ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ξεκινούν αγώνα για το Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 26 Απρ 2013 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:51
Της Λένας Κισσάβου
Μέχρι πρότινος οι περισσότεροι Λαρισαίοι, αυτό που ήξεραν για το μεγάλο έργο του Διαχρονικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Λάρισας, ήταν ότι... κάπου βρίσκεται στο Μεζούρλο και ότι πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, που επί δεκαετίες παραμένει υπό κατασκευή.
Οι πόρτες του άνοιξαν μεν, μόλις πριν ένα χρόνο, όμως για περιοδικές εκθέσεις χωρίς να έχει ολοκληρωθεί, ενώ ο αγώνας να λειτουργήσει και να ενταχθεί στην καθημερινότητα της πόλης, συνεχίζεται ακόμη από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων της Λάρισας.
Μέχρι και πρότινος οι Λαρισαίοι δεν είχαν παρουσιάσει δείγματα ενδιαφέροντος γι’ αυτό το μεγάλο έργο, όταν μια ομάδα πολιτών, με ευαισθησίες για τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης, ένιωσαν ότι ως κοινωνία μπορούμε να βοηθήσουμε στο να φτάσει το έργο στο τέλος του. Συναντήθηκαν οι κατάλληλοι άνθρωποι και γεννήθηκε στη Λάρισα, ο «Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου».
 Το να κάνει βέβαια μια κοινωνία δική της υπόθεση τη λειτουργία ενός έργου, έμπρακτα, αναμφίβολα δεν συμβαίνει καθημερινά, πόσο μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς κι αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα επόμενα βήματά του.
Ρωτήσαμε τους ίδιους να μας μιλήσουν για τα σχέδιά τους και συγκεκριμένα ο κ. Γιώργος Α. Εμμανουήλ , πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ. του Συλλόγου, μας απαντά καταρχήν όσον αφορά στους στόχους τους: «Οι στόχοι του Συλλόγου Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, είναι:
α) Η ενίσχυση και προβολή του μουσειακού υλικού και του έργου του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας.
β) Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των αρχών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής για προστασία και ανάδειξη του ιστορικού και πολιτιστικού πλούτου της Θεσσαλίας
γ) Η ανάπτυξη δικτυώσεων και φόρουμ συνεργασίας με πολιτιστικούς και κοινωνικούς συλλόγους και φορείς της αυτοδιοίκησης της Λάρισας, Θεσσαλίας, της χώρας και του απόδημου Ελληνισμού για ανάδειξη των ιστορικών, πολιτιστικών και οικοτουριστικών διαδρομών της Λάρισας και Θεσσαλίας και ένταξής τους σε Πανευρωπαϊκές πολιτιστικές διαδρομές και δίκτυα».
- Ποιες οι φιλοδοξίες και τα σχέδιά σας;
 «Στην πρώτη γενική συνέλευση του Συλλόγου και στις συνεδριάσεις του προσωρινού Δ.Σ. συζητήθηκαν και προτάθηκαν αναγκαίες δράσεις για την επίτευξη των στόχων του Συλλόγου από τις οποίες ενδεικτικά αναφέρω:
α) Η διοργάνωση σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες του Μουσείου επισκέψεων και ξεναγήσεων πολιτών στο Μουσείο
β) Η διοργάνωση ξεναγήσεων σε αρχαιολογικούς χώρους που συνδέονται με το μουσειακό υλικό του όπως στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας και τους άλλους ιστορικούς χώρους της Λάρισας, στην Περραιβική Τρίπολη της Ελασσόνας, στα αρχαία Φάρσαλα, στον Κραννώνα, Τέμπη, Θεόπετρα, Σέσκλο και Διμήνι, Μετέωρα, και άλλους ιστορικούς χώρους, αλλά και σε άλλα αρχαιολογικά Μουσεία όπως της Ακρόπολης των Αθηνών, του Βόλου, της Θεσσαλονίκης και σε καιρούς με καλύτερα οικονομικά των συμπολιτών μας ει δυνατόν και σε Ευρωπαϊκά Μουσεία όπου η Ελλαδική παρουσία είναι σημαντική.
γ) Η διοργάνωση εκπαιδευτικών πολιτιστικών προγραμμάτων της σπουδάζουσας νεολαίας μας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και η εισαγωγή μαθήματος Θεσσαλικής ιστορίας στα σχολεία μας.
δ) Η δημιουργία βιβλιοθήκης και αναγνωστηρίου στο Μουσείο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν νέοι επιστήμονες και ερευνητές.
ε) Η δημιουργία ιστοσελίδας του Συλλόγου για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Λάρισας και της Θεσσαλίας και η έκδοση χάρτη και οδηγού πολιτιστικών και ιστορικών διαδρομών της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
ζ) Η συνδιοργάνωση με άλλους φορείς εκθέσεων πολιτισμού και τέχνης στο Μουσείο, προβολής τοπικών ιστορικών θεματικών εντύπων, όπως το «Θεσσαλικό Ημερολόγιο», αλλά και ημερίδων και συνεδρίων όπως το 1ο Συνέδριο για την Ιστορία της Λάρισας, που διοργάνωσε αρχές της δεκαετίας του ’80 ο Δήμος Λάρισας, ή όπως το 1ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτισμού και Ιστορίας της Θεσσαλίας, που διοργάνωσε το 2006 το Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή 1.000 συνέδρων και το συνέδριο του 2009 του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας».
-Όσο αφορά στον στόχο που προτάσσουν όλων, μας είπε:
 «Αντικειμενικά ο πρώτος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών της πόλης και του Νομού, ώστε να συμμετέχουν στη λειτουργία και στις δράσεις του Συλλόγου.
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι μόνο οι 100 περίπου οι συμπολίτες μας που συμμετείχαν στην πρώτη συνέλευση του Συλλόγου σε μια πόλη και Περιφερειακή ενότητα που υπερβαίνει τους 200.000 κατοίκους.
Μόνη δύναμη του Συλλόγου είναι η συμμετοχή και το μεράκι των συμπολιτών μας. Τους καλούμε όλους να έλθουν στη γενική συνέλευση της Κυριακής 19 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου (στις 11π.μ. -12 μ., θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου και στην έκθεση ζωγραφικής του Τλούπα).
Να συμμετέχουν με ιδέες, σε ομάδες εργασίας και συλλογικής δράσης για επίτευξη των κοινών μας στόχων. Η συνέλευση θα εκλέξει και το Δ.Σ. με την Εξελεγκτική Επιτροπή για την επόμενη διετία. Η συνέλευση των μελών και το νέο ΔΣ θα θέσουν τις προτεραιότητες και το πρόγραμμα δράσης του συλλόγου. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με το καταστατικό θα συμμετέχουν στις συνεδριάσεις του ΔΣ και των συνελεύσεων με δικαίωμα λόγου και οι εκπρόσωποι των υπηρεσιών του Μουσείου οι οποίοι εργάζονται με μεράκι για την ολοκλήρωση των εργασιών και την αποτελεσματική λειτουργία του Μουσείου.
Παράλληλος εξίσου σημαντικός αντικειμενικός στόχος είναι η διεκδίκηση από το Υπουργείο Πολιτισμού με τη συνεργασία των τοπικών φορέων (Δήμος Λάρισας και Περιφέρεια) της ολοκλήρωσης και πλήρους λειτουργίας του Διαχρονικού Μουσείου αρχές του 2014, με ολοκλήρωση των αναγκαίων και προγραμματισμένων από τις Υπηρεσίες του Μουσείου έργων α) Των προθηκών και στηριγμάτων των αγαλμάτων β) Του φωτισμού γ) Της ψηφιοποίησης του μουσειακού υλικού δ) Του κυκλοφοριακού κόμβου στην είσοδο του Μουσείου για ασφαλή πρόσβαση των επισκεπτών του ε) της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του. ζ) Της σήμανσης όλων των πολιτιστικών και ιστορικών χώρων της πόλης της Λάρισας και των μνημείων και ιστορικών χώρων της Θεσσαλίας».
- Ποιο είναι το όραμά σας για τη λειτουργία του Διαχρονικού Μουσείου, από την άποψη πως θα θέλατε να είναι ενταγμένο στην καθημερινότητα της πόλης;
«Το ζητούμενο είναι μέσα από δημοκρατικό διάλογο και κοινή δράση των μελών του συλλόγου, καθώς και των συνεργασιών του συλλόγου με τους τοπικούς φορείς να διαμορφωθεί συλλογικά ένα κοινό πολιτιστικό όραμα των ενεργών συμπολιτών μας και των φορέων της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.
Είναι σημαντικό το Διαχρονικό Μουσείο, να συνδεθεί με τους χώρους προέλευσης του πλούσιου μουσειακού του υλικού και με τους φορείς της αυτοδιοίκησης, του πολιτισμού και του πολιτιστικού τουρισμού της πόλης. Να ενταχθεί στις πολιτιστικές, ιστορικές και οικοτουριστικές διαδρομές της Λάρισας, της Θεσσαλίας και της Ευρώπης.
Να αποτελεί χώρο συνάντησης, διαλόγου, συνεργασίας και δημιουργίας πολιτών όλων των ηλικιών και όλων των επαγγελμάτων και επιστημών.
Νιώθω την ανάγκη επίσης να πω ότι στις σημερινές συνθήκες κρίσης που είναι ταυτόχρονα πολιτιστική και παραγωγική, ο πολιτισμός κάθε περιοχής, σύμφωνα και με καλές πρακτικές άλλων περιοχών της Ευρώπης, μπορεί να συμβάλλει και ως εισροή στην βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, κάνοντας τις τουριστικές διαδρομές και τα παραδοσιακά ποιοτικά Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της περιοχής, πιο ενδιαφέροντα και ελκυστικά.
Επίσης μπορεί να συμβάλλει στην αναγκαία πολιτιστική και παραγωγική ταυτότητα κάθε περιοχής για να είναι διακριτή στο παγκοσμιοποιημένο διεθνές περιβάλλον.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως και άλλοι λαοί, έτσι και η χώρα μας μαζί και ο τόπος μας, έδωσαν τρεις εξέχοντες πολιτισμούς στην ανθρωπότητα: της Κλασικής αρχαιότητας, των Ελληνιστικών χρόνων και του Βυζαντίου, με συνεχή διάρκεια 2.500 χρόνων (από το 1000 π.Χ. έως 1.500 μ.Χ.).
Οι τέσσερις αιώνες της Τουρκοκρατίας, μας στέρησαν την πλήρη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή αναγέννηση και στις διεργασίες του διαφωτισμού, γι’ αυτό και είχαμε σε σχέση με την Ευρώπη υστέρηση στα κινήματα της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάπτυξη των αυτοδιοικητικών θεσμών.
Είναι λοιπόν σημαντικό, μέσα από τον πολιτισμό, να επιχειρούμε να ενώσουμε τα νήματα ιστορικής συνέχειας της χώρας μας, με την παρούσα ανάγκη αλληλεγγύης των γενεών και των λαών και της βιώσιμης παραγωγικής και πολιτιστικής αναγέννησης του τόπου μας».
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass