ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Υπεγράφη ο πρώτος φορέας διαμεσολάβησης

Δημοσίευση: 27 Απρ 2013 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 15:53
 Τη δημιουργία του φορέα κατάρτισης διαμεσολαβητών-δικηγόρων, υπέγραψαν χθες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και το Επιμελητήριο Λάρισας, που έκαναν και τη σχετική σύμπραξη, σε τελετή, που έγινε το μεσημέρι στο μέγαρο των δικηγόρων. Η σύμπραξη υπεγράφη μεταξύ των προέδρων του ΔΣΛ κ. Δημ. Κατσαρού και του Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλου, παρουσία του α΄ αντιπροέδρου του επιμελητηρίου κ. Δ. Αδάμ, του αντιπροέδρου του ΔΣΛ κ. Χρήστου Νότα, του γενικού γραμματέα του ΔΣΛ κ. Τρυφ. Τσάτσαρου και του επιστημονικού συμβούλου του Επιμελητηρίου κ. Γρηγ. Παπαχαραλάμπους.
Σε κοινή δήλωσή τους, οι δύο πρόεδροι ανέφεραν: «Είναι κοινή παραδοχή ότι η επίλυση μίας δικαστικής διένεξης στη χώρα μας συχνά απαιτεί διαδικασίες μακροχρόνιες. Τούτο έχει αναλυθεί πολλές φορές, ότι αποτελεί διαχρονική ευθύνη της πολιτείας, η οποία δεν εννοεί να λάβει ουσιαστικά μέτρα για πραγματική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής της δικαιοσύνης. Επιπλέον, το κόστος πρόσβασης στη δικαιοσύνη έχει σταδιακά εκτοξευθεί, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, λειτουργεί αποτρεπτικά (σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις απαγορευτικά) στον πολίτη που προσδοκά τη δικαστική επίλυση των υποθέσεών του. Μπροστά σε αυτή την αρνητική για τα δικαιώματα των πολιτών κατάσταση, θεωρούμε ότι η εφαρμογή της «Διαμεσολάβησης» και στη χώρα μας, ενός θεσμού εναλλακτικής εξωδικαστικής μεθόδου επίλυσης των διαφορών ιδιωτικού δικαίου, (κληρονομικές, αστικές, εμπορικές, εργατικές) αποτελεί μια διέξοδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ομολογημένο από όλους πρόβλημα στο χώρο της Δικαιοσύνης. Πρόκειται για μία εξωδικαστική διαδικασία, στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη, με τη συμβολή ενός τρίτου ουδέτερου προσώπου (του διαμεσολαβητή) και με τη συμπαράσταση του φυσικού τους δικηγόρου, μέσω μίας πολύ σύντομης και κατά τεκμήριο ελεγχόμενου κόστους διαδικασίας (της διαμεσολάβησης), αναζητούν και συχνά καταλήγουν σε μία κοινά αποδεκτή λύση της διαφοράς τους. Πρόκειται για θεσμό που ήδη εφαρμόζεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με άκρως ικανοποιητικά μάλιστα αποτελέσματα. Το νομικό πλαίσιο που διέπει την εφαρμογή του νέου θεσμού στη χώρα μας, προβλέπει τη λειτουργία φορέων κατάρτισης διαμεσολαβητών, υπό μορφή αστικών μη κερδοσκοπικών εταιριών, που θα συστήνουν από κοινού ένας τουλάχιστον Δικηγορικός Σύλλογος και ένα από τα Επιμελητήρια της χώρας. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας και το Επιμελητήριο Λάρισας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στα μέλη τους και στην τοπική κοινωνία, συμφώνησαν στη σύσταση ενός τέτοιου φορέα. Πρόκειται για έναν από τους πρώτους φορείς του είδους στην Ελλάδα και για τον πρώτο στον χώρο της Θεσσαλίας και αισιοδοξούμε ότι με το εγχείρημά μας αυτό, θα ευαισθητοποιήσουμε άπαντες (δικηγόροι, επιχειρηματίες, έμποροι και πολίτες εν γένει), ως προς το νέο θεσμό και θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην εμπέδωση και εφαρμογή του».
Ε. Ρ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass