίζονται με κάθε νόμιμο μέσο να εισπράξουν τις οφειλές ιδιωτών προς τον Δήμο Λαρισαίων. Συνολικά και μέχρι το τέλος του 2012, το ύψος των πιστοποιημένων οφειλών φτάνει τα 17 εκατομμύρια ευρώ.  Μαζί με τις προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί νομίμως επί των ανεξόφλητων οφειλών.

Πρόκειται για χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων που προέρχονται από πρόστιμα αυθαιρέτων, από εισφορές σε χρήμα που προκύπτουν από την επέκταση του Σχεδίου Πόλης αλλά και από απλήρωτες οφειλές προερχόμενες από τον δημοτικό φόρο (παλαιότερα 2% τώρα 0.5 %) επί των ακαθαρίστων εσόδων καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κέντρα διασκεδάσεως, καφέ μπαρ, ταβέρνες κλπ) αλλά και από το επιβαλλόμενο τέλος για την κατάληψη χώρων με τραπεζοκαθίσματα. Σημαντικό μέρος της συνολικής οφειλής ιδιωτών προς τον Δήμο Λαρισαίων, έχει μεταφερθεί από τους συνενωθέντες πρώην Δήμους Γιάννουλης και Κοιλάδας, χρέη που κυρίως αντιστοιχούν σε απλήρωτα ενοίκια χωραφιών και άλλων εκμισθώσεων δημοτικών γαιών.

Εν μέσω κρίσης οι δημοτικές υπηρεσίες, υποχρεωμένες από το νόμο, κινούνται ποικιλοτρόπως επιδιώκοντας την είσπραξη οφειλών ιδιωτών. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για χρέη παλιά και πρακτικά ξεγραμμένα αφού οι οφειλέτες δεν διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία. Οι υπηρεσίες του Δήμου προχωρούν σε κατασχέσεις ακινήτων των οφειλετών, όχι όμως και σε πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας, σε μπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών, σε στέρηση φορολογικής ενημερότητας. Σταθερή επιδίωξη της πλευράς του Δήμου να  επιτυγχάνονται διακανονισμοί με τους οφειλέτες ώστε να προκύπτει μηνιαίως σταθερή ροή εσόδων προς το ταμείο του.

Είναι χαρακτηριστική η υπόθεση ιδιοκτήτη κέντρου διασκεδάσεως που βρέθηκε με συσσωρευμένες οφειλές πολλών ετών, συνολικού ύψους άνω των 250.000 ευρώ οι οποίες μαζί με τις προσαυξήσεις άγγιξαν τις 400.000.  Από το 2008 επιχειρήθηκε κατάσχεση του σπιτιού του, το οποίο όμως διαπιστώθηκε ότι διεκδικούσαν και κάμποσοι άλλοι πιστωτές. Το 2011 ο Δήμος δέσμευσε τους τραπεζικούς του λογαριασμούς, όπου όμως όταν ανοίχθηκαν δεν βρέθηκαν παρά μόλις λίγα κατοστάρικα. Προχώρησε επίσης και σε κατάσχεση και εν συνεχεία πλειστηριασμό των κινητών στοιχείων της επιχείρησης, δίχως όμως αποτέλεσμα αφού δεν προέκυψαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Τελικά πριν από ένα χρόνο περίπου επιτεύχθηκε διακανονισμός και ο επιχειρηματίας πληρώνει στο Δήμο μερικές χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα.

Η μέθοδος εκπλειστηριασμού των κινητών στοιχείων καφε μπαρ είναι μέθοδος που επιχείρησε να εφαρμοστεί γενικευμένα, πέρυσι από τον Δήμο. Δίχως όμως επιτυχία. Οι υπηρεσίες κατέγραψαν και κατέσχεσαν τραπεζοκαθίσματα, σκαμπό, ψυγεία, ηχητικά συστήματα, κλιματιστικά, τα οποία βέβαια παρέμειναν στα καταστήματα υπ΄ ευθύνη των ιδιοκτητών τους. Φυσικά τα καταστήματα συνέχισαν να δουλεύουν αξιοποιώντας τον κατασχεθέντα εξοπλισμό. Αλλεπάλληλες δημοπρασίες που προκηρύχθηκαν για την εκποίησή τους αποδείχθηκαν άγονες καθώς δεν προσήλθαν ενδιαφερόμενοι αγοραστές. Άλλοι ιδιοκτήτες παρόμοιων καταστημάτων δεν έδειξαν ενδιαφέρον επιδεικνύοντας αλληλεγγύη στους οφειλέτες συναδέλφους τους.

                                                                             Σωτ. Ζαχαριάς

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass